Urfa'nın Viranşehir ilçesinde son 6 ayda intihar ederek yaşamına son veren 3 kişinin tefecilere borçlandığı, bu nedenle intihar ettiği ileri sürüldü. 41 yaşındaki ağabeyi Veysel Acar'ın da aynı sonu yaşadığını söyleyen kardeşi Mehmet Acar, ağabeyinin 2 yıl önce iş kurmak için tefecilerden borç aldığını; ancak bu parayı ödemekte zorlanınca tefecilerin fiziksel ve psikolojik baskısına dayanamayıp intihar ettiğini anlattı.

 

31 Mart tarihinde ağabeyinin evdeki silahı alıp aracında intihar ettiğini belirten Acar, "Ağabeyim 4 çocuk babasıydı. O gün sabah saatlerinde evden çıkıyor, öğle saatlerinde tekrar eve geliyor, silahı alıp gidiyor. Aradık onu, sonra hastaneden aradılar. Aracında intihar etmiş. Hayatında silah kullanmadı, o gün ilkti onu da kendine sıktı" diye konuştu.

 

'DAYANAMADI'

 

2 yıl önce açtıkları ayakkabıcı dükkanı için paraya ihtiyaçları olduğunu ve tefecilerden borç aldıklarını söyleyen Acar, "Yeni iş kuruyorduk. 2 kardeşimle birlikte tefecilerden borç aldık. Sonra malımızı mülkümüzü sattık ve onlara olan borcumuzu ödedik. Ancak o borç aldığımız dönemde tefeciler ağabeyimin üzerine çok gidiyordu. Borcumuzun bitmesine az bir miktar kalmıştı, ödeyemiyorduk ve bizi çok sıkıştırıyorlardı. Ağabeyim daha fazla dayanamadı ve 31 Mart tarihinde intihar etti. Onun intiharından bir ay sonra bir çocuğu oldu" ifadesini kullandı.

 

'ŞİKAYET ETTİM SONUÇ YOK'

 

Tefecilikle uğraşanların ilçede herkes tarafından bilindiğini söyleyen Acar, bu kişiler hakkında hiçbir şekilde işlem yapılmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Bu ilçede bulunan bütün tefecilerden şikayetçiyim. Devletin gelip araştırmasını istiyorum. Sadece banka hesaplarına bile baksalar yeterli. Bu 'ticareti' yapanlar belli. Devletin binlerce istihbaratçısı var. Şikayet etmeme rağmen henüz bir sonuç elde edemedik. Benim gibi yüzlerce insan şikayet edip memleketi terk etmek zorunda kaldı. Ben ağabeyimin yeni doğan çocuğu için memleketimde kaldım. Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Urfa Emniyeti ve Cumhurbaşkanlığı dahil bir çok kuruma başvurdum. Kentte tefeciliğe bir çözüm bulunmaması durumunda daha çok intiharlar yaşanacak. Bir an önce emniyetin harekete geçmesi lazım."

 

'TEFECİLERE MECBUR BIRAKILIYOR'

 

17 Kasım 2016 tarihinde Viranşehir'de iş insanı Alparslan Haşimi'nin (45) kendisini su hortumu ile asarak öldürmesinin altında da benzer bir durum olduğu öğrenildi. Daha önce de intihar girişiminde bulunan Haşimi'nin baldızı Gülay Haşimi, "7-13 yaşları arasında 4 çocuğu vardı. Onu o çocuklardan ne vazgeçirdi? Tefeciler onu intihara kadar sürükledi. 10 yıldır fabrika işletiyordu. İşleri kötüye gidince tefecilere bulaştı. 2 defa battı. Bu onun son şansıydı, bu nedenle çok uğraşıyordu. Ancak aldığı paranın her gün faizi işliyordu. Bir ara yine uzun süre evden çıkmadı, tefecilerden dolayı. Onu sürekli sıkıştırıyorlardı. Faizciler ona nefes dahi aldırmadı. Onun ölümünden sonra sosyal medyada kampanyalar başlatıldı. Tanınan ve sevilen biriydi. Bu nedenle artık herkes bu tefeciliği sorguladı. Ancak insanlar mecbur bırakılıyor. Daha önce bir kez daha intihara kalkışmıştı. Ancak tavana bağladığı ipin altında otururken buluyor annesi onu" dedi.

 

6 ay önce intihar eden ve ilçenin tanınan isimlerinden olan Haşimi'nin ölümünden sonra sosyal medyada tefeciliğin önüne geçilmesi için çeşitli kampanyalar düzenlense de, Haşimi'den sonra Abdulkadir Polat adlı yurttaşın da aynı sebeplerle borcunu ödeyemediği için intihar ettiği kaydedildi.

 

BU İŞLER ORGANİZE Mİ?

 

İlçe halkı ise eskiden iş kurmak isteyenlerin tefecilere borçlandığını; ancak artık DEDAŞ'a olan elektrik borcu dolayısıyla tarımsal desteklemesine el konulan çiftçilerin de üretim yapabilmesi için tefecilerin eline düştüğünü aktarırken, tefecilikte büyük miktarda paraların döndüğünü ve banka müdürlerinin de işin içinde olduğu öne sürüldü.

Kaynak:dihaber