İnfo Yatırım’ın değerlendirmesinde Ağustos ayında TÜFE’nin yaklaşık yüzde 2,6 olan konsensüs beklentilerin altında yüzde 2,47 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE’nin Temmuz ayındaki yüzde 61,78 seviyesinden Ağustos ayında yüzde 51,97 seviyesine gerilediği belirtildi. Değerlendirmede şöyle denildi:

“Bizim beklentimiz aylık bazda yüzde 2,75, yıllık bazda ise yüzde 52,39 artış yönündeydi.  Ağustos ayında doğalgaz zammı, köprü zamları, alkol ve tütün ürün zamları ve okulların açılmaya başlaması ile ön hazırlık süreci kapsamında fiyat artışları enflasyonun aylık bazda yüzde 2’nin üstünde kalmasına neden oldu.

“Gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 1,1 gerileyerek yüzde 44,8 seviyesine, çekirdek enflasyon ise yüzde 60,2 seviyesinden yüzde 51,6 seviyesine geriledi. Temmuz ayında olduğu gibi Ağustos ayında da baz etkisi kaynaklı olarak enflasyonda geri çekilme sürdü. Sıkılaşma adımlarının etkilerini gördüğümüz bu süreçte geçen yıl Temmuz ve Ağustos aylarında gelen yüzde 9’un üstünde aylık bazda enflasyon gelmişti.

“TÜFE tarafında aylık eğitim yüzde 11,3, konut yüzde 8,5, alkollü içecekler ve tütün yüzde 4,5artış gösterirken, Ağustos ayında gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 1,1 düşüş gösterdi.

“ÜFE ise aylık bazda yüzde 1,68 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki yüzde 41,37 seviyesinden Ağustos ayında yüzde 35,75 seviyesine geriledi.

“ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış yüzde 12,80 tütün ürünleri, yüzde 6,10 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme olurken, Ağustos ayında en çok düşüş gösteren grup yüzde 4,47 ile ana metaller kok ve rafine petrol ürünleri oldu.

“Beklentilerin altında kalan enflasyon sonrası BİST’in verdiği ilk tepki yatay oldu. Ağustos ayının ilk haftasında globaldeki resesyon endişeleri ile sert geri çekilen, bu seyrini Ağustos ayında devam ettiren BİST100 endeksi, Eylül ayına risk iştahı yüksek başladı. Aylık bazda enflasyonun düşüş eğilimine devam etmesi, Perşembe günü açıklanacak OVP ve Cuma günü beklenen Fitch raporunun piyasa beklentileri ile uyumlu olması durumu endekse katalizör etki yaratabilir.

“TCMB, geçtiğimiz ay faizde değişikliğe gitmedi. Veri odaklı olunsa da beklenti kaynaklı olarak yüzde 50 olan politika faizinin zirve olduğunu ve bu kapsamda Merkez Bankası’ndan Eylül ayında da faiz değişikliği ön görmüyoruz.

“KKM’nin hayatımızdan yavaş yavaş çıktığı ve TL’yi özendirme paketleri çerçevesinde TL’ye talebin artarak mevduatların da yükselmesi alternatif getiri arayışlarında mevduat faizini de öne çıkardı. Alternatif getirilerde TL’ye geçiş hızlanırken, dolara olan talep de azaldı. TCMB’nin dolar tarafında alıcılı olması da rezervler tarafını düzeltti. Enflasyon beklentileri kapsamında yılın son çeyreğinde politika faizinde indirim sinyallerini konuşabileceğimizi düşünmekteyiz.”

Hibya Haber Ajansı