Dün piyasalarda neler oldu?

Halk Yatırım'ın değerlendirmesine göre, dün ABD piyasaları yenin carry trade avantajının ortadan kalkmasına ek olarak, ABD ekonomisine ilişkin artan resesyon riskleri ışığında küresel cephede süregelen negatif atmosfer nedeniyle satıcılı seyrini sürdürdüğü belirtilerek Makro veriler cephesinde dün ABD’de ISM hizmet PMI verisi takip edildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

''Temmuz ayı verisi aylık bazda 2,6 puan artışla 51,4 seviyesine yükselerek piyasa beklentisini aştı. Alt endeksler tarafında ödenen fiyatlar endeksi 0,7 puan artışla 57 seviyesinde, piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. İstihdam alt endeksi 5 puan yükselişle Eylül 2023’ten bu yana zirve seviye olan 51,1’e yükseldi ve piyasa beklentisini aştı. Yeni siparişler alt endeksi de 5,1 puan artışla 52,4 seviyesine yükselerek piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

''Hizmet sektörünün makroekonomik büyüme görünümüne pozitif katkı sağladığna işaret eden veriye karşın, Fed’in faiz indirim sürecini ötelemesinin piyasalarda resesyon tehlikesini öne çıkardığı yönündeki görüşlerle güvenli varlık talebinin arttığı gözlemlendi. Öyle ki, ABD 2 yıllık tahvil faizleri Mayıs 2023’ten bu yana görülen en düşük seviye olan yüzde 3,65 seviyesini test ettikten sonra yüzde 3,92 seviyesinde dengelendi. 10 yıllık tahvil faizi de 8 Haziran 2023’ten bu yana görülen dip seviye olan yüzde 3,66 seviyesine kadar geriledikten sonra, yüzde 3,79 seviyesine hafif toparlanma gösterdi. Faiz beklentilerine ilişkin olarak, biri Eylül ayı FOMC toplantısı öncesinde 25 baz puanlık olağanüstü faiz indirimi olmak üzere, Fed’in bu yılı toplamda 1,25 puanlık faiz indirimiyle tamamlayacağı piyasalarda fiyatlanıyor. Eylül ayında federal fonlama oranının yüzde 4,75 – 5 bandına indirileceği yönündeki beklenti yüzde 82 oranında fiyatlanırken, Kasım toplantısında yüzde 4,25 – 4,5 bandında çekilmesi de yüzde 49 ihtimalle olası görülüyor. Aralık ayında da federal fonlama oranının yüzde 4 - 4,25 bandına indirilmesi piyasalarda yüzde 47,2 oranında fiyatlanıyor. Yendeki güçlenmenin etkisiyle USDJPY paritesi 144 ile Ocak aından bu yana en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Riskli varlıklar cephesinde ise Bitcoin’de değer kayıpları yüzde 16’yı aşarken, emtialar da satışların etkisinde kaldı. Geçtiğimiz Cuma günü yüzde 3,41 düşüş kaydeden Brent petrol dün 75,05 seviyesini test ettikten sonra, günü 76,65 dolar/varil seviyesinden tamamladı. Altın Ons fiyatı yüzde 1,6 değer kaybıyla 2.400 dolar /ons seviyesine yakınsadi.

''Salgın döneminde 80'i aşan piyasanın korku göstergesi olan VIX endeksi son piyasa kasırgasında 65,73 ile son dört yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra yine tarihi zirve olan 38,57 seviyeinde dengelendi. MOVE endeksi ise 121,22 ile 15 Nisan’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

''S&P 500 endeksi yüzde 3 düşüşle 5.186,33 seviyesine geriledi. Nasdaq endeksi de yüzde 3,43 değer kaybıyla 16.200,08 seviyesine geriledi. Dow Jones endeksi de yüzde 2,90 düşüşle 38.703,27 seviyesinden kapandı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri Eylül 2022’den bu yana en kötü günlük performanslarını gösterdi.

''Sektörel cephede "Muhteşem 7"li olarak adlandırılan Apple, Alphabet, Amazon, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia ve Tesla'nın toplam piyasa değeri resesyon endişeleriyle yaklaşık 700 milyar dolar geriledi. Nvidia ve Apple hisselerinde değer kayıpları sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 5 düşüşler kaydederken, Alphabet, Amazon ve Tesla hisselerinde değer kayıpları yüzde 4’ü aştı.

Bugün ne bekliyoruz?

''Bu sabah Asya piyasalarında ise Japonya öncülüğünde toparlanma eğilimi hakim. Dün yüzde 10,78 ile 1987’de yaşanan Kara Pazartesi’den bu yana en sert değer kaybını yaşayan Nikkei endeksi bu sabah yüzde 9 artıda. Kospi endeksinde de yükselişler yüzde 3’ü aşarken, Hindistan endeksleri yüzde 1 yükseliyor. Shanghai ve Hang Seng endeksleri ise nispeten daha sakin seyir izliyor. Bu arada bu sabah Japonya’da nakit kazançlar, reel kazançlar ve hanekalkı harcamaları verileri takip edildi. Haziran ayı nakit kazançlar verisinin yıllık bazda yüzde 4,5ile Aralık 2022’den bu yana en güçlü artışını kaydederek piyasa beklentisini aştı. Reel kazançlar verisinin ise yıllık bazda yüzde 1,1 artış kaydederek beklentinin üzerinde gerçekleşti. Verinin Ağustos 2021’den bu yana en güçlü artışını takip ettiğini gözlemliyoruz. Hanehalkı harcamaları verisinin yıllık bazda yüzde 1,4 düşüş kaydederek piyasa beklentisinden daha sert geriledi. Ancak maaş verilerindeki artışın ilerleyen dönemlerde harcamalar cephesindeki yansımalarının ölçüsünün BoJ’un sıkılatırma patikasının tonuna ilişkin ipuçları verecektir. Hatırlanacağı üzere BoJ 30 Temmuz'da faiz oranlarını 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkarması, yenin yedi aylık zirveye çıkmasına neden oldu ve hisse senetlerine baskı yaptı.

''ABD vadelilerinde de alıcılı seyir izleniyor.

''Bugün ABD’de dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Haziran ayı verisinin -72,6 mlr dolar açık olarak gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de perakende satışlar verisi gündemimizde olacak. Haziran ayı verisinin aylık bazda yüzde 0,2 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Yıllık bazda ise yüzde 0,3 artış kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

''Yarın ABD’de MBA haftalık mortgage başvuruları verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 26 Temmuz haftasına ilişkin veri haftalık bazda yüzde 3,9 düşüş kaydetmişti. Asya cephesinde de Japonya’da öncü endeks verisi takip edilecek. Piyasa beklentisi Haziran ayı öncü verisinin aylık bazda 2,4 puan düşüşle 108,8 seviyesine gerileyeceği yönünde bulunuyor. Çin’de de dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Temmuz ayında ihracat ve ithalatların yıllık bazda sırasıyla yüzde 9,1 ve yüzde 3 artışlar kaydetmesi öngörülüyor. Bu çerçevede Haziran ayında dış dengenin 98,2 mlr dolar fazla olarak gerçekleşmesi tahmin ediliyor.''

Hibya Haber Ajansı