Urfa, Barosu’ndan 8 Mart Açıklaması

Şanlıurfa, Barosu'ndan 8 Mart Açıklaması

1358 kez okundu.
Urfa, Barosu’ndan 8 Mart Açıklaması Advert

Şanlıurfa, Barosu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi.

8 Mart, kadınların eşit işe eşit ücret talepleriyle 1857 yılında, adalet, barış ve eşitlik için başlattıkları uzun soluklu mücadelenin simgesi olan, hakları uğruna can verdikleri gündür.

Kadınların yaşamın tüm alanlarında yaşadığı ortak ezilmişliği ve mücadeleyi simgeleyen 8 Mart, dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye‘de kadınların hak ve eşitlik isteklerini dile getirdikleri, kadın olmaktan dolayı yaşadıkları sıkıntılara dikkat çektikleri, her türlü baskı ve şiddete karşı bir araya geldikleri, emekçi, amaçlarına ulaşmak için çaba veren, çalışan kadınların günüdür.

 

Fakat  ne yazık ki yaşamın her alanında  var olan kadınlar, istihdamda, karar alma mekanizmalarında ve politikada nüfusları oranında temsil edilmemektedir.

Toplumda muhafazakarlığın ön plana çıkarıldığı bölgelerde, erkek hakimiyeti kadınların özgürlüklerini tehdit eder boyuta ulaşmıştır.

Kadınlara yönelik şiddetin en temel nedenlerinden biri toplumda yaygın olarak kabul gören ahlâk ve namus anlayışıdır. Kadını eve hapsetmek isteyen bu yaklaşım evde, işte ve sokakta kanıksanmıştır.

Kadın cinayetleri ve bunun sonucunda yaşanan aile dramları toplumun kanayan yarasıdır.  Ülkemizde her yıl sayısız kadın cinayetlere kurban gitmekte,  2016 yılında elde edilen verilere göre, 261 kadının %43  ü kocası tarafından, üstelik yüzde dokuzu mahkemenin vermiş olduğu koruma tedbirlerine rağmen katledilmiştir. En az 417 kız çocuğu cinsel istismara uğradı, ayrıca kayıtlara geçen 119 tecavüz, 75 taciz vakası medyaya yansıdı. Yine erkek egemen zihniyetin yaratmış olduğu savaş ve kaos ortamından kaçıp ülkemize sığınan 6 mülteci kadın öldürüldü.

Bugün, mutfağında evlatlarına yemek pişiren annelerimizin, tarlasında orak sallayan, fabrikada tütün saran kadınlarımızın sevinçli günüdür.

Bugün, kadın emekçilerin aynı zamanda sömürüye, baskıya, zulme, haksızlığa, eşitsizliğe karşı tüm dünyada ve ülkemizde mücadelenin ve dayanışmanın günüdür.

Bugün, kadını aşağılayan, emeğini sömüren ve onu erkeğin hizmetçisi gören her türlü çağdışı zihniyetlere, bu zihniyetleri besleyen sistemlere karşı çıkma, omuz omuza durma günüdür.

Bugün, özgür birey olma, geleceği kurma adına birlikte mücadele günüdür.

Unutulmamalıdır ki kadın emekçilerin olmadığı, içinde yer almadığı hiçbir haklı mücadele kazanılamaz.

Kadını dışlayan, onu birlikte düşünme, birlikte üretme, birlikte eşit ve  insanca yaşama süreçlerinden kopartan her türlü uygulama ve anlayışlara karşı birlikte mücadele etmek kaçınılmazdır.

Şanlıurfa Barosu Kadınları olarak Şanlıurfa ilimizde 5 Mart günü kadın yürüyüşü ve açıklaması için biraya gelen kadınların darp edilerek gözaltına alınmış olmalarını da şiddetle kınıyor, kadınların haklı mücadelelerini yüksek sesle dile getirmesinin önünde hiçbir engel tanımıyoruz.

 

Her zaman emekten, insandan, özgürlük ve bağımsızlıktan, eşitlik ve hakkaniyetten, hukuktan ve adaletten yana olan biz Şanlıurfa Barosu Kadınları tüm emekçi hemcinslerimizin 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.

Basın Açıklamada Konuşan Av. Gizem Dilara inal

ŞANLIURFA BAROSU  KADIN HAKLARI KOMİSYONU

Haber:Süleyman TURAN

 
Urfa Barosu’ndan 8 Mart Açıklaması
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi