Şanlıurfa UMKE’nin ev sahipliğinde, Adıyaman UMKE ekiplerinin katılımıyla sahra hastanelerinin kurulumu üzerine bir tatbikat ve eğitim düzenlendi. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı UMKE Bakanlık 19 Bölge Koordinatörlüğü’nün organizasyonuyla gerçekleştirilen etkinlik, Fuar Merkezi bahçesinde yapıldı.

Tatbikat kapsamında, muhtemel afet durumlarında hızlı tıbbi müdahale sağlayacak donanımlı sahra hastanelerinin kurulumu ve bu süreçte karşılaşılabilecek zorlukların aşılmasına yönelik detaylı çalışmalar yapıldı. Eğitim programının ana amacı, deprem, sel ve yangın gibi büyük afetler sırasında sağlık hizmetlerinin kesintisiz devamını sağlamak için sahra hastanelerinin hızlı ve etkin bir şekilde kurulmasını test etmekti.

Etkinliğe 55 UMKE personeli katıldı ve 1 günde tam donanımlı bir sahra hastanesi kuruldu. Hastane, havalandırması, klimalı laboratuvarı, ameliyathane hizmetleri, kadın doğum muayene alanları, personel tuvaletleri, cerrahi el yıkama üniteleri, sedyeleri ve acil müdahale arabalarıyla birlikte kullanıma hazır hale getirildi.

Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Abdülkadir Kısmet, “Şu anda sahra hastanelerinin kurulumuyla ilgili bir eğitim tatbikatı yapıyoruz. Adıyaman’dan katılan UMKE ekipleri de burada. 30 Eylül’den 5 Ekim’e kadar eğitimimiz devam edecek. Türkiye bir deprem ve afet ülkesi, biz de gönüllü 187 personelimizle her türlü afete hazırlık yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Tatbikat sırasında UMKE ekipleri, sahra hastanelerinin kurulumu ve işletimi hakkında detaylı eğitim aldı. Tıbbi cihazların kullanımı, hasta triyajı ve acil tedavi süreçleri gibi konular üzerinde duruldu. Bu tür eğitimlerin düzenli olarak yapılmasının önemine dikkat çeken yetkililer, Şanlıurfa UMKE’nin afet yönetimi kapasitesini daha da geliştireceğini ifade etti.