Şanlıurfa, 4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında tarihe ışık tutan bir etkinliğe ev sahipliği yaparak Dünya Neolitik Kongresi’ni başarıyla tamamladı. Vali Hasan Şıldak, kongrenin Şanlıurfa’yı dünya gündemine taşıdığını ve önümüzdeki yıllarda etkisinin daha da hissedileceğini belirtti.


ŞANLIURFA, DÜNYA NEOLİTİK KONGRESİ İLE TARİHİ BİR BULUŞMAYA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Şanlıurfa, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın destekleriyle düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi ile bir kez daha uluslararası alanda adını duyurdu. 4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen kongre, Neolitik Dönem’in sırlarını keşfetmek ve paylaşmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanlarını bir araya getirdi.

Vali Hasan Şıldak, kongrenin ardından yaptığı değerlendirmede, organizasyonun Şanlıurfa’nın kültürel ve tarihi değerlerinin dünya gündeminde daha geniş bir yer bulması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Vali Şıldak, “Dünya Neolitik Kongresi’nin Şanlıurfa’da düzenlenmesi, bu toprakların kadim tarihinin tüm dünyaya tanıtılmasına büyük katkı sağladı. Gelecek yıllarda etkisi görülecek bu önemli buluşmanın izlerini hep birlikte takip edeceğiz” dedi.

BİNİ AŞKIN AKADEMİSYEN, 687 BİLDİRİ, 45 OTURUM

Dünyada bir ilk olan kongreye, 64’ü aşkın ülkeden 1000’den fazla akademisyen ve 487 kurum katıldı. Organizasyonda 687 bildiri ve 62 poster sunumu yapıldı. İstanbul ve Harran Üniversitelerinin iş birliğiyle gerçekleşen kongre, Göbeklitepe ve Karahantepe gibi Neolitik döneme ait eşsiz arkeolojik alanları dünya bilim çevrelerinin gündemine taşıdı.

TARİH, KÜLTÜR VE SANATLA İÇ İÇE

Kongre boyunca, Taş Tepeler Projesi kapsamındaki 6 farklı arkeolojik alanı kapsayan geziler düzenlendi. Ayrıca, etkinlik kapsamında Cihat Aşkın ve orkestrasının “Türk Valsleri” konseri, Haliliye Belediyesi Tasavvuf Müziği Korosu’nun dinletisi ve Dünün Ötesinde adlı uluslararası sanat sergisi gibi çeşitli kültürel etkinlikler büyük ilgi gördü. Fotoğraf sanatçısı Yusuf Aslan’ın Taş Tepeler temalı sergisi de katılımcıların beğenisini kazandı.

ŞANLIURFA, TANITIM ATAĞINI SÜRDÜRECEK

Vali Hasan Şıldak, kongrenin organizasyonunda emeği geçen Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Haliliye Belediyesi, Türk Hava Yolları ve Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı’na teşekkür ederek, “Bu tür organizasyonlarla Şanlıurfa’nın değerlerini dünya genelinde tanıtmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Dünya Neolitik Kongresi, Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel değerlerini taçlandıran bir başarı olarak şimdiden kentin tarihindeki yerini aldı.