HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim AYHAN,Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
Siverek ilçemizde ilçe emniyet müdürlüğü binasının bulunduğu Cabikebir Mahallesi Güney Cadde’si yaklaşık 8 aydır güvenlik gerekçesi ile trafiğe kapatılmıştır. Caddede bulunan esnaflar uygulama sonucu iş yapamaz hale geldiklerini, uygulamanın kendilerini mağdur ettiğini ifade etmektedirler. Güney Caddesi esnafları 4 Nisan günü işyerlerini kapatıp, kaymakamlık binasına kadar yürüyüş yapıp, burada bir süre oturma eylemi yapmış, akabinde sorunlarını ilçe kaymakamına iletmişlerdir. Benzer bir uygulama ve sıkıntı da Şanlıurfa’da yaşanmaktadır. Şanlıurfa’da il emniyet müdürlüğü binasının bulunduğu Emniyet Caddesi’nde de 15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Diyarbakır yolu istikametinden giriş ve çıkışlar güvenlik gerekçesi ile kapalı bulunmaktadır. Trafiğe kapatılan yolun bulunduğu bölgede ikamet eden vatandaşlar ulaşım problemi yaşamakta, söz konusu yolda bulunan esnaflar iş yapamamaktan şikayetçi olmaktadırlar.
Ceylanpınar ilçemizde ise hemşerilerimizin yürüyüş yapmak için kullandıkları TİGEM yolu ve dinlenip hoş bir vakit geçirmek için kullanılan TİGEM Ceylan konukevi yanında bulunan alana girişler yaklaşık üç aydır yasaklanmış durumdadır. Ancak söz konusu alanın sadece sade vatandaşlara yasaklandığı, ilçede etkili ve yetkili olan şahısların istedikleri zaman söz konusu yolu ve alanı kullandıkları yönünde iddialar mevcuttur. İlçenin neredeyse tek sosyal aktivite alanı olan bölgenin uzun süredir yasaklı olması Ceylanpınarlı hemşerilerimizi rahatsız etmektedir.
Güvenlik önlemleri alınırken yurttaşların yaşayabilecekleri mağduriyetleri asgari düzeyde tutmak için yeterli hassasiyetin gösterilmediğini düşünmekteyiz.
Bu bağlamda;
1. Siverek ilçemizde ve Şanlıurfa merkezde trafiğe kapatılan yolların tekrar trafiğe açılması ile ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?
2. Trafiğe kapatılan söz konusu yolların ne kadar süre ile kapalı tutulacağı yönünde bir karar mevcut mudur? Mevcut ise bu süre ne kadardır?
3. Söz konusu yollarda bulunan esnafların zararlarını karşılama yönünde herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Değil ise bu yönlü bir çalışma yapmayı düşünür müsünüz?
4. Ceylanpınar TİGEM yolu ve sosyal alanlarının yasaklanması kararının gerekçeleri nelerdir?
5. Ceylanpınar’daki yasağın imtiyazlı kişilere uygulanmadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu durumu nasıl değerlendirmektesiniz?
6. Ceylanpınar’daki yasağın süresi ile ilgili bir öngörünüz mevcut mudur?
7. Söz konusu yasak kararları bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi alınmaktadır?
8. Güvenlik önlemleri alınırken yurttaşların yaşayabilecekleri mağduriyetleri asgari düzeyde tutmak için yeterli hassasiyetin gösterildiğini düşünüyor musunuz?