Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesi ile Şanlıurfa’daki eğitim sorunlarını gündeme getirdi. Öcalan, 2024/2025 eğitim-öğretim yılına Şanlıurfa'da öğretmen açığı, yetersiz derslikler, temizlik ve hijyen eksikliği gibi ciddi sorunlarla başlandığını belirterek, Bakan Tekin’den bu konularla ilgili yazılı yanıt istedi.
Öcalan, Şanlıurfa'da 750 bin öğrencinin eğitim gördüğünü ve 23 bin dersliğin bulunduğunu ifade ederek, sınıf mevcudunun özellikle Suriyeli öğrencilerin de entegre edilmesiyle birlikte 50’ye kadar çıktığını vurguladı. Bu durumun eğitim kalitesini düşürdüğüne dikkat çeken Öcalan, Bakan Tekin’e şu soruları yöneltti:
1. Şanlıurfa'da sınıf mevcudunun Türkiye genelinde belirlenen ortalamanın çok üzerinde olduğu iddialarına ilişkin bakanlığınızın bilgisi var mı?
2. 2024/2025 eğitim-öğretim yılı için Şanlıurfa'ya kaç öğretmen atanması planlanıyor? Bu atamalar, ildeki öğretmen açığını kapatacak mı?
3. Kürtçe seçmeli ders talebinde bulunan velilerin taleplerinin "yeterli talep yok" veya "eğitmen yok" denilerek görmezden gelindiği iddiaları doğru mu?
4. Şanlıurfa’da kaç öğrenci Kürtçe seçmeli ders alıyor ve kaç Kürtçe öğretmeni görev yapıyor? Bu sayı yeterli mi?
5. Bakanlığınız, Şanlıurfa’daki eğitim kalitesini artırmaya yönelik bir çalışma yürütüyor mu?
6. Türkiye’nin batısındaki kentlere mevsimlik tarım işçisi olarak giden vatandaşların çocuklarının eğitim kaybını önlemek amacıyla bakanlığınızın bir planı var mı?
7. Şanlıurfa’da okullardaki temizlik ve hijyen sorunlarını gidermek için yardımcı personel alımı yapılması planlanıyor mu?
Ömer Öcalan, Şanlıurfa’daki eğitim sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurgularken, Bakan Tekin’in bu sorulara yanıt vermesini talep etti.