Şanlıurfa Newroz’una izin verilmemesi üzerine HDP ve DBP Urfa il örgütleri Urfa Valiliğinin yasak kararını kınamak ve Newroz bayramını kutlamak  için basın toplantısı düzenledi.

 

HDP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan::’’ Yasağa karşı Urfa halkı bulunduğu her alanda Newroz bayramını kutlayacaktır’’Şanlıurfa Newroz’unun yasaklanmasını kınamak ve Newroz bayramını kutlamak için yapılan basın toplantısında konuşan HDP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan, tüm baskı ,yıldırma ve yasaklara karşı Şanlıurfa halkının bulunduğu her alanda Newroz bayramını kutlayacağını belirterek, bunu engellemeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi. 

Şanlıurfa Newroz’una izin verilmemesi üzerine HDP ve DBP Urfa il örgütleri Urfa Valiliğinin yasak kararını kınamak ve Newroz bayramını kutlamak  için basın toplantısı düzenledi. HDP Haliliye İlçe binasında yapılan Basın toplantısına halkın yanı sıra HDP Urfa milletvekili İbrahim Ayhan, DBP Eşgenelbaşkan yardımcısı Salih Yıldız, HDP PM üyesi Ziya Çalışkan, HDP ile DBP İl ve İlçe Eşbaşkan ve yöneticileri katıldı.Toplantıda yöresel kıyafetlerini giyen analar  “Bıji Newroz” sloganları attı. 

Newroz’un kutlanmasına izin verilmemesine tepki gösteren HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ayşe Sürücü, Newroz’un halkların bir arada coşku ile kutlanması gerektiğini, ancak getirilen yasağın Newroz’un ruhuna uygun olmadığını ifade etti. Sürücünün konuşmasından sonra söz alan HDP İl Eşbaşkanı Bekir Karakeçili ise, Urfa Newroz’unu halkların yoğun katılımı sonucunda daha güzel bir şekilde kutlamayı tertiplediklerini belirterek, “Tüm baskı ve engellemelere rağmen Urfa halkının Newroz bayramını en içten dileklerimiz ile kutluyoruz” dedi.

2 YILDIR NEWROZ KUTLANMASINA İZİN YOK

 

Newroz’un anlam ve önemine dikkat çeken Karakeçili 2 yıldır Urfa’da Newroz bayramının Valilik tarafından yasaklandığını belirtti. HDP ve DBP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarına dikkat çeken Karakeçili, bu operasyonlar kapsamında İl Eşbaşkanları, Belediye Eşbaşkanları dahil binlerce üye ve yöneticilerinin tutuklandığını belirtti. Şanlı Urfa Valiliğinin AKP’nin bir kurumu değil, Urfa’da kamusal düzeni sağlamak ile görevli bir kurum olduğunu hatırlatan Karakeçili, Şanlı Urfa valiliğine siyasi partinin güdümünde çalışan bir kurum olmadığını açıklamasını istedi.

‘NEWROZ’UN DİRENİŞ ŞANLIURFA ENGELLENEMEZ’

 

Daha sonra söz alan HDP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan, Newroz’un başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının direniş günü olarak kabul edildiğini belirterek, Newruz’un yasak ve baskılar ile engellemeye çalışıldığını ifade etti.  Nevruzun direniş ruhunun hiçbir baskı ile engellenemeyeceğini söyleyen Ayhan, “Urfa’da da partimiz ve muhalif kesimlere yönelik baskılar artarak devam etmektedir. Tüm etkinliklerimiz ve faaliyetlerimiz engellenmeye çalışılmaktadır. Tabi bu tür yöntemler ile demokrasi mücadelemize engel olamayacaklar” diye konuştu.

‘HALKIMIZ URFADA NEWROZ’U BULUNDUĞU HER ALANDA KUTLAYACAKTIR’

 

Siyasi iktidarın referanduma doğru giderken  kendi faaliyetleri için  devletin bütün olanaklarını kullandığını belirten Ayhan, şöyle devam etti: “Görüldüğü gibi Newroz bayramının kutlanmasına getirilen yasak ile engel olmaya çalışmaktadırlar. Ama biz her şeye rağmen bu yasakçı zihniyete karşı Newroz’u kutlayacağız. Halkımızın bulunduğu her alanda Newroz’u kutlaması en doğal hakkıdır. Bunu kimse engelleyemez. Şanlıurfa’da halkımız sokaklarda köylerde ve mahallelerde Newroz bayramını anlam ve önemine göre kutlayacaktır” 

NEWROZ YASAKLARI TÜRKİYEDEKİ DEMOKRASİNİN GÖSTERGESİ

 

Newroz’un anlam ve önemine değinen DBP Eşgenelbaşkan Yardımcısı Salih Yıldız da, son günlerde Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ile yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, Avrupa’da demokrasinin olmadığı ancak Türkiye’de demokrasinin olduğu söylemlerinin gerçeği ifade etmediğini, bununda Türkiye’deki Newroz kutlamalarına yönelik getirilen yasaklar ile açığa çıktığını belirtti. Yıldız toplantı yapıldığı saatlerde HDP Urfa Haliliye ilçe binasının polisler tarafından ablukaya alınmasına dikkat çekerek, “Bu gün eğer Türkiye’de demokrasi olsaydı. Abluka yerine güller ile gelir Newroz bayramımızı kutlarlardı” diye belirtti. Kürt sorununun tutuklayarak, katlederek, ablukaya alarak çözülemeyeceğinin altını çizen Yıldız, Kürtlerin tarihte olduğu gibi bu günde tüm baskı ve zulme karşı halkların kardeşliğinden yana olduğunu ve bu yüzden barışta ısrar ettiğini dile getirdi.