İsmini vermek istemeyen kaynak, günün siyasi gelişmelerinden dolayı polisin elde ettiği bilgilerin uzun süre işleme konulmadığını ifade etti.
O sıralarda evrak işlerinde çalıştığını belirten kaynağın verdiği bilgilere göre, bu süre içinde polis, hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Tezcan, Başhekim ve aynı zamanda hastanenin ortağı olan Sedat Kavas, doktor Fatma Çalka ile yine hastanenin ortağı olan doktor Metin Türkyılmaz’ın ifadelerine başvurdu.
Polis, elde ettiği belgelerde ameliyat olduğu belirtilen 450 kişiye de ulaşarak ifadelerini aldı. İfadesi alınan 450 kişi ameliyat olmadığını belirtti.
Polis, ilginç bir bilgiye daha ulaştı. Hastane yönetiminin Ankara’da “Van Divan A.Ş.” adına bir büro açarak burada hasta kayıtlarını aldığı ve bunları da ameliyat olmuş gibi gösterdiğini tespit etti.
Polis ayrıca, Van Divan A.Ş. adına yüzde 5 karşılığında firmalardan fatura alındığı ve 8 milyon TL daha vurgun yapıldığı bilgisine ulaştı.
Hastane yönetiminin sahte evrakları da Candan Aksu ile Mesut Engin isimli hastanenin evrak işlerinde görevli personele yaptırdığı ortaya çıktı.
Polisin, Emekli Sandığı’ndan Mehmet Okur isimli memurun da bu iş için ayarlandığı bilgisini elde ettiği belirtildi.
TEM Van Şube Müdürlüğü ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerinin yaptıkları çalışmalar sonucunda soruşturma dosyaları Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilirken, şahıslar hakkında “Nitelikli dolandırıcılık” ve “Evrakta sahtecilik” suçlarından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Davanın ilk duruşması 9 Aralık Salı günü saat 09.00’da Van Adliye’sinde 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Konuyla ilgili Rûdaw’a bilgi veren kaynak, kendisinin ve aile bireylerinin de ameliyat olmuş gibi gösterildiğini mahkemede tanık olarak dinleneceğini söyledi.
Olayla ilgili olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, konuyu soru önergesi ile parlamento gündemine taşımıştı.
Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şunları sormuştu:
“Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi Başkanlığı ekipleri 11 Haziran 2013 tarihinde Van’da Özel Divan Hayat Hastanesi’nde operasyon düzenledi mi?
Söz konusu operasyonunun; 1193 kişinin tedavi edilmediği, ameliyat olmadığı halde bu şekilde gösterilerek Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) toplam 443 bin TL zarara uğratıldığı gerekçesiyle düzenlendiği bilgisi doğru mudur?
Operasyonda gözaltına alınan 8’i doktor toplam 21 kişi hakkında hangi işlemler yapıldı?
Bu olaya dair tahkikat, soruşturma, kovuşturma hangi aşamadadır? Konuyla ilgili dava açılmış mıdır, kaç kişi hakkında işlem yapılmıştır, isimleri nelerdir?
Van Özel Divan Hayat Hastanesi sahibi ve yöneticileri kimlerdir? Hastanenin sahibi hakkında hangi işlemler yapıldı?”RÜDAW