Piramit Menkul Araştırma'nın piyasa analizi şu şekilde:

"Bugün Ne Bekliyoruz? ABD başkanlık seçiminin ardından Asya hisse senedi piyasaları yeni haftaya karışık bir başlangıç yaptı. Çin'de cumartesi günü açıklanan zayıf enflasyon verilerinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmezken Shenzhen Bileşik Endeksi %1,42 yükseldi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde teşvikler hayal kırıklığı yarattı. Pekin, hafta boyunca süren parlamento toplantısının ardından cuma günü, yerel yönetimlerin yüksek borçluluk sorununa yönelik yaklaşık 1,4trln USD tutarında beş yıllık bir teşvik paketi açıkladı. Çin’de eylül sonundan beri teşvikler artırılmış durumda; zira Devlet Başkanı Xi Jinping, eylül sonunda gerçekleştirilen bir toplantıda mali ve parasal desteğin artırılması ve gayrimenkul piyasasındaki düşüşün durdurulması çağrısında bulunmuştu. ABD başkanlık seçiminde Donald Trump’ın zafer elde etmesinin ardından güçlü mali teşvikler açıklanması beklenmekteydi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,71 geriledi. Japonya endekslerinde yatay bir seyir hâkim. Bu sabah Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) enflasyon ve büyüme projeksiyonlarının yer aldığı, para politikası kararlarından yaklaşık on gün sonra yayımlanan “Görüş Özeti” takip edildi. Ekim ayı toplantısının Görüş Özeti’nde, enflasyon ve büyüme beklentilere paralel gerçekleşirse BoJ’un politika faizini en erken mali yılın ikinci yarısına kadar (Eylül 2025’e kadar) %1’e kadar yükseltebileceği belirtildi. BoJ’un politika faizini artırma ve politika normalleşmesi konusunda temkinli olması gerektiği, mevcut durumda piyasanın istikrara kavuşup kavuşmadığının değerlendirilemeyeceği ifade edildi. Raporda, Fed ve BoJ’un para politikalarının ters yönlere hareket ettiği ve döviz piyasalarında daha fazla çalkantı olabileceği belirtildi. USDJPY paritesi bu sabah 153,4’ten alıcı buluyor. Bu sabah, Güney Kore Kospi Endeksi %0,93, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,88 düştü. Tayvan Taiex Endeksi hafifçe düştü, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %0,35 geriledi. ABD endeks vadelileri haftaya hafifçe pozitif bir başlangıcı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları da pozitif bir başlangıca hazırlanmaktadır.

Yurt içinde sanayi üretimi ve iş gücü istatistikleri (Eylül)

Bugün yurt içinde eylül ayı sanayi üretimi ve iş gücü istatistikleri açıklandı. Buna göre sanayi üretimi eylülde aylık bazda %1,6 artarken yıllık %2,4 azaldı. Yarın, perakende satışlar verisi takip edilecek.

İş gücü istatistikleri tarafında, Mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı eylülde %8,6 seviyesinde gerçekleşti. Genç nüfusta MA işsizlik oranı %17,1, MA atıl işgücü oranı %25,6 oldu.

 

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hâkimdi. Asya’da Japonya Nikkei225 Endeksi %0,30 yükselirken Çin CSI300 Endeksi %1, Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,07, Güney Kore Kospi Endeksi %0,14 değer kaybetti. Avrupa’da Stoxx Europe 600 Endeksi %0,65, Almanya DAX Endeksi %0,76, İngiltere FTSE100 Endeksi %0,84, Fransa CAC40 Endeksi %1,17 düştü. ABD’de S&P500 Endeksi %0,38, Dow Jones Endeksi %0,59, Nasdaq Bileşik Endeksi %0,09 yükselişle günü tamamladı.

Borsa İstanbul’da ABD seçimleri sonrası güçlü pozitif seyir cuma günü de görüldü. BIST100 Endeksi %2,67 yükselerek 9.184 puandan kapandı. BIST 100’de 100,05mlr TL işlem hacmi ile güçlü seyir teyit edildi. BIST30 Endeksi %3,04 yükselerek 10,163 puandan kapandı. BIST Banka Endeksi %5,20 yükselirken, BIST Sınai Endeksi %1,86 yükseliş ile takip etti.

ABD- Michigan Tüketici Güveni

Michigan Üniversitesi'nin tüketici güveni endeksi açıklandı. Açıklanan öncü verilere göre endeks altı ayın en yükseği olan 73,0'a yükseldi. Piyasa, Ekim ayındaki 70,5'lik nihai veriden 71’e yükselmesini bekliyordu. Sonuçlar Salı günkü seçim sonuçlarından önce alındı ancak ekonomistler tüketici güveninin seçim sonrasında da iyileştiğini söylüyor.

TCMB Enflasyon Raporu (2024-IV)

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Cuma günü yılın son Enflasyon Raporu’nun sunumunu gerçekleştirdi.

Küresel enflasyon görünümünde son dönemde belirgin bir iyileşme görülse de, raporda özellikle Çin ekonomisi ve ABD seçim belirsizliklerinin küresel risk iştahını sınırladığına dikkat çekiliyor. Merkez bankaları, enflasyondaki düşüş sürecini desteklemek amacıyla parasal sıkılığı gevşetmeye başlarken temkinli adımlar atıyor. Türkiye’ye baktığımızda, TCMB’nin 2024 sonu enflasyon tahminini %44, 2025 için %21 ve 2026 için %12 olarak güncellediğini görüyoruz. İç talepteki yavaşlamanın enflasyon üzerinde olumlu etkisi hissedilirken TL ticari kredilerdeki güçlü seyir ve TL mevduat oranlarında devam eden artış öne çıkıyor. Ayrıca, ithalattaki azalış ve hizmet gelirlerindeki yüksek performans cari dengede iyileşme sağlıyor. Bu süreçte TL’nin değer kazanımını destekleyen adımlar, TL kredi tarafındaki taleple birleşerek dezenflasyon sürecine katkıda bulunuyor.

TCMB, politika faizini sabit tutarken likidite fazlasını etkin biçimde yönetmeye devam ediyor; gecelik depo alımları, repo ve swap işlemleri gibi çeşitli araçlarla parasal aktarımı destekliyor. Ekim ayı enflasyon verisi %48,58 olarak açıklandı ve TCMB’nin öngörüsüne paralel olarak düşüş eğilimi sürüyor. Raporda, özellikle gıda ve enerji fiyatlarının önümüzdeki dönem enflasyon beklentileri açısından belirleyici olacağı ifade ediliyor. TCMB’nin enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasına devam edeceği, bu süreçte iç talepteki dengelenme ve TL’deki reel değer kazanımının dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağı belirtiliyor.

İSO İhracat İklimi Endeksi (Ekim)

İstanbul Sanayi Odası (İSO) İhracat İklimi Endeksi açıklandı. Endeks ekim ayında 51,1’e yükselerek ihracat pazarlarında üst üste onuncu ay iyileşmeye işaret etti. BAE ve ABD gibi ana pazarlarda talep artarken, Almanya ve Fransa’da ekonomik daralma devam etti. Özellikle Orta Doğu pazarlarındaki güçlü büyüme, Türk imalat sektörü için dış talepte destekleyici bir ortam sunmaya devam ediyor."

Hibya Haber Ajansı