Hebei'deki bir şehir olan Qinhuangdao'daki Changli ilçe halk mahkemesi, doğumda erkek olarak kaydedilen ancak kendini kadın olarak tanımlayan 28 yaşındaki bir performans sanatçısı olan Ling'er'e 60 bin yuan (8 bin 300 Dolar) tazminat verilmesini onayladı. LGBTQ+ aktivistleri, 31 Ekim'de onaylanan tazminatı Çin'de trans hakları için bir zafer olarak nitelendirdi.

Takma ad kullanan Ling'er, Çin'de elektroşok dönüşüm uygulamalarının kullanımına karşı açılan bir yasal itirazı kazanan bir trans bireyin ilk örneği olan davasının, LGBTQ+ topluluğundaki diğer kişilerin tıbbi anlaşmazlıkları çözmelerine ve haklarını korumalarına yardımcı olabileceğini umduğunu söyledi.

Ling'er  "Çin'de transgender kişiler için durum pek de iyimser değil," dedi. "Bu grup için koruma eksikliği var." diye konuştu.

Ling'er, bir önceki yıl ailesine transgender olduğunu açıklamış olmasına rağmen, Temmuz 2022'de Qinhuangdao City Fifth hastanesine kaldırıldı. Ling'er, ailesinin cinsiyet kimliğine "çok karşı" olduğunu ve "zihinsel olarak stabil olmadığımı hissettiklerini" söyledi. Bu yüzden beni bir akıl hastanesine gönderdiler."

Hastanede, sözde "bozukluğunun" cinsel yönelimiyle değil, cinsiyet kimliğiyle ilgili olmasına rağmen (kendini heteroseksüel olarak tanımlıyor) "anksiyete bozukluğu ve uyumsuz cinsel yönelim" teşhisi kondu. Orada 97 gün tutuldu ve yedi seans elektroşok uygulandı.

Ling'er, "Vücudumda ciddi hasara yol açtı," dedi. "Tedaviye her girdiğimde bayılıyordum... Kabul etmedim ama başka seçeneğim yoktu."

Hastane "beni 'düzeltmeye', toplumun beklentilerine uymamı sağlamaya çalıştı".

Elektroşokların ilaç gerektiren devam eden kalp sorunlarına yol açtığını söyledi.

Ling'er, Ağustos ayında bir mahkeme tarafından görülen hastaneye karşı bir dava açtı. Tedaviler nedeniyle kişisel haklarının ihlal edildiğini savundu.

Çin'in ruh sağlığı yasası, insanların kendilerinin veya başkalarının güvenliği için bir tehdit oluşturmadıkları sürece zorla psikiyatrik tedaviye tabi tutulamayacağını söylüyor.

Yale Hukuk Fakültesi'nde Çin hukuku ve sivil toplum üzerine odaklanan bir araştırma görevlisi olan Darius Longarino, eşcinsel veya trans insanları "dönüştürmek" için ilaç veren veya elektroşok uygulamaları kullanan doktorların "ilk etapta teşhis edilmemesi gereken bir şeyi tedavi etmek için müdahaleci, zararlı tedaviler kullandıklarını" söyledi.

Çin medyasında yer alan bir habere göre, Ling'er'in doktoru Ağustos ayında, Ling'er'in cinsiyet kimliği nedeniyle kendini öldürmesi halinde ailesinin güvenliği için risk oluşturabileceğini iddia etti.

Bu tür bir yasal itiraz için çok az emsal var. 2017'de Henan eyaletinde bir eşcinsel adam, 19 gün boyunca bir psikiyatri hastanesinde kalmaya ve eşcinselliğini "tedavi etmek" için ilaç almaya zorlandıktan sonra 5 bin yuan tazminat kazandı.

2014'te verilen bir başka kararda, eşcinsel bir adama hipnoz uyguladığı ve eşcinselliğini "tedavi etmek" için elektroşok kullandığı gerekçesiyle kurumu dava eden bir kliniğin eşcinsel bir adama 3 bin 500 yuan ödemesi hükmedildi. Ancak bu davadaki sorun rıza eksikliği değil, yanlış reklamcılıktı çünkü yargıç eşcinselliğin "tedavi edilebilecek" bir hastalık olmadığına karar verdi.

Çin'de dönüşüm uygulamaları yasal bir gri alanda işliyor. 2001'de Çin eşcinselliği resmi psikiyatrik bozukluklar listesinden çıkardı ancak kişinin cinsel yönelimi konusunda sıkıntı yaşaması nedeniyle bir tanıyı korudu. Bu, psikiyatristlerin bir kişinin cinsel yönelimini veya Ling'er'in durumunda cinsiyet kimliğini "tedavi etmek" için fiziksel ve psikiyatrik tedaviler önermesi için kapıyı açık bıraktı.

Çin'in tıbbi yönergelerinin son versiyonu bu özel tanıyı kaldırmış olsa da, Çin hastanelerindeki uygulama ve eğitim düzensizdir.

Yabancı medyayla konuşmanın hassasiyetleri nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen, Çin'de transgender sağlık alanında çalışan birkaç doktordan biri, sorunun bir kısmının meslekteki farkındalık eksikliği olduğunu söyledi. Hastaneler transgender hastalar aldığında, "onları nasıl tedavi edeceklerini bilmiyorlar. Bu yöntemlerin (elektroşok gibi) kullanılmasının yardımcı olabileceğini düşünüyorlar, ancak aslında yanılıyorlar. Bu seçimi bilgi eksiklikleri nedeniyle yapıyorlar."

2019'da yayınlanan ve 385 kişiyle yapılan bir ankete dayanan bir araştırma, Çin'deki transgender gençlerin neredeyse beşte birinin ebeveynleri tarafından dönüşüm uygulamalarına zorlandığını bildirdiğini buldu.

Qinhuangdao City Fifth hastanesi yorum yapmayı reddetti.

Hibya Haber Ajansı