Çin Medya Grubu’na bağlı Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN) tarafından yapılan bir ankete katılanlar, Çin’in Asya-Pasifik bölgesindeki işbirliğine daha fazla ivme kazandırmasını beklediklerini dile getirdi.

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi, Peru’nun başkenti Lima’da 13-15 Kasım tarihlerinde düzenlenecek. APEC kuruluşunun 35. yıldönümü vesilesiyle Çin Medya Grubu’na bağlı CGTN, küresel internet kullanıcılarına yönelik bir anket yaptı.

Anketin sonucuna göre, ankete katılanların yüzde 86,4’ü APEC’in bölgesel ekonomik büyüme ve işbirliği gibi alanlarda verimli sonuçlar kaydetmenin yanı sıra Asya-Pasifik bölgesini dünyanın en büyük büyüme potansiyeline sahip ve en aktif jeo-ekonomik alanı haline getirdiğini ifade etti.

Ankete katılanlardan yüzde 85,2’si çok taraflılık ve ekonomik küreselleşmeye bağlı kalınması, 89,5’i ise her türlü korumacılığa karşı çıkılması, açıklık ve kalkınmada ısrar edilmesi ve Asya-Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi’nin inşasının açık ve kapsayıcı bir ruhla teşvik edilmesi gerektiği görüşünde.

Ankete katılanların yüzde 93,7'si Asya-Pasifik bölgesindeki tüm tarafları açıklık, kapsayıcılık, yenilikçi büyüme ve kazan-kazan prensibine dayalı kader birliğini oluşturmak için uzlaşmaya çağırdı.

Ankete katılanların yüzde 88,5'i, gelişmiş ekonomilere "Küresel Güney" ülkelerine daha fazla destek ve yardım sağlama ve Asya-Pasifik bölgesinin ortak kalkınmasına katkı yapma çağrısında bulundu.

Ankete katılanların yüzde 90,1’i, Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerin, bilimsel ve teknolojik devrim ve endüstriyel dönüşüm karşısında, kalkınma stratejilerinde inovasyon yapmaları, yeşil kalkınmaya bağlı kalmaları ve yeni büyüme motivasyonlarını keşfetmeleri gerektiği kanısında bulundu.

Çin’in APEC işbirliğinde oynadığı rol konusunda ankete katılanların yüzde 95,1'i, APEC ekonomik işbirliğinde Çin'in oynadığı "itici güç" rolünü olumlu karşılayarak, Çin'in dışa açılmayı kararlılıkla genişlettiğini, APEC çalışmalarına aktif olarak katıldığını ve Asya-Pasifik bölgesinin refahı ve istikrarına önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Anket CGTN'nin platformlarında İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Arapça ve Rusça olarak yayımlandı. Ankete 24 saat içinde 6 bin 71 internet kullanıcısı katılarak görüşlerini paylaştı. 

Hibya Haber Ajansı