Georgieva, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları üçüncü toplantısında yaptığı konuşmada, “Dünya ticareti toparlanıyor ve GSYH büyümesine paralel olarak büyümesi bekleniyor. Bu iyi bir haber olmakla birlikte, ticaretin henüz eskiden olduğu gibi büyümenin motoru olmadığı anlamına da geliyor” dedi ve şöyle devam etti:
“Beni asıl endişelendiren de bu: yüzde 3'ün biraz üzerinde bir oranla, on yıllardır orta vadeli büyüme için en zayıf beklentilerle karşı karşıyayız. Birbirine bağlı zorluklar -yüksek borç, parçalanma, dijital ve yeşil geçişlerin yönlendirilmesindeki karmaşıklıklar- daha fazla refahı engelliyor.
“Düşük büyümeli bir dünya muhtemelen daha da eşitsiz bir dünya olacaktır. Yeni IMF analizi, dört yıl veya daha uzun süren durgunluk dönemlerinin ülkelerdeki gelir eşitsizliğini neredeyse yüzde 20 arttırma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bu ahlaki ve etik bir kaygıdır. Aynı zamanda ekonomik bir kaygıdır - eşitsiz bir dünya, devam etmekte olan durdurulamaz dönüşümlere uyum sağlama görevini yerine getiremeyebilecek hoşnutsuz bir dünyadır.
“Enflasyon konusuna dönecek olursak, iyi bir ilerleme kaydedildi ancak iş henüz bitmedi. Fiyat istikrarı sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme için kritik önem taşıyor ve bu nedenle yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Merkez bankacıları fiyat baskıları kalıcı olmaya devam ederken çok erken gevşemeye gitmemelidir. Ayrıca çok uzun süre beklemekten ve ekonomik faaliyetin üzerine gereksiz yere soğuk su dökmekten de kaçınmalıdırlar. Bu bağlamda merkez bankası bağımsızlığının korunması elzemdir.
“Yıllar süren şokların ardından tükenen mali tamponların yeniden inşa edilmesinin zamanı gelmiştir. Mümkün olan yerlerde bu, güvenilir orta vadeli planlara bağlı olarak kademeli bir şekilde yapılmalıdır. Bu, kırılgan insanları koruyacak şekilde yapılmalıdır.”
Hibya Haber Ajansı