A1 Capital, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) yayınladığı aylık raporda, dünya petrol talebinin 2024 yılında günlük 2,03 milyon varil artacağını bildirdiğini ve bu rakam, geçen ayki 2,11 milyon varillik büyüme tahmininin altında kaldığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Reuters'ın ekonomistlere yaptığı 6-10 Eylül anketinde büyük çoğunluk (101 kişiden 92'si), FED’in gelecek hafta iki günlük toplantısını tamamlamasının ardından 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklerken, Kasım ve Aralık aylarında iki tane daha 25 baz puanlık faiz indirim bekleyenlerin dağılımı ise 95/65'i şeklinde oluşmuş. Ankete katılan 71 ekonomistin 54’ü, Fed'in bu yılki kalan toplantılarından herhangi birinde 50 baz puanlık bir indirimin olası olmayacağını tahmin etmiş.

Reuters'ın mayıs ayından bu yana yaptığı ankete katılan ekonomistlerin çoğunluğu Fed'in bu yıl iki faiz indirimi yapmasını isterken, bu sayı geçen ay üçe çıktı. Bazı ekonomistler, borçlanma maliyetlerindeki indirimlerin, sorunlu bir ekonomiye yanıt vermek için değil, enflasyonun Fed'in hedeflerine doğru düşmesiyle birlikte politika kısıtlamalarının miktarını azaltmak için yapılacağını savunuyor.

Son anketlerde resesyon olasılığının sadece %30 olduğu görülmüş. Bu rakam, finans piyasalarında olası bir ekonomik daralma konusunda son dönemde yaşanan endişelere rağmen yıl boyunca pek değişmedi. Cuma günü Ağustos ayına ait karışık bir istihdam raporunun yayınlanmasının ardından, faiz oranı vadeli işlem sözleşmeleri önümüzdeki hafta yarım puanlık bir indirimin %50'den fazla bir ihtimalle fiyatlandırdı, ancak şanslar dörtte bire düştü.

Faiz oranı piyasaları bu yıl hala 100 baz puandan fazla indirim fiyatlıyor. Ama son dönemdeki gerçekler değişmiyor. Dünya genelinde ekonomik büyümenin yavaşladığına dair işaretler alıyoruz, ABD seçim dönemiyle birlikte zaten bu kadar belirsizlik varken Banka hisseleri cari çeyrekteki zayıflıktan dolayı düşüyor (işlem geliri ile faiz ödemelerinden elde edilecek gelir azalması ve Borçluların yüksek enflasyonla mücadele etmesiyle birlikte kredi zorlukları ile uğraşılması) enerji hisseleri de OPEC+'nın 2024 ve 2025'e ilişkin talep tahminini düşürmesiyle geriliyor, bu durum endişeyi artırıyor ve Eylül ve Ekim aylarının hisse senetleri için zayıf aylar olabileceğini düşünüyoruz.

Bu sabah Harris ve Trump TV’de münazara yaptılar. Demokrat Başkan Yardımcısı Harris, gerçekleşen çekişmeli başkanlık tartışmasında Cumhuriyetçi Trump'ı savunmaya zorladı ve kürtaj sınırlamaları, göreve uygunluğu ve sayısız yasal sorunlarına yönelik bir dizi saldırıda bulundu.

Adaylar; göç, dış politika ve sağlık gibi konularda karşı karşıya geldiler ancak tartışma belirli politika ayrıntıları üzerinde yoğunlaşmadı. Harris, Trump'ın yabancı mallara yüksek gümrük vergileri koyma niyetine (bu öneriyi orta sınıfa uygulanan bir satış vergisine benzetiyor) eleştirirken, ailelere ve küçük işletmelere vergi avantajları sağlama planını övdü.

İsrail-Gazze savaşı ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali konusunda da eleştirilerde bulundular ancak her ikisi de ihtilafı nasıl sonlandıracaklarına dair ayrıntı vermediler. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) yayınladığı aylık raporda, dünya petrol talebinin 2024 yılında günlük 2,03 milyon varil artacağını bildirdi. Bu rakam, geçen ayki 2,11 milyon varillik büyüme tahmininin altında kaldı.

OPEC ayrıca 2025 küresel talep büyüme tahminini 1,78 milyon bpd'den 1,74 milyon bpd'ye düşürdü. Küresel petrol endeksi Brent ham petrol vadeli işlemleri, OPEC+'nın bu yıl ve 2025 için talep tahminini aşağı yönlü revize etmesinin ve Tropikal Francine Fırtınası'ndan kaynaklanan arz endişelerinin (operatörlerin açık deniz ham petrol üretiminin yaklaşık dörtte birini durdurmaya zorlanması) dengelenmesinin ardından dünü Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeden kapandı. Brent ham petrol vadeli işlemleri %3,69 düşüşle varil başına 69,19 dolardan , ABD WTI ham petrolü %4,31 düşüşle varil başına 65,75 dolardan kapandı. 

Öte yandan Asyalı rafinerilerin marjları, dizel ve benzin arzındaki artışın etkisiyle geçen hafta 2020'den bu yana en düşük mevsimsel seviyeye geriledi. Bu yıl gelişmiş ekonomilerde neredeyse hiç petrol talebi büyümesi yok. Çin'deki mali teşvik inşaat sektörünü canlandırmadı; Çin'in dizel talebinin azalmasının en büyük nedenlerinden biri bu. Enerjiye devam edelim.

Kuzey yarımkürede yaz henüz resmen sona ermedi, ancak ABD doğal gaz piyasaları bu kış ve gelecek yıl için arz-talep dengelerini değerlendiriyor ve keskin bir şekilde daha yüksek fiyatların ortaya çıkabileceğini gösteriyor. ABD doğal gaz fiyatının referansı olan Henry Hub vadeli işlemlerine ilişkin vadeli piyasalar, LSEG verilerine göre, fiyatların 2025 yılında milyon İngiliz termal birimi (mmBtu) başına ortalama 3,20 dolar olacağını, bu yılın şu ana kadarki ortalamasının ise 2,22 dolar olacağını gösteriyor.

Gerçekleşmesi halinde, yaklaşık %44'lük yıllık fiyat artışı 2022'den bu yana en büyük yıllık tırmanış olacak ve ABD'de genel fiyat artışlarındaki yavaşlamaya rağmen enerji ürünü enflasyon eğilimlerini kötüleştirebilir."

Hibya Haber Ajansı