Van’da havaların ısınmasıyla birlikte sürülerini yayla ve meralara çıkarmaya başlayan besiciler, bir yandan da koyunların yününü kırpıyor. Çaldıran ilçesine bağlı Aşağı Çilli (Cîliya Jêr) Mahallesi’nde yaşayan ve koyunları yün yükünden kurtarmak için kolları sıvayan Diyar Yıldız, kırpma işleminin rahat yapılabilmesi için 3 ayağı birbirine bağlanan koyunları 15 ila 20 dakika arasında kırpıyor.
RAHAT HAREKET ETSİNLER DİYE
Yaz aylarında fazla yünün koyunları rahatsız ettiğini ve gelişmelerini engellediğini söyleyen, “Eğer koyunları kırpmasam sıcak havada rahat hareket edemez ve kilo alıp gelişemez” dedi. Makasa benzeyen ancak makastan daha büyük olan “cew, hewrîng” adı verilen aleti büyük bir ustalıkla kullanan Yılmaz, elde edilen yünün minder, yastık, yorgan, döşek yapıldığını ifade etti.
HER KOYUNUN BİR SIRASI VAR
Koyun kırpmanın zor bir iş olduğunu ve büyük bir dikkat gerektirdiğini dile getiren Yılmaz, sırasıyla önce bir yıllık koyunların ardından doğum yapan koyunların ve en son süt veren yani sağdığımız koyunların kırpıldığını ifade etti.
KADINLAR EL BİRLİĞİ İLE YÜNÜ YIKIYOR
Saray ilçesine bağlı Beyaslan (Şerefxane) Mahallesi’nde koyunları kırpan 14 yaşındaki Aydın Demirbacak ise kırpma işlemi sonrası elde edilen yünün mahallenin kadınları tarafından el birliği ile yıkandığını söyledi. Demirbacak, bir taraftan da sağılan koyunlara dikkat çekerek, kadınların yıkama, yastık, yorgan yapma işleminde olduğu gibi sağma işleminde de ortaklaştığını dile getirdi.
Kaynak:dihaber