Gedik Yatırım, hafta içerisinde Fed üyelerinin konuşmaları ve açıklanacak ABD verilerinin bu noktada yakından izleneceğini duyurdu. Değerlendirmede şöyle ifadeler kullanıldı:

"Euro Bölgesi’nde eylül ayı TÜFE rakamının yıllık bazda %1,7 seviyesine gerileyerek 2021'den beri ilk kez Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) %2’lik hedefinin altına inmesi, Avrupa ekonomilerindeki zayıflama ve son aylarda açıklanan PMI verilerinde derinleşen daralma işaretlerine bağlı olarak ECB’nin ilerleyen süreçte faiz indirim hızını artırabileceğine dair piyasadaki beklentilerin güç kazandığını son dönemdeki yazılarımızda vurguluyoruz. Tüm bu gelişmelerle piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekim toplantısında faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakıyordu. ECB, 17 Ekim Perşembe günü gerçekleşen toplantısında piyasadaki beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan faiz indirimine giderek mevduat faizini %3,25 seviyesine düşürdü. İlk faiz indirimine haziran ayında giden ECB, eylül ayındaki faiz indiriminin ardından ekim ayında da faiz indirimlerini sürdürdü. Karar metninde, Euro Bölgesi'nde dezenflasyon sürecinin rayında ilerlediği, hedefe ulaşmak için gerekli olduğu sürece politika faizlerinin yeterince seviyede kısıtlayıcı tutulacağı ve uygun kısıtlama seviyesini ve süresini belirlemek için verilere bağlı kalarak toplantıdan toplantıya bir yaklaşım izlenmeye devam edileceği vurgulandı. Kararın ardından basın toplantısı düzenleyen ECB Başkanı Lagarde, ekonominin beklentilerden zayıf olduğunu ve toparlanmanın zaman içinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Enflasyonun hala güçlü olduğunu, önümüzdeki aylarda yükselebileceği ancak gelecek yıl enflasyonun hedefe gerileyeceğini belirten Lagarde, gerektiği sürece kısıtlayıcı politikaları uygulayacaklarını ve veri odaklı yaklaşımla toplantıdan toplantıya karar almaya devam edeceklerini vurguladı. Lagarde, aynı zamanda büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonda yukarı yönlü risk oluşturduğunu söyledi. ABD ekonomisinin Avrupa’ya kıyasla güçlü görünümü dikkate alındığında önümüzdeki dönemde ABD’de korkulduğu gibi istihdam piyasasında bir bozulma yaşanmaz ve Fed faiz indirimleri konusunda daha temkinli ilerleyecek olursa Euro üzerindeki baskının yeniden artış kaydetme ihtimali göz ardı edilmemelidir. 

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Küresel piyasalarda, Fed'e ilişkin beklentiler, ABD'de açıklanan bilançolar, jeopolitik gelişmeler gündemde kalmaya devam ediyor. Bu hafta içinde, Fed ile ilgili beklentilerin fiyatlamalar üzerinde etkili olması beklenebilir. Hafta içerisinde, Fed üyelerinin konuşmaları ve açıklanacak ABD verileri bu noktada yakından izlenecektir. Avrupa'da geçtiğimiz hafta Merkez Bankasının faiz kararı vardı. Bu hafta içinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın konuşmaları bulunuyor. Başkanın faizle ilgili mesajları, gelecek toplantılara yönelik beklentileri şekillendirebilir. Asya piyasalarında, bu hafta Japonya'da imalat ve hizmetler PMI verileri takip edilecek. Jeopolitik gelişmelerde gündemde ve bu tarafla ilgili haber akışları yakından izleniyor. Hafta içerisinde, bu konuya dair haberler takip edilebilir. Olası risklerde artış yaşanması, risk iştahını baskılayabilir. Yurt içinde, Türkiye'den açıklanacak veriler bulunuyor. Veri bazlı hareketlerin olması beklenmiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta içerisindeki temasları takip edilebilir. 

Teknik Takibimizde Olan Hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: ASELS, ENKAI, OTKAR, SISE"

Hibya Haber Ajansı