Baydemir, referandum engellemelerini Başbakana sordu

HDP Parti Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, HDP’nin referandum çalışmalarında yaşanan engellemeleri Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

953 kez okundu.
Baydemir, referandum engellemelerini Başbakana sordu Advert

Milletvekili Baydemir önergesinde, “16 Nisan 2017’de vatandaşlarımız sandık başına gidecek ve 18 maddelik yeni anayasa paketine yönelik tercihi yapacaktır. Vatandaşların yapacağı tercihlere yön vermek üzere siyasi partilerin de propaganda çalışmaları devam etmektedir. Bu partilerden biri olan Halkların Demokratik Partisi, vatandaşların “hayır” oyu vermeleri yönünde propaganda çalışmaları yapmakta, bu çalışmalar kapsamında il il, ilçe ilçe dolaşarak seçmenlerle bir araya gelmektedir. Ancak yapılan bu çalışmalarda, güvenlik güçlerinin parti temsilcilerine selam veren, parti temsilcilerinin selamını alan, el sallayan, zafer işareti yapan, gülümseyen bütün vatandaşların yüzünü yakın çekim ile kaydettiği görülmüştür” dedi.

Zafer işareti yapmak bir suç mudur?

Baydemir, önergesinde şunları söyledi:

1-  Halkların Demokratik Partisi temsilcilerine selam veren, parti temsilcilerinin selamını alan, el sallayan, zafer işareti yapan, gülümseyen bütün vatandaşların yüzünü yakın çekim ile kaydetmesinin amacı nedir? Bu kayıtlar hangi amaçla, nerede toplanmakta ve nasıl değerlendirilecektir?

2-  Zafer işareti yapmak bir suç mudur? Suç ise hangi yasaya göre suçtur? Değilse zafer işareti yapanların kayıt altına alınmasının amacı nedir?

3- Halkların Demokratik Partisinin yürütmüş olduğu referandum halk buluşmaları programlarında sürekli kamera ve fotoğraf makinalarıyla kayıt altına alınmasının amacı nedir?

4- 5 Nisan 2017’de Diyarbakır’ın Bismil ilçesine yapılan halk ziyareti sırasında, seçim otobüsünün üzerinde milletvekilleri bulunmasına rağmen, seçim otobüsü şoförünün otobüsü hareket ettirmeye zorlanmasının sebebi nedir? Otobüsün üzerinde bulunanların hayatlarını tehlikeye atabileceğine rağmen, otobüsü hareket ettiren güvenlik kuvvetleri hakkında ne tür bir işlem başlatılmıştır?

 

5-  Bahsi geçen uygulamalar bir emir-talimat zinciri içerisinde mi gelişmiştir? Yoksa güvenlik görevlilerin bireysel, keyfi ve fevri uygulamaları sonucu mudur? Talimat ise talimatı kim vermiştir? Değilse, güvenlik görevlileri hakkında ne tür bir işlem başlatılmıştır?

6- “Evet” kampanyası yürüten diğer partilerin çalışmaları da yukarıda bahsedilen çerçevede engellenmekte midir?

7-  Referandumda “hayır” oyu kullanacağını ifade eden ve bununla ilgili aktivite içinde bulunan kaç kişi gözaltına alınmış, kaç kişi tutuklanmış, kaç kişi saldırıya uğramıştır?

8-  Kaç kişi hakkında saldırı yaptığı nedeniyle gözaltı ve tutuklama işlemleri uygulanmıştır.

 

 

 

 

Baydemir referandum engellemelerini Başbakana sordu
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum