Avrupa Birliği (AB) ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından finanse edilen İLBANK tarafından yürütülen Belediye Hizmetleri Projesi ile güney, doğu ve güneydoğu bölgelerinde bulunan 8 ilde, 19 altyapı ve inşaat projesi hayata geçiriliyor, yerel yönetimlerin hizmet kapasiteleri geliştiriliyor.

277 Milyon Avroluk Dev Yatırım

Belediye Hizmetleri Projesi kapsamında seçili il ve ilçelerde, ani nüfus artışı sonucunda yetersiz kalan ve 6 Şubat depremlerinden zarar gören altyapılar yenileniyor, iyileştiriliyor. AB ve AFD tarafından finanse edilen, İLBANK tarafından yürütülen proje, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa'da uygulanıyor. Toplamda 277 milyon avro tutarındaki proje bütçesinin 214 milyon avrosu AB hibesi ve 63 milyon avrosu AFD kredisi olarak sağlanıyor.

8 İlde 19 Proje Hayata Geçiriliyor

Birbiri ardına hayata geçirilen 19 inşaat ve altyapı projesi ile içme suyu ve atık su altyapıları yenileniyor, yağmur suyu altyapıları döşeniyor, katı atık ve geri dönüşüm tesisleri inşa ediliyor. Yerel yönetimlerin işlevsel kapasitelerini güçlendirmek için teknik yardımlar sağlanıyor. Bu projelerle, uygulama bölgelerinde su, yağmur suyu ve atık yönetimi altyapılarının uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmesi, iklim direncinin artırılması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve doğal kaynakların korunması hedefleniyor. Projeler tamamlandığında, milyonlarca insanın yaşamı olumlu yönde değişmiş olacak.

Şanlıurfa’da Dört Proje Uygulanacak

Şanlıurfa'da gerçekleştirilecek projelerle, ilin atık yönetimi kapasitesi geliştirilecek, atık taşıma maliyetleri azaltılacak ve su ve kanalizasyon altyapıları güçlendirilecek. Bu projeler, uygulama bölgelerinde çevrenin temiz tutulmasına ve korunmasına katkı sağlayacak, halkın yaşam kalitesini iyileştirecek.
Atıklar Güvenli Şekilde Depolanacak, Atık Taşıma Maliyetleri Azalacak
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin yürüteceği "Şanlıurfa Viranşehir – Ceylanpınar Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi" kapsamında, Ceylanpınar ilçesinde düzenli depolama sahası, sızıntı suyu arıtma tesisi, atık geri kazanım ve ayrıştırma tesisleri inşa edilecek. İlçedeki depolama alanları rehabilite edilecek. Ayrıca, Viranşehir Katı Atık Transfer İstasyonu inşa edilecek. Proje tamamlandığında, atıkların uzun mesafelere transferi nedeniyle oluşan atık taşıma maliyeti azalacak. Bölgede atık yönetiminin iyileştirilmesiyle, katı atıklar daha güvenli şekilde depolanacak ve geri kazandırılacak.

Birecik'te Kanalizasyon Hatları Yenileniyor

Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ŞUSKİ) tarafından Birecik’te iki proje gerçekleştirilecek. “Şanlıurfa Birecik Kanalizasyon Şebekesi İnşaat İşi Projesi” kapsamında Birecik'te mevcut kanalizasyon hatları yenilenecek ve yeni hatlar inşa edilecek. Bu hatların bir kısmı yeni yapılacak paket atık su arıtma tesisine bağlanırken bir kısmı da inşa edilecek olan Birecik Atık Su Arıtma tesisine bağlanacak. Böylece atık suyun temiz su kaynaklarına karışması önlenecek. Bu sayede Fırat Nehri’ndeki biyoçeşitlilik korunacak, balık üretiminin devamına katkı sağlanacak. Modern altyapı ile buluşturulan Birecik’te yaşam koşulları iyileştirilmiş olacak.

Suruç’ta Atık Su ve Yağmur Suyu Altyapıları Güçlendiriliyor

Yine ŞUSKİ tarafından uygulanacak "Şanlıurfa Suruç Kanalizasyon ve Yağmursuyu Şebekeleri İnşaat İşi Projesi" ile Suruç ilçesinde ani nüfus artışıyla yetersiz hale gelen kanalizasyon hattı yenilenecek. Yeni atık su altyapısı ile bölge halkının daha sağlıklı bir ortamda yaşamasına katkı sağlanacak. Kısıtlı su kaynakları korunacak, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele edilecek.
Ayrıca yağmur suyu şebeke hatları döşenecek. Böylece yoğun yağışlar sonrası oluşabilecek sel ve taşkın riski azaltılacak, yağmur suyunun atık suya karışması önlenecek. Atık su arıtma tesislerinin verimliliği artırılacak, yer üstü biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunulacak. Suruç iklim değişikliği etkilerine karşı daha dayanıklı hale gelecek.