KDP’nin Êzidîlere baskısı ABD raporunda

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı Irak raporunda, Mesut Barzani başkanlığındaki KDP’nin Êzidîler başta olmak üzere muhalifler üzerinde baskı oluşturduğu, gazetecileri öldürdüğü veya tutukladığı, rüşvetin yaygın bir yöntem olarak kullanıldığı vurgulandı. Raporda, Şengal ile Rabia bölgelerine gönderilen gıda, ilaç, tıbbi malzeme ve diğer yardımların engellendiği kaydedildi.

1113 kez okundu.
KDP’nin Êzidîlere baskısı ABD raporunda Advert

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’ta 2016 yılında yaşanan insan hak ihlalleri raporunda Federal Kürdistan Bölgesi’ni yöneten Mesut Barzani’nin genel başkanı olduğu Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) muhalifler ve azınlıklar ile Êzidî halkı ve basın üzerindeki hak ihlallerine geniş yer ayrıldı. Rapora göre, KDP’nin kontrol ettiği bölgelerde azınlıkları hedef alan saldırı ve tehditler yaşandı. Raporun yazım sürecinde BM başta olmak üzere uluslararası ve yerel insan haklarının belgelerinden yararlanıldı.

ROJ NEWS MUHABİRİNİ KDP ÖLDÜRDÜ

KDP’ye bağlı güvenlik güçlerinin işlediği cinayetlere yer verilen raporda, ailelerin cinayetlerden Barzani güçlerini sorumlu tuttuğu belirtildi. Duhok’ta 13 Ağustos'ta kaçırıldıktan sonra ölü bulunan ROJ News muhabiri Wedat Hüseyin Ali’nin işkence gördüğü belirtilen raporda, Ali’nin KDP iç güvenlik servisi tarafından hedef alındığı ve PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle öldürdüğü belirtildi. Raporda, KDP’nin birkaç gazeteciyi de tutukladığına yer verildi.

İŞKENCE VURGUSU

Birleşmiş Milletlerin Irak’taki yetkililerinin Erbil’de yaptığı gözlemlerin yer bulduğu raporda, Anti-Terörizm Müdürlüğü’nün aşırı kalabalık olduğu kaydedildi. Yine Federe Kürdistan’daki bazı cezaevlerinde yetişkinler ile çocukların aynı hücrelerde tutulduğu belirtildi. Hem merkezi hükümet hem de KDP’ye ait tesislerde gözaltında kötü muamele yapıldığına dair ciddi şikayetler geldiği söyleyen raporda, buna karşın yetkililerin herhangi bir kovuşturma yürütmediği aktarıldı. Irak Kürdistan’ı Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na göre cezaevlerinde çokça işkence olayı meydana geldi. Cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde yapılan ziyaretlerde 70 tutuklunun, sorgu sırasında işkence ve kötü muamele gördüğüne de vurgu yapıldı.

RÜŞVET YAYGIN BİR YÖNTEM

KDP idaresindeki kurumlarda rüşvetin yaygınca kullanılan bir yöntem olduğunun altı çizilen raporda, gözaltı ve tutuklama süreçlerinde rüşvet verilerek farklı işlemler yaptırıldığı kaydedildi. Uluslararası ve yerel insan hakları örgütlerinin, tutuklu ailelerinin ziyaretlerine izin verilmediğini raporladığı belirtilen belgede, ziyaretçi görüşmesi yapmak isteyen ailelerden de rüşvet alındığı bildirildi.

MUHALİFLER TUTUKLANIYOR

Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda, KDP asayişi tarafından idare edilen cezaevlerinde bazı tutukluların 6 ay boyunca mahkemeye çıkarılmadan bekletildiği, Bölgesel Yönetime buna örnek olarak da maaş kesintilerini protesto eden öğretmenlerden 13’ünün 1 Aralık’ta gözaltına alınması gösterildi.

SUBAYLAR TECAVÜZ VE CİNAYET SUÇLARI İŞLİYOR

 

Suç işleyen KDP güvenlik güçlerinin cezasızlık zırhına büründüğü belirtilen raporda, yıl boyunca rütbeli subayların tecavüz ve adam öldürme iddialarının olduğu vurguladın. Savcı ve avukatların çalışmalarını yürütürken, sık sık engellerle karşılaştığı, davaların idari nedenlerle gereksiz yere uzatıldığı da raporda ele alınan başlıklar arasında yer aldı. Raporda, mahkemelerce serbest bırakılan bazı kişilerin, KDP iç güvenlik servisi tarafından uzun süreler boyunca gözaltında tutulduğuna dikkat çekildi.

ÊZIDÎLERE YARDIMLAR ENGELLENDİ

KDP’nin farklı kesimlere yönelik baskıcı uygulamalarının dikkat çektiği raporda, Êzidîlerin yaşadığı Şengal ile Rabia bölgelerine gönderilen gıda, ilaç, tıbbi malzeme ve diğer yardımların KDP’ye bağlı kontrol noktalarında engellendiği veya kısıtlandığı vurgulandı.

RUDAW’A ERİŞİM KOLAYLIĞI

KDP’nin Kürdistan Parlamentosu’nda 2013 yılında kabul edilen “Bilgi Edinme Yasası”nı uygulamadığına yer verilen raporda, KDP’nin yasanın uygulamaya geçmesi için çaba sarf etmediği kaydedildi. Buna ek olarak KDP yönetiminin sistematik olarak bazı medya kuruluşlarına parti temelli ayrım gözeterek bilgi erişimi sağladığı aktarıldı. Buna örnek olarak şu gösterildi: KDP’nin kalesi Duhok

ve Erbil’de, KDP’ye bağlı olan Rudaw ve KTV Medya Kuruluşları KDP’nin bütün departmanına erişebiliyor.

Kaynak:dihaber

 

 

 

 

 

KDP’nin Êzidîlere baskısı ABD raporunda
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi