Gedik Yatırım’ın raporunda geride bırakılan hafta S&P 500 ve Dow sırasıyla yüzde 2,4 ve yüzde 0,9 oranında düşüş gösterirken, Nasdaq endeksinin, yüzde 0,14 gibi hafif kazançla haftayı sonlandırmayı başardığı belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“New York Community Bancorp’un hayal kırıklığı yaratan bir rehberlik yayınlaması ile şirket hisseleri yüzde 8,2 düşerken, finansa sektöründe artan endişelerin teknoloji sektöründeki kazanımları gölgelemesi ile Bank of America ve Wells Fargo sırasıyla yüzde 1,7 ve yüzde 1,3, Morgan Stanley ve Goldman Sachs yüzde 2 düştü. Microsoft, Alphabet, Meta ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketleri yaklaşan üçüncü çeyrek finansalları öncesinde yüzde 0,8 ile yüzde 1,5 arasında yükselirken, Nvidia ve TSMC sırasıyla yüzde 0,8 ve yüzde 6,9 artarak yarı iletken sektöründeki kazançlara öncülük etti.

“Bu hafta ABD tarafında GSYİH, işgücü ve PCE verileri ön planda olacak. 3. çeyrek GSYİH için ön tahmininde, ekonominin güçlü tüketici harcamalarının da katkısıyla 2. çeyreğe paralel yüzde 3 büyüdüğünü göstermesi bekleniyor. PCE enflasyonunun Eylül ayında hem tüketici gelirinde hem de harcamalarında bir hızlanma göstermesi beklenirken, çekirdek PCE fiyatlarının ise daha hızlı bir şekilde yüzde 0,2 oranında artması bekleniyor.

“Öte yandan tarım dışı istihdamının Ekim ayında, Milton Kasırgası ve Boeing grevinin etkisi ile Eylül ayındaki rakamdan önemli ölçüde düşük olarak 111 bin artması bekleniyor. ISM İmalat PMI'nın daralma bölgesinde kalması ve beklenirken açıklanacak diğer veriler arasında JOLTs iş ilanları ve ADP İstihdam Değişikliği yer alıyor. Bilanço sezonu tarafında, 'Muhteşem 7'den beşinin sonuçlarının açıklanmasıyla önemli bir aşamaya viraja girilecek olup bu hafta Apple, Microsoft, Amazon, Meta, Alphabet bilançoları takip edilecek.

“Hafta başında Asya endeksleri genel olarak pozitif seyrederken, Orta Doğu gündemi de yakından takip ediliyor. İsrail, İran’ın askeri tesislerine saldırı gerçekleştirdi. Saldırının beklenen gibi petrol, askeri ve sivil tesislere düzenlenmemiş olması petrol fiyatlarının hafta başında ser şekilde düşmesine neden oldu. ABD endeks vadelileri ise önemli verileri takip edeceğimiz haftanın ilk işlem günüde Asya seansında pozitif seyrediyor.

“Avrupa piyasaları risk algısının iyileşmesiyle geçen haftaki kayıplarının bir kısmını telafi ederek Pazartesi günü pozitif açılış yaptı. STOXX 50 Pazartesi günü yüzde 0,4, STOXX 600 yüzde 0,2 yükseldi. Bu pozitiflik, İsrail'in hafta sonu İran'a yönelik misilleme saldırılarının ham petrol veya nükleer tesisleri hedef almaması ve Tahran'ın hemen yanıt verme sözü vermemesiyle gerçekleşti. 

“Japonya'nın iktidar koalisyonunun parlamento çoğunluğunu kaybetmesinin ardından zayıflayan yen de hisse senetlerini destekledi ve Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırımı planlarını daha da karmaşık hale getirdi. Seyahat ve eğlence hisseleri pozitif seyrederken, petrol ve gaz hisseleri yüzde 1'den fazla kaybetti. Kurumsal cephede, Vinci (yüzde 1,6) ve Kering (yüzde 1,6) en iyi performans gösterenler arasında yer alırken, Philips ise Çin'deki zayıf talep nedeniyle satış görünümünü düşürmesinin ardından yüzde 12'den fazla düştü. Eni (-yüzde 1,8) ve Repsol (-yüzde 1,3) de düşüş yaşadı.

Önemli şirket haberleri:

“Boeing (BA), bugün 15 milyar dolardan fazla bir sermaye artırımı yapmayı planlıyor. Bu adım, 13 Eylül'den beri süren  grevin yarattığı operasyonel zorluklar sebebiyle atılıyor. Şirket, kredi notunu korumak için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan (SEC) 25 milyar dolara kadar borç ve hisse senedi ihraç etme izni aldı. Ancak, teklifin detayları ve zamanlamasının değişebileceği belirtiliyor. Yıl başından bu yana Boeing hisseleri yaklaşık yüzde 40 değer kaybederken, bugün açılış öncesi işlemlerde negatif seyrediyor. (Olumsuz)

“Philips (PHG), son aylarda Çin'deki talebin önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Bu durum, Hollandalı tıbbi cihaz üreticisinin yıllık satış tahminini aşağı çekmesine ve hisselerinin yüzde 16 değer kaybetmesine neden oldu. Şirket, Çin'de tüketici güveninin zayıfladığı ve devam eden devlet destekli yolsuzlukla mücadele kampanyasının hastanelerden gelen siparişleri düşürdüğünü belirtti. CEO Roy Jakobs, bu olumsuz etkilerin Çin'deki durumu beklenenden daha da kötüleştirdiğini ifade etti. (Olumsuz)

“Bugün bilanço açıklaması beklenen önemli şirketler: Ford Motor, ON Semiconductor, Koninklijke Philips N.V, Waste Management”

Hibya Haber Ajansı