Tarla aynı hikâyeler ayrı

VAN - Edremit’te geçimlerini sarımsak tarlasında çalışarak sağlayan işçilerin, farklı öyküleri dikkat çekiyor. Kimisi köyünden zorla çıkarılmış, kimisi atanamayan öğretmen, kimisi öğrenci olan işçiler, 40 ila 50 TL karşılığında gün boyu zararlı otları topluyor.

1785 kez okundu.
Tarla aynı hikâyeler ayrı Advert

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Ayazpınar (Sevêkirek) Mahallesi’nde bulunan 50 dönümlük sarımsak tarlasında çalışan işçilerin her birinin farklı bir hikayesi var. Kimisi köyünden zorla çıkarılmış, kimisi atanamayan öğretmen, kimisi öğrenci olan işçiler, 40 ila 50 TL karşılığında gün boyu zararlı otları topluyor.

‘KÖYÜME YERLEŞİRDİM’

Sabahın 06.00’da işe koyulup, akşam 17.00’da paydos eden işçilerden 65 yaşındaki Süleyman Avşar, 1996 yılında Gürpınar’ın Nordız bölgesinde bulunan Dağseven (Şîwreş) köyünden zorla çıkarıldıklarını söylüyor. Köydeyken hayvancılık yaptığını ve ekonomik durumunun iyi olduğunu dile getiren Avşar, korucular tarafından talan edilen köylerine 7 yıl boyunca gidemediklerini ve zaman içinde tüm hayvanlarını satmak zorunda kaldığını anlatıyor. İlerleyen yaşına rağmen tarlada çalışmak zorunda kaldığını dile getiren lise mezunu Avşar, “Elde avuçta bir şey kalmadığı için şimdi geçimimi sağlamak için bu yaşıma rağmen sabahtan akşama kadar oruçlu halimle tarlada çalışıyorum. Hayvanlar pahalı olduğu için satın alamıyorum. Param olsaydı hayvan alıp tekrar köyüme yerleşirdim. Burada sabahtan akşama çalışıyoruz ancak ekmek paramızı çıkarabiliyoruz” diyor.

‘YÜK OLMAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUM’

Babası Süleyman Avşar ile aynı tarlada çalışan Peri Avşar (20) ise, evde de olsa tarlada da olsa kadınların mücadele etmekten başka bir seçeneğinin olmadığını söylüyor. Daha önce tekstil atölyesinde çalıştığını belirten Avşar, “Para kazanmak için çalışmak zorundayız. Okula devam etmeyi düşünüyorum ama ailemin durumu ortada. Aileye yük olmamak için çalışıyorum” ifadesinde bulunuyor.

GÜNDÜZLERİ TARLADA, AKŞAMLARI DERSTE

2 yıl önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden mezun olan Edebiyat Öğretmeni Bedri Külter de sabahtan akşama kadar tarlada çalışarak geçimini sağlayanlardan. Üniversiteyi bitirmiş olmasına rağmen atamasının yapılmadığını söyleyen Külter, “ Biz de hayatımızı idame ettirmek için tarlada çalışıyoruz ve yaşamımız böyle devam ediyor. Gündüzleri tarlada ot topluyorum akşamları da evde KPSS için ders çalışıyorum. Türkiye’nin durumu ortada, işsizlik oranları hat safhalara ulaştı” diye belirtiyor.

Kaynak:dihaber

 

 

Tarla aynı hikâyeler ayrı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
 Avrupa piyasalarının olumsuz havanın yatışmasının ardından yükselişle açılması bekleniyor
Avrupa piyasalarının olumsuz havanın yatışmasının ardından yükselişle açılması bekleniyor
Rusya Devlet Başkanı Putin, Astana’da
Rusya Devlet Başkanı Putin, Astana’da