Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Üretici Destek Modeli Projesi kapsamında Sındırgılı üreticilerden susam alımına başladı. Daha önce Gömeç bamyasını satın alan ve cips olarak yurt dışına satan belediye, “Çiftçimiz Üretecek Balıkesir Kazanacak” vizyonuyla susam üreticilerden ürünlerini piyasa değerinin çok üzerinde bir maliyetle satın alacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Akın, Sındırgı’da kilosu 120 TL’den susam satın alacaklarını söyledi.

İlk etapta Sındırgı’da susam yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Pürsünler, Taşköy, Umurlar, Düğüncüler, Çamalanı, Mumcu, Kocabey, İzzettin, Çelebiler mahallelerindeki çiftçilere öncelik verilecek. BBB Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve BATAŞ (Balıkesir Tarım Ürünleri Anonim Şirketi) işbirliği kapsamında toplamda 4 bin dekar alanda üretim yapan susam yetiştiricilerinden ortalama 40 bin kilogram susam satın alınacak. 

Sındırgı Pürsünler Mahallesi Köy Meydanı’nda düzenlenen Susam Alım Töreni’ne Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, BBB Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, il ve ilçe meclis üyeleri, susam üreticileri, çok sayıda köy sakini katıldı.

İlk olarak tarlada susam hasadına katılan Başkan Akın, susam üretiminin büyük bir emek istediğini ve bu emeğin farkında olduklarını belirterek her zaman üretenin yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi. Tarlada hasadın sona ermesiyle Akın, kendisinin kullandığı traktörle tören alanına geldi. Piyasada kilosu 95 TL olan susamı üreticiden 120 TL’ye alacaklarını açıklayan Akın, ilk defa Büyükşehir’in böyle bir alım gerçekleştirdiğini söyledi.

Başkan Akın, 4 bin dekar alanda üretim yapan susam üreticilerinden 40 bin kilogram susam satın alacaklarını açıklarken, “Hem de piyasa değeri yaklaşık 95 lira. Biz bu susamı 120 liradan satın alıyoruz.  Tüm susam üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun.  Sadece satın almakla kalmıyoruz. Aynı zamanda sizlerden satın aldığımız susamlarımızı tahin, susam yağı gibi katma değerli ürünlere dönüştüreceğiz; bunların satışını yapacağız. Yani sonunda hem üreticimiz kazanacak hem de Balıkesir’imiz kazanacak” ifadelerini kullandı.

Kadın kooperatiflerinde üretilen ürünleri Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin satın alacağını söyleyen Akın, “Bunları Balıkesir’in yol güzergâhlarına, İzmir’e, İstanbul’a tüm büyük şehirlere satış imkânlarını getiriyoruz. Balıkesir molasını hayata geçiriyoruz. Anneler çok önemli ürünleri hayata geçiriyor. Bunların satın alınması lazım. Coğrafi işaretli birçok ürünümüz var. Bunların bir kısmının Avrupa Birliği’nden de tescilli olması lazım. Üretimin her türlüsü var. Dünyanın en kaliteli zeytini, zeytinyağı var, ödüllü balımız var. Bizim de borcumuz bu memleketin evladı olarak bu ülkenin hakkını vermek. Balıkesir çiftçisi zarar etmeyecek. Memleketi ithal eden değil ihraç eden bir Balıkesir olacak. Biz üreteceğiz. Ne diyordu Ecevit hatırlayın: “Toprak üretenin, su kullananın”. Şimdi hayata geçirmenin zamanı” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı