Batman Milletvekili Aslan: Hacda kaybolan kadının Akıbetini sordu

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan'ın Hacda kaybolan kadın ile ilgili soru önerge TBMM’ne verdi.

1257 kez okundu.
Batman Milletvekili Aslan: Hacda kaybolan kadının Akıbetini sordu Advert

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan'ın Hacda kaybolan kadın ile ilgili soru önergesi Başbakan Binali Yıldırım’a sundu.

26 yıl önce hac ibadeti sırasındaki izdihamda kaybolan Batmanlı Fahriye Kara aylardır Türkiye ve dünya gündeminde yer alıyor. Her sene milyonlarca Müslüman dünyanın dört bir yanından dini farizasını yerine getirmek için Suudi Arabistan'a Hacca gitmektedir. Türkiye'den de binlerce insan bu ibadetini yerine getirmek için her sene Hacca gidiyor. Dönem dönem Hac ibadetini yerine getirirken orada yaşanan kalabalıklardan, izdihamlardan dolayı insanlar yaralanmakta, ölmekte bazen de kaybolmaktadır.

Böylesi durumlarda Suudi Arabistan devlet yetkilileri ile diyalog kurarak yaşanan mağduriyetlere aciliyet ile müdahale etmesi Türkiye devletinin önemli görevlerinden biridir. Ancak 26 sene önce Hacda kaybolan Fahriye Kara hakkında Suudi Arabistan makamları ile yeterli diyalog kurulamadığı için konuyla ilgili kapsamlı bir soruşturma ve araştırma yapılmadığı Fahriye Kara'nın 26 senedir kayıp olmasından anlaşılmaktadır. Basında çıkan haberlere göre Fahriye Kara'yı Suudi Arabistan'da gördüğünü söyleyen onlarca vatandaş var. Fahriye Kara’nın hacca giden vatandaşlardan “kendisinin kurtarılmasını istediği”, kendisiyle görüşen kişiler tarafından basın yoluyla defalarca dile getirilmiştir. Devlet'in kendi vatandaşlarına dünyanın neresinde olursa olsun sahip çıkması o devletin en önemli görev ve sorumluluklarındandır.

Bu bağlamda;

1. Batmanlı Fahriye Kara ile ilgili ilk girişim ne zaman yapılmıştır? Ve elde edilen sonuç nedir?

2. Fahriye Kara'nın bulunması ile ilgili şuan bir girişim var mıdır? Var ise ne aşamadadır?

3. Fahriye Kara ile ilgili şuana kadar devlet yetkilerine ulaşan ihbar ve şikâyet var mıdır? Var ise hangi tarihlerde yapılmıştır?

4. Hacca giden Türkiye vatandaşlarının, özellikle de kadınların güvenliği nasıl sağlanıyor?

5. Suudi Arabistan'da hac ibadetini yerine getirirken şuana kadar kaybolan başka vatandaşlarımız var mıdır? Var ise sayısı ve isimleri nedir?

6. Kaybolan diğer vatandaşlarla ilgili bir girişim olmuş mudur? Yapılmış ise ne aşamadadır?

7. Şimdiye kadar kaybolan kaç vatandaşa ulaşılmıştır?

8. Başka ülkelerden hacı adayları ile ilgili kaybolan, kaçırılan insanlarla ilgili elinizde herhangi bir bilgi var mı?

9. Dünyanın farklı ülkelerinden Hacca giden insanlarımızın mensup olduğu devletlerin, Suudi Arabistan nezdinde görüşmeleri uyarıları var mıdır? Yoksa bu konuda bir adıma öncülük etmeyi düşünüyor musunuz?

Batman Milletvekili Aslan: Hacda kaybolan kadının Akıbetini sordu
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum