USDT'nin benimsenmesi, küresel ölçekte hızla artıyor. 2024'ün üçüncü çeyreğinde elde edilen 36,25 milyon yeni kullanıcı, bu büyümenin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Her çeyrek, bir önceki çeyrekten daha fazla kullanıcıya ulaşılması, USDT'nin günlük hayatta ne kadar etkili bir araç haline geldiğini ortaya koyuyor. Bu genişleme, finansal özgürlüğü artırarak bireylerin ekonomik sistemlere daha kolay erişim sağlamasına olanak tanıyor. USDT'nin dünya genelinde benimsenmesi, finansal teknolojilerin geleceği adına umut verici bir trend yaratıyor.

USDT'nin zincir üzeri kullanımı, blockchain üzerinden kişisel cüzdanlara transfer edilmesi veya merkezi platformlardaki hesaplara yatırılması şeklinde gerçekleşiyor. Zincir dışı kullanım ise, USDT'nin merkezi platformlarda alınıp satılmasıyla ilgilidir ve bu işlemler blockchain yerine platformların sistemlerinde kaydediliyor. Tam resmi görebilmek için zincir dışı hesapların da değerlendirilmesi gerekiyor, çünkü bu hesaplar yalnızca merkezi platformlarca biliniyor. İş ortakları, zincir dışı hesapların on milyonlarca olduğunu belirtiyor; bu da gerçek USDT kullanıcı sayısının burada belirtilen rakamlardan daha yüksek olabileceğini gösteriyor.

Tether, günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geliyor

USDT, birçok blockchain üzerinde kullanılabilir olsa da en yoğun kullanım Tron, Binance Smart Chain ve Ethereum üzerinde gerçekleşiyor. Son bir yılda en hızlı büyümeyi Ethereum Layer 2 zincirleri (Optimism, Arbitrum ve Polygon) ile Avalanche ve Solana gösterdi. Ayrıca, USDT yakın zamanda TON üzerinde de kullanıma sunuldu ve altı ay içinde 3,3 milyon kullanıcıya ulaşarak yüksek hacimli bir büyüme kaydetti. Tether, milyonlarca insanın finansmana yenilikçi yollarla erişmesine yardımcı oluyor ve bu ilk Tether Insights raporu, USDT'nin hızla büyüdüğünü ortaya koyuyor. Dijital varlıklar, günlük yaşamın giderek daha ayrılmaz bir parçası haline geliyor.

Blockchain verilerini analiz ederken, Ethereum, Tron ve Binance Smart Chain gibi ağlar için Chainalysis'ten, Solana ve TON gibi ağlar için ise Artemis'ten veri alınıyor. Chainalysis, blockchain adreslerini işleten varlıkları anlamak için adresleri gruplandırır ve bu süreçte atama ve kümeleme yöntemlerini kullanır. Bu sayede zincir üzeri ve zincir dışı hesaplar arasında daha doğru bir kullanıcı değerlendirmesi yapılabiliyor. Solana ve TON gibi ağlarda ise henüz atama ve kümeleme verisi bulunmadığından, kullanıcı sayıları daha cömert tahmin edilmekte ve varlık alan adresler üzerinden değerlendirme yapılıyor.

Hibya Haber Ajansı