Cuma günü gece yarısı uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağının, polisin hızla kötüleşen güvenlik durumunu kontrol altına almaya çalıştığı ve askeri personelin başkent sokaklarında devriye gezdiği Pazar sabahına kadar sürmesi bekleniyordu.

Sokağa çıkma yasağı Cumartesi öğleden sonra insanların temel işlerini yapabilmeleri için kısa bir süreliğine kaldırıldı, ancak bunun dışında insanlara evlerinde kalmaları emredildi ve tüm toplantı ve gösteriler yasaklandı.

Hükümet ayrıca Perşembe gecesinden bu yana tüm internet ve sosyal medya erişiminin engellendiği bir iletişim karartması uyguladı.

Hükümet ölüm ve yaralanmalara ilişkin resmi istatistikler yayınlamazken, yerel medya binlerce kişinin yaralandığını ve ölü sayısının 115'e ulaştığını tahmin ediyor.

Protestolar bu ay üniversite kampüslerinde, öğrencilerin Bangladeş'in 1971'deki bağımsızlık savaşında savaşan gazilerin aile üyelerine devlet işlerinin yüzde 30'unu ayıran kota sistemine son verilmesini talep etmeleriyle başladı.
Protestocular, ekonomik kriz döneminde gençlerin iş bulma mücadelesi verdiği bir dönemde bu politikanın adaletsiz ve ayrımcı olduğunu, bunun yerine Hasina'nın liderliğini yaptığı iktidardaki Awami League partisi üyelerine fayda sağladığını savundu.

Hükümet yanlısı öğrenci grupları protestoculara saldırmakla suçlanırken, polis rutin olarak kalabalıklara göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi sıkarak binlerce kişinin yaralanmasına ve onlarca kişinin ölmesine neden oldu.

Protestocu öğrenciler Cuma günü bir hapishaneyi basarak yüzlerce mahkumu da serbest bırakmışlardı.

 

Hibya Haber Ajansı