Ziraat Yatırım’ın raporunda Dün TCMB’nin beklendiği gibi politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktığı belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Diğer yandan, uzun bir aradan sonra Karar Metni'nde gevşeme sinyalleri gözlendi. Faiz seviyesinin, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceği ifadesi ve hizmet enflasyonundaki iyileşme vurgusu metne güvercin bir ton da kattı.

“Bu çerçevede de aralık ayında minik bir oranda da olsa faiz indirim ihtimali arttı. Karar'la birlikte gösterge iki yıllık tahvil faizinde 115 baz puan iyileşme gözlenirken, Borsa İstanbul'da alım iştahında artış görüldü ve BIST100 günü yüzde 3,7 oranında yükselişle tamamladı. Negatif tarafta kapatan sektör olmazken, Bankacılık endeksi (XBANK) yüzde 6,8 oranında prim yaptı. İşlem hacminin tekrar 100 milyar TL'nin üzerine çıktığı günde 95 hisse de yükselişle günü kapattı. TCMB'ni kararı sonrasında yaşanan fiyatlamanın bugün de sürebileceğini ve BIST100'ün günü 9.500 seviyesinin üzerinde kapatmaya çalışabileceğini düşünüyoruz. 

“Yurtdışı piyasalara bakıldığında, dün Avrupa ve ABD borsaları günü artı bölgede tamamladı. Bu sabah ise Avrupa vadeliler primli seyrederlerken, ABD vadelileri hafif düşüşte. Asya'da ise Çin ve Hong Kong borsaları dışında borsalar genel olarak alıcılı. Öte yandan, dün 1,05'in altına sarkan EURUSD'de bu seviyenin altında fiyatlamalar devam ediyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde ise sakin bir görüntü var.

Makroekonomi

“ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 16 Kasım haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 219 bin kişi seviyesinden, 213 bin kişi seviyesine gerileyerek beklentilerin (220 bin kişi) altında kaydedildi ve nisan ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti. Söz konusu veri, ABD işgücü piyasasının dayanıklı seyrini sürdürdüğüne işaret etmişti.

“Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, ikinci el konut satışları aylık bazda ağustos ayında yüzde 2 oranında düşüş ve eylül ayında yüzde 1,3 oranında düşüşün ardından ekim ayında mortgage faizlerindeki düşüşün etkisiyle yüzde 3,4 oranında artışla beklentilerin üzerinde toparlanma kaydetti.

“Avrupa tarafında, Euro Bölgesi'nde kasım ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi, hafif toparlanma beklentilerine karşın -12,5 seviyesinden -13,7 seviyesine gerilemekle birlikte hazirandan bu yana en düşük seviyede kaydedildi, bunun yanında negatif bölgedeki zayıf seyri devam etti.

“Yurt içinde ise, TCMB'nin PPK toplantısı izlendi.  TCMB, kasım ayı toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu ve böylece son sekiz toplantıda faizleri değiştirmedi. Böylece gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranları sırası ile yüzde 47 ve yüzde 53 seviyelerinde korundu.

“Karar metninde, önceki metne göre enflasyon görünümüne ilişkin daha olumlu değerlendirmelerin yer aldığı gözlendi. Bu kapsamda, "ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiği" ve "son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima etmekte olduğu" belirtilmekle birlikte, "temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiği" vurgulandı.

“Önceki metinde ise, "eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiği", bunun yanında, ''üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmekte olduğu" belirtilirken, ''temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklenmekte olduğu" vurgulanmıştı.

“Önceki metinde, "enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin ise son dönemdeki veri akışı ile arttığı"na ilişkin ifadenin de yeni metinden çıkarıldığı görüldü. Diğer yandan, "geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürmekte olduğu"na ilişkin ifadenin ise yeni metne eklendiği gözlendi.

“Ayrıca karar metninde, "enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmekte olduğu" belirtilmekte. Önceki metinde ise, "enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği" ifade edilmişti. Böylece, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında iyileşme eğiliminin görüldüğünün belirtilmesi, enflasyon görünümündeki bir diğer olumlu nokta olarak öne çıkmakta.

“Diğer yandan, ''aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği''ne ilişkin ifade yinelendi. Bunun yanında, "bu doğrultuda, politika faizinin seviyesinin, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceği"ne ilişkin ifade karar metnine eklendi. Söz konusu ifade ile, enflasyon gerçekleşmelerinin ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesi durumunda, bu gelişmelerin politika faizinin ayarlanmasında alan sağlayabileceğine işaret edilmekte.

"Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yinelendiği" ifadesi korunurken, "enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı"na ilişkin ifade de yinelendi.

“TCMB'nin, ''kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği" ifadesi yinelendi.

“Ayrıca, "likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmekte olduğu" belirtilirken, ''sterilizasyon araçlarının etkili şekilde kullanılmaya devam edileceği" vurgulanmaya devam edildi.

“Ayrıca TÜİK tarafından kasım ayı tüketici güven endeksi yayımlandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi verisi, aylık bazda üç aylık artışın (ağustos ayında yüzde 0,6, eylül ayında yüzde 2,4 ve ekim ayında yüzde 3 artışın) ardından kasımda yüzde 1 oranında düşüşle 80,6'dan 79,8 seviyesine geriledi ve böylece son on altı ayın en yüksek seviyesinden kısmi düşüş kaydetti.

“Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan kasım ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri TSİ 16.45'te takip edilecek.

“Ayrıca ABD'de kasım ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi TSİ 18'de takip edilecek. Kasım ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 70,5'ten 73 seviyesine yükselerek son yedi ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti ve beklentilerin (71) üzerinde gerçekleşmişti.

“Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan kasım ayı HCOB imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek.

“Ayrıca Almanya'da yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme nihai verileri TSİ 10'da takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 11'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ekim ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi verileri yayımlanacak.

Şirket haberleri

“İpek Enerji (IPEKE, Nötr): 2024'ün 3. çeyrek finansallarına göre Şirket'in ana ortaklık net dönem zararı 209mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde ise 740mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41,3 oranında azalarak 2.018mn TL'ye gerilerken, brüt kar yüzde 58,3 azalarak 770mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise yüzde 6 oranında artarak 523mn TL olmuştur.

“Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı 198mn TL olurken, 3Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü 359mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler 2.833mn TL ile geçen senenin 1,6 milyar TL üzerinde gerçekleşmiştir. Finansman tarafında ise net giderler 83mn TL'yi göstermiştir. 2.750mn TL'lik parasal kayıp (3Ç2023 döneminde 4.321mn TL parasal kayıp) kaydedilmiştir. 490mn TL'lik vergi gideri sonrasında 82mn TL'lik azınlık paylarından zararlar da düşüldüğünde ana ortaklık net dönem zararı 209mn TL'yi göstermiştir.

“3. çeyrek zararıyla beraber şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem zararı 411mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 781mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.

“Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): 2024'ün 3. çeyrek finansallarına göre Şirket'in 776mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2.136mn TL net dönem zararı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,6 oranında azalarak 1.858mn TL'ye gerilerken, brüt kar yüzde 48,2 oranında azalmış ve 888mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 5,2 puan düşerek yüzde 47,8 olarak hesaplanmaktadır.

“Operasyonel giderler de yüzde 4,1 oranında azalarak 470mn TL olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı 385mn TL olarak kaydedilmiştir. 3Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü yüzde 60 oranında azalarak 559mn TL olurken, FAVÖK marjı yüzde 30,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler 1.712mn TL ile geçen senenin 449mn TL üzerinde gerçekleşmiştir. 1.022mn TL'lik parasal kayıp (3Ç2023 döneminde 3.987mn TL parasal kayıp) kaydedilmiştir. 300mn TL'lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 776mn TL'yi göstermiştir.

3. çeyrek karıyla beraber şirketin 9 aylık net dönem karı 517mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 1.340mn TL net dönem zararı kaydedilmişti.

“Koza Anadolu (KOZAA, Sınırlı Negatif): 2024'ün 3. çeyrek finansallarına göre Şirket'in ana ortaklık net dönem zararı 1.575mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde ise 1.467mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41,4 oranında azalarak 2.013mn TL'ye gerilerken, brüt kar yüzde 38,8 azalarak 995mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise yüzde 9,5 oranında azalarak 491mn TL olmuştur.

“Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı 453mn TL olurken, 3Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 52,3 oranında gerileyerek 616mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler 1.950mn TL ile geçen senenin 690mn TL üzerinde gerçekleşmiştir. Finansman tarafında ise net giderler 105mn TL'yi göstermiştir. 2.986mn TL'lik parasal kayıp (3Ç2023 döneminde 4.088mn TL parasal kayıp) kaydedilmiştir. 488mn TL'lik vergi gideri sonrasında 400mn TL azınlık payları çıkınca ana ortaklık net dönem zararı 1.575mn TL'yi göstermiştir.

“3. çeyrek zararıyla beraber şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem zararı 1.970mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 1.508mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.

“Aselsan (ASELS, Nötr): TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Savunma Sanayii Başkanlığı'nın destekleri ile ASELSAN ve TOBB ETÜ tarafından kurulacak süperiletken çip üretimevi ile daha yüksek kapasiteli kuantum bilgisayarlar geliştirilebileceğini söyledi.

“CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile Türkiye genelindeki satış noktaları arasında gerçekleştirilen müzakereler çerçevesinde 2025 yılı faaliyet dönemi boyunca ürün alımına ilişkin olarak toplam 5 satış noktası ile toplamda KDV Hariç 265mn TL tutarında ürün satışına ilişkin ürün satışı çerçeve sözleşmesi imzalanmıştır. Ürünlerin kısımlar halinde 2025 yılı sonuna kadar teslimi planlanmaktadır.

“Erdemir (EREGL, Nötr): Şirket'in Şanlıurfa Eyyübiye'de planladığı GES projesi iptal edilmiştir.

“Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): Daha önce TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihalede şirketin en avantajlı fiyatı vererek 1. olduğu bildirilmişti. Türkiye Elektrik İletişim İhale Komisyonu, işin şirketin uhdesinde kaldığına dair kesinleşme kararını iletmiştir. İşin baz bedeli 202,4mn TL'dir.

“Kocaer Çelik (KCAER, Sınırlı Pozitif): Şirket, büyüme stratejilerini ve 2030 vizyonunu paylaşmıştır. Bu hedeflere göre, dikey entegrasyonu artırma kapsamında 1mn ton çelikhane ve 500 bin ton çelik profil kapasiteli fabrika yatırımları yapmayı ve Yeşil Çelikhane yatırımı sonrasında hammadde maliyetlerini yüzde 10-12 arasında düşürmeye beklemektedir. Yeşil üretimde ilave 120MW JES ve 120MW GES yatırımlarıyla birlikte toplamda yaklaşık 900MW'lik yenilenebilir enerji kapasiteye ulaşmayı hedeflemektedir. Şirket yurt dışı dağıtım kanallarına 5 yeni bölgeyi eklemeyi planlamaktadır. Ek olarak, yüksek kar marjlı ürünlere odaklanarak 2030 yılında 1.300mn ton çelik profil üretim ve 1mn ton çelikhane kapasitesine ulaşmayı hedeflemektedir. 2030 finansal hedefleri ise FAVÖK tarafında 401mn USD, FAVÖK marjı yüzde 29, toplam satış miktarı 1.450mn ton ve net borç/FAVÖK oranının 2.0x altında tutulması hedeflenmektedir.

“Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Şirket'in bağımsız denetimden geçmemiş 2024 Ekim ayı toplam brüt prim üretimi 7.386mn TL gerçekleşerek yıllık yüzde 33 oranında artış göstermiştir. Ekim ayı prim üretimi ile birlikte Ocak - Ekim 2024 dönemi toplam prim üretim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 oranında yükselerek 79.966mn TL'ye çıkmıştır.

Sektör haberleri

“Bankacılık: TCMB'nin, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"e ilişkin duyurusuna göre, Merkez Bankası, artan TL mevduat payını göz önünde bulundurarak bazı sadeleşme adımlarının atılmasına karar verdi. TL mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları ile yabancı para (YP) mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı değiştirildi. Buna göre, kısa vadeli TL mevduatta yüzde 15 olan oran yüzde 17'ye çıkarılırken, YP mevduat için TL tesis oranı da yüzde 5'ten yüzde 4'e indirildi. Zorunlu karşılıklar, 6 Aralık 2024'te tesis edilecek. Tüzel kişi TL mevduat payı hedefi kaldırıldı. Kur korumalı mevduatın (KKM) TL'ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef de yüzde 75'ten yüzde 70'e indirildi.

