Milletvekili İbrahim Ayhan, mecliste verdiği soru önergesinde, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından 1997’de geliştirilen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programının (PISA) uluslararası çapta üç yılda bir 15 yaşındaki öğrencilerin başarısını sınadığını söyledi.
PISA çalışmasının amacının eğitim yöntemlerinde standartlaştırmayı ve gelişmeyi arttırmakla birlikte dünyada okul çocuklarının başarısını karşılaştırmak olduğunu aktaran Ayhan, “OECD, ilk ikisini 6 Aralık’ta yayınladığı 2015 Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın üçüncü raporu olan ‘Öğrenci Refahı’nda 72 ülkede 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin refah durumlarını inceledi. Öğrencilerle yapılan anket çalışmasıyla elde edilen sonuçlara göre Türkiye; verileri incelenen 28 OECD ülkesi içinde ‘yaşam memnuniyeti’ sıralamasında 10 üzerinden 6.12 puanla son sırada yer aldı. Öğrencilerin yaşam tatmin düzeyleri baz alınarak yapılan bir başka araştırmada ise; Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin 28.6’sı hayatından hiç memnun olmadığını vurgulandı. Türkiye bu oranla OECD’nin yüzde 11.8’lik ortalamasını neredeyse üçe katladı. Hayatından çok memnun olduğunu söyleyen öğrenci oranıysa OECD’nin yüzde 34.1’lik ortalamasının gerisinde kalarak, yüzde 26.3 oldu. Kız ve erkek öğrenciler arasındaki adalet de ise Türkiye OECD ortalamasına yakın bir noktada yer aldı. Ancak adalet göstergelerinin 2006 yılından itibaren ciddi bir düşüş gösterdiği görülmektedir.OECD nin Aralık ayında açıklanan raporunda da Türkiye 70 ülke arasında matematikte 49, fen bilimlerinde 52 ve okumada 50’nci sırada yer almıştı” dedi.
Rapor konusundaki değerlendirmeniz nedir?
Ayhan, önergesinde şunları söyledi:
“1. OECD’nin PISA 2015 öğrenci refahı raporu konusunda bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Rapor konusundaki değerlendirmeniz nedir?
- Öğrencilerin kendisini mutsuz hissetmesinde etkili olan faktörler nelerdir? Bu faktörlerle ilgili olarak diğer bakanlıklarla koordineli bir çalışma planlıyor musunuz?
- Öğrenci refahını artırma konusunda ne gibi çalışmalar planlamaktasınız?
- Kız ve erkek öğrenciler arasındaki adalet göstergelerinde 2006 yılından itibaren düşüş yaşanmasını nasıl değerlendirmektesiniz?
- OECD’nin Aralık ayında açıklanan raporunda da Türkiye 72 ülke arasında matematikte 49, fen bilimlerinde 52 ve okumada 50’nci sırada yer almıştı. Bu rapor sonrasında bakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır?
- Birçok uluslar arası kurumun Türkiye hakkındaki rapor ve eleştirileri, siyasi oldukları gerekçesi ile reddedilmektedirler. Bu anlamda bakanlığınızın, OECD’nin PISA raporlarına bakışı nasıldır?””