Baydemir soru önergesinde,3 metre yüksekliğinde ve iki metre genişliğindeki beton blok duvarların üzerine 1 metrelik jiletli telin döşendiğini söyledi.HDP’li Baydemir, önergesinde şunları söyledi:

 

“Buna göre;

 

1- 511 kilometrelik güvenlik duvarı için kaç metreküp beton kullanılmaktadır?

 

2- 511 kilometrelik güvenlik duvarı için kaç ton demir kullanılmaktadır?

 

3- 511 kilometrelik güvenlik duvarı üzerinde kaç adet kule yapılmaktadır?

 

4-  511 kilometrelik güvenlik duvarının toplam maliyeti ne kadardır?

 

5-  511 kilometrelik güvenlik duvarının ihalesini kaç firma almıştır? Bunla hangi firmalardır?

 

6- Güvenlik duvarının yanına ne kadar yol yapılmaktadır? Bunun maliyeti ne kadardır?

 

7- Güvenlik duvarının yapılmasıyla birlikte sınıra döşenen mayınların temizlenmesi düşünülmekte midir? Mayınlar temizlenmesi ile ilgili bir çalışma bulunmakta mıdır?

 

8- Barış politikasına dönmenin, bütün bu maliyetleri ortadan kaldıracağına ve barış politikasının, güvenlikçi politikalardan daha ucuz ve daha verimli bir yol olduğuna inanmakta mısınız?”

 

Genelge iddialarının doğruluğu nedir

 

Baydemir ayrıca, 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin, alınacak tedbirler ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzası ile 81 ilin valiliğine geneleyi meclise taşıdı.Osman Baydemir önergesinde şunları söyledi: “Bu genelge ile birlikte 16 ilin valiliğine de ayrıca bir genelge gönderildiği iddiaları basında yer almıştır. Söz konusu genelgenin, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla Diyarbakır, Dersim, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Ağrı, Şırnak, Muş, Bitlis, Siirt, Hakkari, Van, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerine gönderildiği iddia edilmektedir. “3 Hilal” ismindeki operasyon genelgesinin talimatlar kısmında ‘önceden belirlenen hedeflerin ayırım yapılmaksızın imha edileceği’ ve ‘lojistik destek sağlayan, haber taşıyan, kuryelik yapan ve operasyon güçlerine yardımda isteksiz davranan unsurların gözetim altına alınacağı’, ‘psikolojik üstünlüğün sağlanması için bütün imkanların kullanılacağı’ gibi ifadelerin bulunduğu belirtilmektedir.

 

Bu bağlamda;

 

1- Bahsi geçen genelge iddialarının doğruluğu nedir? Bu içerikte bir genelge 16 ile gönderilmiş midir? Gönderilmiş ise amacı nedir?

 

2-  Genelgede yer alan ‘önceden belirlenen hedeflerin ayırım yapılmaksızın imha edileceği’ talimatında yer alan ‘ayrım yapılmaksızın’ ibaresi ile anlatılmak istenen nedir? Kolluk kuvvetleri neye göre ayrım yapmayacaktır?

 

3- Genelgede yer alan ‘operasyon güçlerine yardımda isteksiz davranan unsurların gözetim altına alınacağı’ ibaresini hangi yasaya dayanarak açıklamaktasınız?

 

4- Daha önce haklarında bilgi sahibi olunanlar, çocukları, yakınları terör örgütü içinde olanlar, terör örgütünün taşeronu olan mevcut partinin destekçileri arasında bulunanlara özel bir özen gösterilmesi.” İbaresinde geçen “özel bir özen” ile anlatılmak istenen nedir? “Terör örgütünün taşeronu olan mevcut parti” hangi partidir?

 

5- ‘Psikolojik üstünlüğün sağlanması için bütün imkanların kullanılacağı’ talimatında bahsi geçen imkanlar nelerdir? Operasyonlar sırasında, özel harekat mensupları tarafından kullandığı iddia edilen sosyal medya hesaplarından, parçalanmış insan cesetlerinin fotoğraflarının paylaşılması da bu üstünlük sağlama yollarından biri midir?

 

6- Lice’ye yönelik 7 bin jandarma, 600 özel harekât polisi ve 559 korucunun görevlendirildiği geniş çaplı operasyon bu genelge üzerine mi gerçekleştirilmektedir? Köylerin tek tek basılması, gözaltı operasyonları, sokağa çıkma yasağı uygulamasının gerekçesi bu genelge midir?

 

7- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Cumali Atilla’nın operasyonlar sırasında Lice’de bulunmalarının gerekçesi nedir?

 

8-  Genelgede yürütülecek operasyonlarla ilgili “5 bin güvenlik gücümüzü feda etmek gerekirse edeceğiz” ifadesi hangi gerekçe ile açıklanmaktadır? 5 bin kişi ne amaçla feda edilecektir?

 

9- Abluka süresinin, operasyon yapan birliklerin tasarrufunda olacağı ibaresinin dayanağı nedir? Abluka süresinin kolluk kuvvetlerinin insafına bırakmayı hangi yasa ile açıklamaktasınız?

 

10-  “Operasyonlara katılacak personelin hiç kimseye merhamet duygusu ile yaklaşmaması, gereken şeyin anında yapılması gerektiği bilinciyle hareket etmeleri zaruri bir meseledir” ifadesinin bir infaz talimatı mıdır? Değilse bu talimat ne amaçla yazılmıştır?

 

11-  Operasyonların yapıldığı bölgelere siyasetçilerin, insan hakları savunucularının, basın mensuplarının girişini engellemenin amacı nedir?”