Katar, Filistin İslami Hareketi ve İsrail müzakereye "istekli olduklarını gösterdiğinde" çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Bu, üst düzey ABD'li yetkililerin, Washington'un Filistin İslami Hareketi temsilcilerinin Katar'daki varlığını artık kabul etmeyeceğini söylemesi ve Filistinli grubu Gazze'deki savaşın sona ermesine yönelik yeni önerileri reddetmekle suçlamasının ardından geldi.

Katar arabuluculuk görüşmelerinden çekildiği ve Filistin İslami Hareketi'nin Doha'daki siyasi ofisinin “artık amacına hizmet etmediği” yönündeki ilk haberlerin “yanlış” olduğunu söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Katar 10 gün önce, bir anlaşmaya varmak için yapılan son girişimler sırasında, bu turda bir anlaşmaya varılamaması halinde Filistin İslami Hareketi ve İsrail arasında arabuluculuk yapma çabalarını durduracağını taraflara bildirdi” denildi.

“Katar, taraflar acımasız savaşı sona erdirmek için istekli ve ciddi olduklarını gösterdiklerinde... bu çabalarını sürdürecektir.”

Filistin İslami Hareketi'nin 2012'den bu yana Obama yönetiminin talebi üzerine Katar'ın başkentinde bir üssü bulunuyor.

Cumartesi günü bazı haber ajansları Katar'ın ABD ile anlaşarak Filistin İslami Hareketi'ne Doha'daki siyasi ofisini “iyi niyetle bir anlaşmayı müzakere etmeyi reddetmesi” nedeniyle kapatmasını söylediğini bildirdi.

Ancak dışişleri bakanlığı haberlerin “doğru olmadığını” söyledi. İddialar Filistin İslami Hareketi yetkilileri tarafından da yalanlandı.

Küçük ama etkili Körfez ülkesi ABD'nin bölgedeki kilit müttefiklerinden biri. Büyük bir Amerikan hava üssüne ev sahipliği yapıyor ve İran, Taliban ve Rusya da dahil olmak üzere pek çok hassas siyasi müzakereyi yürütüyor.

ABD ve Mısır'ın yanı sıra Katarlılar da İsrail ile Filistin İslami Hareketi arasında Gazze'de bir yıldır süren savaşta ateşkes sağlanması için şimdiye kadar başarısızlıkla sonuçlanan görüşmelerde önemli bir rol oynadı.

Ancak ilişkilerde bir değişim olduğuna dair kanıtlar giderek artıyor.

Hibya Haber Ajansı
Advert