Kuzey yarımkürede yazın ilk yarısında Avrasya ve Kuzey Amerika'ya büyük miktarda duman taşıyan çok sayıda yoğun orman yangını meydana geldi.
Copernicus Atmosfer İzleme Servisi (Cams) tarafından yapılan araştırma, Kanada, Alaska ve doğu Rusya'da yanan çok sayıda yangınla birlikte, ilkbahar sonu ve yaz boyunca büyük ölçekli ve yoğun orman yangınlarının geliştiğini gösterdi.
Bu orman yangınları genellikle yüksek bitki örtüsüne sahip bölgelerde uzun süre devam eden sıcak ve kuru koşullardan kaynaklanmakta olup, karbon ve duman emisyonlarının artmasına yol açmıştır. Duman ayrıca çok daha kuzeye doğru yayılmaya başlamış ve Kuzey Buz Denizi'ni aşarak Kuzey Kutbu'na kadar ulaşmıştır.
Haziran ve Temmuz aylarında Rusya'daki orman yangınlarından kaynaklanan emisyonlar önceki iki yıla göre daha yüksekti ve Amur Oblastı bölgesindeki yangınlar iki aylık dönemde 17.2 megaton karbon salınımına yol açarak son 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Kanada da Haziran ve Temmuz aylarında British Columbia ve Alberta için sırasıyla 11,1 megaton ve 13,2 megaton toplam karbon emisyonu ile kayıtlara geçen en yüksek miktarlardan bazılarına sahip oldu
Cams'ta kıdemli bir bilim adamı olan Mark Parrington şunları söyledi: “Cams'ta birkaç yıldır orman yangınlarını yakından takip ediyoruz ve bu süre zarfında özellikle Kanada, doğu Rusya ve Kuzey Kutbu'nda bazı aşırı orman yangını emisyonları ve atmosferik etkiler gözlemledik.”
Artan orman yangını faaliyetleri, bu yükselen duman emisyonlarında önemli bir faktördür.
Imperial College London'da makine mühendisliği bölümünde yangın bilimi profesörü olan Guillermo Rein şunları söyledi: "Son yıllarda yangın sezonu genişliyor, daha erken başlıyor ve daha uzun sürüyor. Ancak mesele sadece orman yangını sezonunun genişlemesi değil, aynı zamanda orman yangını sezonunun yoğunluğunun da eşi benzeri görülmemiş bir hal almasıdır."
Rusya'nın resmi rakamlarına göre bu yıl çıkan orman yangını sayısı bir önceki yıla göre %30 azalmış olsa da yanan alanın %50 daha fazla olması orman yangınlarının yoğunluğunun altını çiziyor.
Bu artan duman emisyonları çok yüksek seviyelerde hava kirliliğine yol açmıştır ve çeşitli sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.
UCL Küresel Sağlık Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Dr. Marina Romanello, “Kısa vadede, en belirgin komplikasyonlar solunum sistemlerine yöneliktir ve astım, kalp hastalığı ve akciğer hastalığı gibi altta yatan rahatsızlıkları olan insanlar için özellikle tehlikelidir” diyor.
“Bununla birlikte, orman yangınlarının görülme sıklığı arttıkça, insanlar tekrar tekrar orman yangınlarıyla ilgili hava kirliliğinin akut seviyelerine maruz kalmakta ve bu da kardiyovasküler hastalık ve kanser gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma risklerini artırmaktadır.”
Hibya Haber Ajansı