Temurci, Türkiye'de gelir adaletsizliğinin ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, servetin yüzde 40'ına sahip olan yüzde 1'lik bir kesimin olduğunu söyledi. Bu durumun, dolaylı vergilerle finanse edilen mevcut vergi sistemiyle daha da derinleştiğini ifade etti. Temurci, aynı oranda KDV ve ÖTV ödemenin, hem milyar lira kazananları hem de asgari ücretle geçinenleri eşit şekilde etkilediğini, bu durumun adaletsiz olduğunu vurguladı.

Temurci, yeni teklifin doğrudan vergilerde, özellikle kurumlar vergisinde bazı iyileştirmeler içerdiğini kabul etti.

Temurci, Türkiye'de kayıt dışı ekonominin büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar dolar olduğunu belirtti ve bu sorunun çözümünde devletin önemli bir rol oynaması gerektiğini söyledi. Vergi aflarının kayıt dışılığı teşvik ettiğini ve bu uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Temurci, vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin ödüllendirilmesi gerektiğini savundu.

Yeni teklifin cezalar konusundaki düzenlemelerinin aşırı olduğunu düşünen Temurci, cezaların 25 ila 30 kat artırılmasının ölçülü olmadığını ve bu durumun mükelleflerin ödeme gücünü aşacağını ifade etti. Ayrıca, esnaf ve serbest meslek erbabının denetlenmesi konusunda önerilen yöntemlerin demode olduğunu ifade ederek, bu denetimlerin dijital ortamda gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasının sonunda, Türkiye'nin Paris Olimpiyatları'na katılacak sporcularına başarılar dileyen Temurci, 1924'te Cumhuriyet'in ilk yıllarında Paris'teki Olimpiyatlar'a katılan Türkiye'nin, 100 yıl sonra yine Paris'te yer alacak olmasının anlamlı olduğunu vurguladı.

Hibya Haber Ajansı