Urfalı arıcılar destek bekliyor

(ŞANLIURFA-RUHAAJANS)

838 kez okundu.
Urfalı arıcılar destek bekliyor Advert

Siverek-Viranşehir Bal Üreticileri Birliği Başkanı Sinan Uçar, bal üreticilerine ciddi teşviklerin yapılmadığını ve Urfa’nın bal üretiminde geride kaldığını söyledi.

Arıcılık sezonunun başlamasına az bir zaman kala bal üreticileri umutsuz. Arıcılık alanına ciddi teşviklerin yapılmaması ve zirai ilaçların da arılara zarar vermesi, bal üretiminde Urfa’nın geri sıralara kaymasına neden oluyor. Bu yıl yapılacak olan bal üretimi hakkında Urfa Star gazetesine açıklamalarda bulunan Siverek-Viranşehir Bal Üreticileri Birliği Başkanı Sinan Uçar, “Urfa’da bal üretimi, daha başlamadı. Çukurova bölgesinden arıcılar daha yeni bizim bölgemize geldiler. Yani 10 gün önce buraya geldiler. Arıcılar, buraya geldiğinden beri havalar biraz bozuk oluyor, bu da arıların rahat bir şekilde uçamamalarına sebebiyet veriyor. Olan bitkilerden bal olacak mı, olmayacak mı? Onu kestirmemiz biraz zor görünüyor. Yani Urfa’da bal üretimi şu anda olacak mı, olmayacak mı desen yanlış bilgi olur. Havalar uygun olduğu zaman en azından bu süre içinde bal üretimi olacak diyebiliriz.” dedi.

‘BU YIL BAL AZ OLACAK’

“Yapılan zirai ilaçlar da arılara zarar veriyor.” diyen Sinan Uçar, “Şu anda Urfa’da buğdaya yapılan ilaçlar, bilinçsiz bir şekilde yapıldığı için arılara ciddi anlamda zarar veriyor. Türkiye genelinde yapılmış araştırmaya göre arılarda yüzde 60 bir kayıp vardır. Bunun çoğu da bilinçsiz olarak yapılmış ilaçlardandır. Sezon tam olarak açılmadığı için bal fiyatlarını biraz parlak olarak görüyoruz. Yüzde 60 arılarda bir kayıp olduğu için bu yıl bal az olacak. Üretimin az olması da fiyatların yükselmesine neden oluyor.” diye konuştu.

‘ARICILIĞA DAHA İYİ DESTEK VERİLMELİ’

Başkan Uçar, “Bal üreticilerine teşvik şu anda yok diyebiliriz. Bunu Bakanlıkta da zaman zaman gündeme getirdik, ancak ciddi anlamda bir teşvik yok. Biz arıcılar olarak komik denebilecek kadar az destekleme alıyoruz. Bu da kovan başına sadece 10 lira oluyor. 100 kovan olsa bile verilen destek yılda sadece 100 lira oluyor. Bu da yok denecek kadar az bir miktar. Arıcılığa daha iyi destek verilse üretim daha fazla artar ve daha güzel bir durum olur.” şeklinde ifade etti.

‘URFA BAL PINARIDIR ANCAK KEŞFEDİLMEMİŞ’

Urfa’nın Türkiye’de sayılı illerden biri olmadığına değinen Sinan Uçar, “Örneğin Ordu gibi bir yerde 3 bin 500, Muğla’da bin 500, Adana’da bin 700  arıcımız var. Urfa’da ise en fazla 300 kişi arıcılık yapıyor. Ama Urfa bir bal pınarıdır diyebiliriz. Ancak ne yazık ki bugüne kadar bunu kimse keşfetmedi. 2002-2004’te bu faaliyetlerden memnun olmadığımız için Siverek’te birlik kurduk. Biz bunları her yerde anlatıyoruz. Yeterince kendimizi tanıtmamışız. Yani yıllar geçmiş kendimizi ve ballarımızı ön plana çıkaramamışız. Bu alnda geri kalmış bir milletiz. Bizim şimdiki hedefimiz, kendimizi tanıtmaktır. Bu nedenle her fuara katılıyoruz, her yere gidiyoruz. Amacımız bizi bilsinler, Urfa’da ne kadar bal üretildiğini öğrensinler.” ifadelerini kullandı.

‘KÖYLERDE ARICILARA YER VERİLMİYOR’

Başkan Sinan Uçar, “Bizim bu konularda bazı sıkıntılarımız var. Örneğin arıcı, üretim için bir köye gittiğinde, köyde ona yer verilmiyor. Arıcı buna karşılık olarak köylüye para teklif edince, köylü de bu işte daha fazla para kazanıldığını düşünerek, oraya kendisi arı getiriyor. Bunun sonucunda da kimse fayda görmüyor. Bizim tek isteğimiz Gıda Tarım ve Hyvancılık Bakanlığı’ndan bir heyet oluşturularak, arıcılık yapılan köyleri denetlesin. Örneğin hangi bölge ne keder arı kaldırabildiğini belirlesin. Öyle bir karar alınsın ve o köye her yıl 2 kamyon arı getirilme zorunluluğu olsun. Bizim bölgemizdeki köylerin yüzde 70’i arı üreticilerine yer vermiyor. Para karşılığı yer veren yüzde 30 ise arıcıların bu bölgelere yığılmasına neden oluyor. Diğer taraftan bakıldığında tonlarca bal heba oluyor.” sözlerinin altını çizdi.

Urfalı arıcılar destek bekliyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum