Prof.Dr. Fatih Gültekin’in katılımı ile Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. M. Akif Nacar, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

    Konferansın açılış konuşmasını yapan  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik;"Helal gıda platformu başkanı olan Prof.Dr. Fatih Gültekin, inanıyorum ki bugün bizlere çok önemli bilgiler aktaracaktır. Gıda katkı maddeleri, gıda koruyucuları gibi maddelere teknolojik olarak yaklaşırız. Günümüzde gıda ticareti endüstriyel olarak üretime başlamıştır. Bunun için gıda katkı maddeleri kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Ancak bu katkı maddeleri kaynaklarıyla ilgili fazla bilgiye sahip değiliz" diyerek helal gıdanın önemini vurguladı.

 

Helal gıda, gıda üreticilerinin hoşlanmadığı bir konu olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, bu konuların gıda ve çevre mühendislerinin de hoşuna gitmediğine söyleyerek; “Denetimler olmasın her şey serbest olsun istiyorlar. Ama sağlık için denetimin şart olduğu ortada” dedi.

Helal olmasına rağmen zararlı olan maddelerin var olduğunu söyleyen Rektör Taşaltın; “Geçmişte 3 yaşında hafız olanları duyuyorduk. Neden günümüzde böyle birileri çıkmıyor? Hafız olsun demiyoruz. Üç sayfalık bir şey ezberlesinler istiyoruz. Malesef o da yok. Bunun nedenilerinden birisi bu beslenme alışkanlıklarımız ve helal heram ayırımı yapmadan tüketmemiz değil mi?” diyerek gıda maddelerinin zihinlerimize etkilerine dikkat çekti.

    TÜBA üyesi Prof.Dr. Fatih Gültekin helal gıda ile temiz gıdanın ölçülü miktarda tüketilmesi gerektiğine değindi. Dünyanın en büyük sorununun helal ve temiz gıdayı üslubuna uygun tüketmemek olduğunu belirtti. Hazırladığı sunum ile gıdanın aşama aşama üretimini anlatan Gültekin: “Gıda katkı madellerinin hepsi zararlı değildir. Bazıları dozu yükseldiğinde zararlı olur. Bazıları zaten zararlı. Bazıları da bilimsel olarak faydalı olduğu tesbit edilmesine rağmen ileriki zamanlarda zararları ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca gıda katkı maddelerinin ürün raf ömrünü uzattığı, ürünlerin uzun süre bozulmadan daha taze kalmasını, besin değerinin yok olmasını önlemek gibi bazı faydaları da vardır” dedi.   

      Prof.Dr. Fatih Gültekin sentetik gıda boyalarının sağlıklı çocuklarda dahi hareket bozukluğuna neden olduğu üzerinde durdu. Ayrıca dinimizde tüketilmesi yasak olan domuzun kullanıldığı alanlar hakkında geniş bir bilgi verdi. Bu alanların "domuz yağı, su ve yağın kaynaşmasını sağlaması için emiligatör yapımında, kıllarından sistein maddesi, deri ve kemikleri işlenerek jelatin yapımında kullanılmaktadır. Fakat ülkemizde domuz jelatini kullanılması yasak olmasına rağmen yasal olmayan yollarla girişleri yapılmaktadır. Bu nedenle helallik açısından helal sertifikalı ürünler tercih edilmelidir. Helal sertifikası yok ise bitkisel kaynaklı katkılar tercih edilmelidir" dedi.

      Yaklaşık olarak birbuçuk saat devam eden konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Prof.Dr. Fatih Gültekin’e plaket takdim etti.