Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Harran Üniversitesi'nde yaşandığı iddia edilen skandalları Türkiye Büyük Millet Meclisi' ne taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, üniversitenin çeşitli bölümlerine bağlı bir enstitü sekreterinin, öğrenci notlarıyla oynanması ve öğrencilerden çıkar sağlanması gibi suçlamalara karıştığı öne sürüldü.

İddialar arasında, söz konusu sekreterin bazı kadın öğrenci ve personellerle uygunsuz ilişkiler kurduğu, çıkar karşılığı tez yazdırma gibi usulsüzlükler yaptığı ve bu faaliyetlerde 26 kişinin yer aldığı belirtiliyor. Bir mağdurun olayları kayda alıp delil olarak sunduğu, bu görüntülerin rektörlüğe ulaştırıldığı ve şikâyetlerin basına yansıdığı ifade ediliyor. Rektörlük ise 8 Ekim 2024 tarihinde yaptığı basın açıklamasında iddiaları “mesnetsiz ve gerçeği yansıtmayan” bir karalama kampanyası olarak nitelendirerek, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Meclis'e Taşınan Sorular

Milletvekili Ayan, soru önergesinde Milli Eğitim Bakanı’na şu soruları yöneltti:

1. Bakanlığın Harran Üniversitesi’nde 26 kişinin karıştığı iddia edilen organize olaylardan haberdar olup olmadığı ve bu konuda hangi adımların atıldığı.


2. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbarda bulunulup bulunulmadığı ve ceza soruşturmasının başlatılıp başlatılmadığı.


3. Öğrenci banka hesaplarına para transferleriyle ilgili inceleme yapılıp yapılmadığı.


4. Mağdur öğrencilerin olayları videoya kaydettiği iddialarına ilişkin alınan aksiyonlar.


5. Hakkındaki suçlamalara rağmen başka bir göreve atanan Fen Fakültesi Sekreteri F.K.’nin durumunun açıklığa kavuşturulması.


6. Rektörlük tarafından yapılan açıklamada iddiaların mesnetsiz olduğu savunulurken, yürütülecek soruşturmanın objektifliğinin nasıl sağlanacağı.


7. Bakanlık tarafından tarafsız bir soruşturma yürütülmesi için müfettiş atanıp atanmadığı.


8. Mağdur kadınların korunması için ne gibi tedbirlerin alındığı.


9. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversitelerde benzer olayların önlenmesi için çalışmaları olup olmadığı.

Organize Faaliyetler İddiası

İddialara göre, organize şekilde yürütüldüğü belirtilen olaylar kapsamında, şüphelilerin lüks bir ev tuttuğu, bir güzellik merkezi açtığı ve kadınları bu evlere servis ettikleri öne sürülüyor. Üniversite personellerinin de olaya dahil olduğu iddialar arasında.

Olayla ilgili başlatılan disiplin soruşturmasının sonucunun kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Bakanlık ve yargı mercilerinin devreye girip etkin bir soruşturma başlatıp başlatmayacağı merak konusu.