Halk Yatırım'ın raporuna göre, dün açıklanan ABD tüketici enflasyon verisi sonrası Fed’in Eylül’de faiz indirimine başlayacağına yönelik beklentilerin kuvvetlenmesiyle piyasalar pozitif seyretti. Temmuz’da tüketici fiyatları aylık yüzde 0,2 artışla yıllık bazda yüzde 2,9’a geriledi. Beklenti yıllık enflasyonun yüzde 3,0’da sabit kalacağı yönündeydi. Yıllık veri Mart 2021’den sonraki en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.
Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE ise aylık yüzde 0,2 artışla piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye geriledi. Verinin detaylarını incelendiğinde barınma fiyatlarındaki yüzde 0,4’lük artış dikkat çekiyor. Barınma endeksindeki artış tüm kalemlerdeki enflasyon artışının yüzde 90'ını oluşturdu. Öte yandan, tıbbi bakım hizmetleri (yüzde-0,3) ve giyim (yüzde-0,4) başta olmak üzere birçok kalem aylık bazda deflasyon belirtileri gösterdi.
Açıklanan verilerin ardından piyasalarda Fed’in Eylül’de faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklenti kuvvetlendi. Piyasalardaki asıl soru ise faiz indirim büyüklüğünün ne kadar olacağı. Gelecek hafta gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantılarında bu sorunun cevabı aranacak. FedWatch Tool’a göre 25 baz puan faiz indirim beklentisi %65’e yükselirken (Bir gün önce: yüzde 53), 50 baz puanlık beklenti yüzde 35’e geriledi. Diğer yandan Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise ekonomik koşulların faiz indirim büyüklüğünü belirleyeceğini söyledi. Goolsbee ayrıca, artan işsizliğin istihdam piyasasının bozulduğunu gösteriyor olabileceğini ifade etti. Euro Bölgesi’nde dün büyüme verileri ile sanayi üretim verileri açıklandı. Euro Bölgesi ekonomisi beklentilere paralel olarak yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0,6 çeyreklik bazda yüzde 0,3 büyüdü. Diğer yandan bölgede sanayi üretim verileri beklentilerden kötü gerçekleşti. Sanayi üretimi Haziran’da aylık yüzde 0,1 yıllık bazda ise yüzde 3,9 azaldı. Dün ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.
Bu gelişmelerle ABD piyasalarında dün çoğunlukla pozitif seyir hakimdi. S&P 500 endeksi günü yüzde 0,38 artışla 5.455,21, Dow Jones endeksi yüzde 0,61 artışla 40.008,39, Nasdaq endeksi ise yatay seyirle 17.192,60 seviyesinden tamamladı. Benzer şekilde Avrupa piyasaları da pozitif seyretti. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 0,70 artışla 4.727,60, CAC 40 endeksi yüzde 0,79 artışla 7.333,36, FTSE 100 endeksi yüzde 0,56 artışla 8.281,05, DAX endeksi ise yüzde 0,41 değer kazancıyla 17.885,60 seviyesinde günü tamamladı. İngiltere’de dün tüketici enflasyonu açıklandı. Manşet TÜFE Temmuz’da aylık yüzde 0,2 düşüş kaydetti. Beklentinin yüzde 2,3 olduğu yıllık veri ise yüzde 2,0’dan yüzde 2,2’ye yükseldi. Böylelikle tüketici enflasyonu Aralık 2023'ten sonra ilk kez artış kaydetti. Ülkede çekirdek TÜFE ise aylık yüzde 0,1 artışla yüzde 3,5’ten yüzde 3,3’e geriledi. Beklenti yüzde 3,4’te bulunuyordu. Hizmet enflasyonu ise Temmuz’da yıllık bazda yüzde 5,7’den yüzde 5,2’ye geriledi. Enflasyondaki aylık değişime en büyük yukarı yönlü katkı, gaz ve elektrik fiyatlarının geçen yıla göre daha az düştüğü konut ve ev hizmetlerinden geldi.
Halk Yatırım'ın değerlendirmeleri şöyle:
"Diğer yandan en büyük aşağı yönlü katkı ise, geçen yıl yükselen otel fiyatlarının bu yıl düştüğü lokanta ve otellerde gerçekleşti. ONS Başekonomisti Grant Fitzner, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki sınırlı gerilemenin enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirtti. Fitzner ayrıca, bunun otel maliyetlerindeki düşüşle kısmen dengelendiğini söyledi. ABD tahvilleri cephesinde 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,84’te sabit kalırken, 2 yıllık tahvil faizi yüzde 3,96 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 16,19’a geriledi.
Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları bölgeden gelen veriler ile pozitif seyir izliyor. Japon ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3,1, çeyreklik bazda %0,8 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Ekonomi 1Ç’de küçülme kaydetmişti. Birinci çeyreğe ilişkin yıllık veri %1,8 daralmadan %2,3 daralmaya revize edildi. Beklentinin
yüzde 2,6 olduğu GSYH deflatör 2Ç’de yüzde 3,0 arttı. Güçlü büyüme verileri, Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına ilişkin beklentilere yön verebilir. Çin’de yıllık sanayi üretimi %5,1 ile beklentilerin hafif altında kalırken, perakende satışlar yüzde 2,7 arttı. Haziran ayında sanayi üretimi yüzde 5,3, perakende satışlar yüzde 2,0 artmıştı. Beklentinin yüzde 3,9 olduğu sabit varlık yatırımları ise yıllık bazda yüzde 3,6 artış kaydetti.
Bu gelişmeler sonrası bu sabah Nikkei 225 endeksi %0,90, Shanghai endeksi yüzde 1,04, Hang Seng endeksi %0,34 ile artı yönde seyrediyor. Kospi ve Nifty 50 endeksinde tatil nedeniyle bugün işlem gerçekleşmeyecek. ABD vadelilerinde de pozitif seyir gözleniyor. ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı öne çıkan veriler arasında yer alıyor. Haziran’da değişim göstermeyen perakende satışların Temmuz ayında yüzde 0,30 artması bekleniyor. Sanayi üretiminin Temmuz’da değişim göstermemesi, kapasite kullanım oranının ise yüzde 78,7’ye gerilemesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi Haziran ayında yüzde 0,60 artarken, kapasite kullanım oranı yüzde 78,8 seviyesinde gerçekleşmişti.
Ayrıca haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak. İşsizlik başvurularının 235 bin kişi artış göstermesi bekleniyor. Piyasaların son dönemde büyüme ve istihdam verilerine yönelik hassasiyeti arttı. Tüketici davranışlarına yönelik bilgi vermesi ve büyümenin öncü göstergesi olması bakımından perakende satışlar ile istihdam piyasasına yönelik işsizlik başvuruları piyasalardaki volatiliteyi artırabilir. Gelecek gündemde neler var? Yarın Euro Bölgesi’nde ticaret dengesi, ABD’de konut başlangıçları ile Michigan tüketici hissiyatının öncü verisi takip
edilecek. Tüketici hissiyatının Ağustos ayında 66,40’dan 67,20’ye yükselmesi bekleniyor."