“SPK Haftalık Bülteni'ne göre; Kurul, Manas Enerji'nin (MANAS) 82,8mn TL, Ünlü Yatırım Holding'in (UNLU) 2mn TL, Akfen Yenilenebilir Enerji'nin (AKFYE) ise tahsisli sermaye artırım talebini onayladı. Erdemir'in (EREGL) 3.500mn TL, Koza Polyester'in (KOPOL) 1.081mn TL, BMS Birleşik Metal'in (BMSTL) 77mn TL, İzdemir Enerji'nin (IZENR) 1.900mn TL, İnfo Yatırım'ın (INFO) 732,3mn TL, Kuyaş Yatırım'ın (KUYAS) 300mn TL, Hitit Bilgisayar'ın (HTTBT) 172,5mn TL, Yeo Teknoloji'nin (YEOTK) 259mn TL, Burçelik'in (BURCE) 75,8mn TL, Matriks'in (MTRKS) 60,3mn TL , Papilon Savunma'nın (PAPIL) 171,9mn TL, Escar Filo'nun (ESCAR) 445,7mn TL,  Kocaer Çelik'in (KCAER) 1.257mn TL, Prizma Pres Matbaacılık'ın (PRZMA) 48mn TL bedelsiz sermaye artırımına onay verildi.

“VISA-MasterCard: Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, küresel ölçekte ödeme sistemleri alanında hizmet sunan Mastercard ve Visa'nın, Türkiye'de faaliyet gösterdikleri şema ve dijital cüzdan hizmetleri pazarlarında çeşitli dışlayıcı eylemler aracılığıyla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri iddiasına yönelik yürütülen ön araştırma karara bağlandı. Rekabet Kurulu tarafından Visa ve Mastercard hakkında soruşturma açılması kararlaştırdı.

Diğer şirket haberleri

“Döktaş Dökümcülük (DOKTA): Şirket, dünyanın çeşitli bölgelerinde üretim tesisleri olan bir firma ile güç aktarım organının demir döküm bir parçasının üretimi için yıllık 3,7mn EUR değerinde satış sözleşmesi imzalamıştır. Ürünlerin teslimatı 2025 yılı son çeyreğinde başlayacak olup, devam edecek siparişler çerçevesinde ilgili yıllar cirolarına yansıyacaktır.

“GSD Holding (GSDHO): Şirketin sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı GSD Varlık Yönetim, ING Bank'ın 21/11/2024 tarihinde satışa çıkarılan toplam 64,5mn TL anaparaya sahip ticari/KOBİ nitelikli portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır. Bu ihaleye toplam 10 varlık yönetim şirketi katılmıştır. İhale sonuçlarının kesinleşmesi ihaleyi açan finansal kuruluş Yönetim Kurulu'nun onayına bağlı olup, onay sonrası sözleşmenin imza süreci ve satışa konu alacakların devir işlemleri başlatılacaktır.

“Hat-San Gemi (HATSN): Şirketin fiyat tespit raporunda belirtilen, yurt dışında mukim özel bir firma ile yapılan Gemi Dönüşüm sözleşmesi gereği birinci projenin ilk etap teslimatı 31mn USD tutarında bir bedel ile gerçekleştirilmiştir.

“Kuzey Boru (KBORU): Şirket, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, "Aksaray Uluırmak Barajı Sulaması Yenileme HDPE Boru Temini 6.Kısım" konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale bedeli KDV hariç 34,2mn TL' dir.

“Tureks Turunç Madencilik (MARBL): Şirket, Ortadoğu'daki pazar payının genişletilmesi hedefleri doğrultusunda Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai Şehrinde mukim bir firma ile bayilik anlaşması imzalamıştır.

“Ufuk Yatırım (UFUK): 14.06.2024 tarihli açıklama kapsamında; Şirket'in hakim ortağı Yıldız Holding'in sahibi olduğu İstanbul Tuzla ilçesinde yer alan 11 adet arsa 1.275mn TL + KDV bedel peşin ödenerek satın alınmıştır.”

Hibya Haber Ajansı