Katılanlar ise Diyarbakır GAPUTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, Proje Teknik Destek Bileşeni Takım Lideri Mike Burchell, Şanlıurfa Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı M.Salih Gök , Uluslararası Pamuk Birliği (International CottonAssociation-ICA) Başkanı Kai Hughes,Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız,Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu , Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Proje Yöneticisi Ali Eser,Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Mahmut Akaslan ,Çukobirlik Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Güneş , Genç Girişimci İş Adamları Derneği Başkanı Feridun Bülbül , Şanlıurfa Gap Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim H. Çetiner ,Adana ,Kahramanmaraş,Adıyaman,Malatya ,Diyarbakır,İstanbul ilinden Ülkemize yün Veren Pamuk Alıcıları ve Şanlıurfa ilimizdeki sektörel pamuk alıcıları ve satıcıları pamuk fabrikaları sahipleri ve çok sayıda yatırımcı katıldılar.
Proje Teknik Destek Bileşeni Takım Lideri Mike Burchell, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Proje Yöneticisi Ali Eser, Uluslararası Pamuk Birliği (International CottonAssociation-ICA) Başkanı Kai Hughes,
Etkinlikte açılış konuşmasını Diyarbakır GAPUTAEM Müdürü Mehdi Sümerli yaptı. Konuşmasında projenin tüm bileşenleri hakkında bilgi verdi. Bölge ve ülke pamuğunun markalaşmasının önemine dikkat çekti. Yürütülen projenin ve bütün çabalarının bu amaca hizmet ettiğini belirtti. Yapılan etkinliğin amacının bölgedeki pamuk lifi üreticilerinin yurtiçi ve yurtdışındaki pamuk lifi alıcıları ile buluşturmak olduğunu vurguladı.
Daha sonra sözü Proje Teknik Destek Bileşeni Takım Lideri Mike Burchell aldı. Kendisi Teknik Destek bileşeni hakkındaki yapılan ve yapılacak faaliyetler hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında kurulacak olan GAP Pamuk Lifi Analiz Laboratuvarı hakkında bilgi verdi. Sonrasında projenin hedef kitlesi olan pamuk çırçırcılarına verilecek eğitim programınıniçeriği ve proje için büyük önem arz eden pamuk sektörü paydaşlarını bir araya getirecek olan Ticari Aracılık etkinliklerinden bahsetti.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Proje Yöneticisi Ali Eser kürsüye geçti. Projenin Rekabetçi Sektörler programı kapsamında yürütüldüğünü belirtti. Program,kobilerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırarak sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağını belirtti; ayrıca bu programın Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortaklığında gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. Rekabetçi Sektörler Programının 2007-2013 arasında ‘Bölgesel Rekabet Edilebilirlik’, 2014-2020 arasında ‘Rekabetçilik ve Yenilik’ anlayışıyla hareket ettiğini söyledi. Son olarak bu programın toplam bütçesinin 565 milyon Avro olduğunu ve 7 Destek Alanında 44 Proje ile yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
Son olarak, dünya pamuk sektörünün %85’ine hakim olan Uluslararası Pamuk Birliği (International CottonAssociation-ICA) Başkanı KaiHughes, kurum olarak dünya pamuk sektörüne yaptıkları katkılardan ve hizmetlerden bahsetti. Bu kapsamda birlik üyelerine eğitimler verdiklerini, kalite uzmanı sertifikasyonu sağladıklarını, pamuk lifi analiz laboratuvarının uluslararası standardizasyonlarına ve akreditasyonlarına uygun olup olmadıklarını belirlediklerini paylaştı. Proje kapsamında inşa edilecek olan laboratuvarın da temelden itibaren ICA kurallarına ve yönetmeliklerine göre inşa edilip, akredite olacağına inandığını belirtti. Konuşmasının sonunda, Diyarbakır GAPUTAEM Müdürü Mehdi Sümerli tarafından ICA Başkanı KaiHughes’a geleneksel işlemeli bakır tabak hediyesi verildi.
Etkinliğin öğleden sonraki oturumunda, bölgesel çırçırcılar ile ulusal ve uluslararası pamuk lifi alımı yapan şirketler arasında Ticari İş Toplantıları yapıldı. Bu oturumun sonunda taraflar görüştüklerini ve ileride potansiyel olarak iş ortaklığı kurmalarını belirten Mutabakat Bildirilerini aralarında imzaladılar.
Etkinlik AB projelerinde gelenek haline gelen katılımcıların bir araya gelip aile fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
Abdullah Yiğit –Şanlıurfa