Gedik Yatırım, ABD ÜFE verisinin Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 artışla, yüzde 0,2'lik artış beklentilerinin altında kaldığını açıkladı. Gedik Yatırım'ın değerlendirmesinde şu bilgiler yer aldı:

ABD

"Çekirdek üretici fiyatları ise beklenmedik şekilde sabit kaldı. Veri sonrası piyasalarda artık Eylül ayında Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimi beklentileri bir miktar daha arttı.  Güncel olarak Fed’den bu yıl toplamda 100 baz puandan fazla gevşeme bekleniyor. Dolar endeksi, ABD üretici fiyatlarındaki beklenenden düşük okumanın Fed faiz oranı indirimlerine yönelik beklentileri güçlendirmesiyle, Çarşamba günü 102,6 civarında işlem gördü. Yatırımcılar ayrıca bugün fiyat artışlarının ılımlı olmaya devam ettiğinin teyidi için merakla Temmuz ayı TÜFE verisine odaklandı.

"ABD borsaları dezenflasyon sürecinin devam ettiğini gösteren ÜFE verisi sonrası kazanımlarını artırdı. Dow ve S&P 500 sırasıyla  yüzde 1,04 ve  yüzde 1,69 kazanırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite  yüzde 2,43 yükseldi. Çip ve diğer megacap teknoloji hisseleri kazançlara öncülük ederken, Nvidia ( yüzde 6,5), AMD ( yüzde 3,2), SMCI ( yüzde 4,9), Tesla ( yüzde 5,2) ve Meta Platforms ( yüzde 2,4) oranında değer kazanarak endekslere pozitif yönde destek oldu.

"Bugün takip edilecek enflasyon verisinde piyasa beklentisi aylık enflasyonun Temmuz’da yüzde -0,1 ‘den yüzde 0,2 ‘ye genişlemesi yönünde. Aynı dönemde için çekirdek enflasyon beklentisi ise yüzde 0,2. Manşet TÜFE’nin yıllık bazda bir önceki veriye paralel yüzde 3 düzeyinde kalacağı, çekirdek enflasyonun yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye yavaşlayacağı bekleniyor. Özellikle aylık bazdaki değişimlerin Fed’in Eylül ayındaki indirim oranının ne olacağı konusunda piyasa beklentilerini etkileyebilir. Dolayısıyla enflasyon verisi sonrası borsalarda volatilitenin artması beklenebilir.

Euro Bölgesi

"Avrupa borsaları Salı günü pozitif bölgede kapanış yapmayı başardı. Stoxx 50 ve Stoxx 600 sırasıyla yüzde 0,5 artışla 4.692 ve 502'ye çıktı. ABD'de beklenenden düşük gelen ÜFE Avrupa tahvil getirilerini düşürdü ve sanayi ve teknoloji sektörlerindeki önemli hisse senetlerinin biraz ivme kazanmasına olanak tanıdı. Schneider, Siemens ve SAP, mega-cap'ler arasında yüzde 2 ile yüzde 1 arasında değer kazanırken, Adyen yüzde 3'ten fazla primli seyretti.  Öte yandan, ZEW ekonomik hissiyatı verisi  Euro Bölgesi ve Almanya’da Ağustos ayında piyasaların beklediğinden daha fazla düştü. Bugün ABD tarafında enflasyon verisi küresel piyasaların odağında olacakken , Avrupa tarafında İngiltere enflasyonu takip edilecek. İngiltere’de enflasyon Haziran ayında yıllık yüzde 2 seviyesinde kalmaya devam etmişti. Enflasyonun katılığındaki en büyük katkıyı oteller ve ulaşım maliyetleri sağlamıştı. Enflasyonu baskılayan başlıkların başında ise giyim fiyatları gelmişti. İngiltere ekonomisinde yıllık enflasyonun Temmuz’da yüzde 2,3’e çıkması bekleniyor. Baz etkisini de içeren yıllık enflasyona rağmen, aylık fiyat TÜFE beklentisi -yüzde 0,2 daralamaya işaret ediyor.

Türkiye

"Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, enflasyonla mücadelenin en önemli politika hedeflerinden biri olduğunu, bunu maliye politikası ve yapısal reformlarla destekleyeceklerini belirtti. Uluslararası firmaların Türkiye’ye yatırım kararlarını açıkladığı bir döneme girildiğini ve önümüzdeki dönemde yeni müjdelerin de gelmesini beklediklerini söyledi. TCMB’nin verilerine göre haziran ayında cari denge 407 milyon fazla verdi. Veriye dair Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapmış olduğu değerlendirmesinde, ikinci çeyrekte yıllık cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2,2’ye ve üçüncü çeyrekte ise yüzde 2’nin altına gerilemesini beklediklerini belirtti. Bugün yurt içinde veri akışı sakin görülmektedir. "

Hibya Haber Ajansı