Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kurumun 2025 yılı yatırım ve hizmet bütçesini İBB Meclisi’nde sundu. İmamoğlu, sunum öncesinde, Meclis’te grubu bulunan CHP, AK Parti, MHP ve BBP gruplarına nezaket ziyaretlerinde bulundu.

Sözlerine, “Burada grubu bulunan bütün partilerin, İstanbul halkı tarafından seçilmiş İBB Meclis üyelerine ve bütün belediye başkanlarına, aramızda olmayan Ahmet Özer dahil sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” şeklinde başlayan İmamoğlu, özetle şunları söyledi: 

"Gururla ifade edeyim; Türkiye'ye bir gelenek kazandırmanın da keyfini yaşıyorum. Beylikdüzü ilçe belediye başkanı iken başlatmış olduğumuz meclisin yayınlanma kültürünü, göreve gelir gelmez -biraz gecikmeli de olsa- başlattığımız ilk mecliste güçlü, kaliteli ve nitelikli bir biçimde halkımıza naklen yayınlayarak, çok gururla bir dönemi başlattık. Bu çok önemli bir şeydir. Çünkü, görüyorum ki muhalefet yapan arkadaşlarımızın dahi muhalefet dilini bir şekilde geliştiren, bazen de yüzleşmesini en pratik şekilde sağlayan bir icra oluşmuştur. Daha önce bu yoktu."

Sunumuna, “2025-2029 Stratejik Planını, 2025 yılı bütçesini, performans programını, yatırım ve hizmet programını konuşacağımız toplantıdayız” sözleriyle başlayan İmamoğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Beş yıl önce yaptığımız 2020 yılı bütçesini hatırlıyorum. O gün İBB, İETT ve İSKİ için toplam 36 milyar liralık bütçeyi, bu Meclis’e getirdiğimiz dün gibi aklımda. Aradan geçen beş yılın sonunda yine buradayız. Ve size bugün 415 milyar liralık İBB bütçesi, İETT ve İSKİ bütçeleri ile birlikte, toplamda 564 milyar liralık bir konsolide bütçe sunuyoruz. 36 milyar liradan 564 milyar liraya... Bu değişimin gerçek bir büyümeyi, bolluğu, bereketi ifade etmesini çok ama çok isterdim. Ama maalesef bu rakamların öyle bir anlamı yok. Sadece bu iki rakam bile, Türkiye’ye son beş yılda yaşatılan ekonomik krizin boyutunu kavramamız açısından ibret verici. O dönemde 5,5 lira olan Amerikan Doları, bugün tüm baskılara rağmen 35 liraya yaklaşmış durumda. Dolar artmasın diye, bütçeden ‘kur korumalı mevduata’ harcanan para, enflasyonu da dikkate aldığımızda, 4 yıllık toplam İBB bütçesi kadar.”

İSKİ ve İETT dahil, 2025 yılı konsolide bütçesinin 564 milyar lira olacağını duyuran İmamoğlu, "Konsolide bütçemizin 280 milyar liralık en büyük bölümünü yatırımlara ayırdık. Son 5 yılda olduğu gibi, 2025 yılında da bütçemizde ana kalemi yatırımlar oluşturuyor. Bizim asli önceliğimiz, bir yandan halkımızın acil beklentilerine cevap vermek, diğer yandan da on yıllarca ihmal edilmekten kangren olmuş alt yapı sorunlarına kalıcı çözümler sunmaktır. Bu anlayışla, 2025 yılı Yatırım ve Hizmet Programımızda 649 ayrı yatırım ve hizmet proje gerçekleştireceğiz" dedi.

Göreve geldikleri 2019 yılında İBB’nin, USD/TL kuru 5,75 lira iken, 4,1 milyar dolarlık toplam borç stoku olduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, “2024 Ekim sonu itibariyle borç stokumuz 4,4 milyar dolardır. Bir başka anlatımla; 5,5 yıllık icraatla dolu bir dönemin sonunda, topu topu 0,3 milyar dolarlık bir borç stoku artışı söz konusudur. Üstelik de bizden önceki yönetimden kalan 5,4 milyar liralık iç borç ve 1,3 milyar Euro’luk dış borç anapara ödemesini yaptığımız halde, borç stokumuz, USD/TL kuru 34,12 lira iken 4,4 milyar dolardır. Aynı zamanda 2019-24 yılları arasında, toplamda 86,5 milyar liralık bir kur zararının olduğunun da altını çizmek isterim. Dolar kurunun 5,5 lira olduğu 2019 yılından, bugün 35 liraya yükseldiğini dikkate alırsanız, israfı bitirme stratejimiz ve bütçe yönetimi becerimiz daha net olarak anlaşılır” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, ulaşımın rahatlaması için planlanan üç proje hakkında şunları söyledi:

"Şehrimizde ulaşımın rahatlaması için üç büyük proje yapmak istiyoruz. Bunlardan ilki Sefaköy-Beylikdüzü (TÜYAP) metro hattıdır. Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Bakırköy ilçelerimizden geçecek hat, yaklaşık 3,5 milyon hemşerimize hizmet edecek. 18,5 km uzunluğundaki bu proje, hiçbir raylı sistem yatırımı olmayan İstanbul’un batısına yapılacak ilk metro hattı olacak. Bu hattın ivedilikle hizmete sunulması için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Yeşil Şehirler Memorandumu’yla ön protokol imzalayarak, dış finansman çalışmamız devam ediyor. Ciddi bir yol almış durumdayız. "

Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Bakırköy halkıyla birlikte 2022, 2023, 2024 kamu yatırım programlarına alınması için 5 kere başvuruda bulunduklarını bildiren İmamoğlu, "Ancak olumlu yanıt alamadığımız için, uluslararası yaptığımız o kredi Anlaşması -ki uzun vadeli bir kredi anlaşmasıdır, Çok düşük faizli bir kredi anlaşmasıdır- Olduğu yerde öylece bekliyor. Yani bunun bir yatırım planına alınmamasının açıklanacak, izah edilecek hiçbir tarafı yoktur. Yazıktır, günahtır. Milletimizin çektiği ızdırabın sebebi nedir? 2022’den beri bekletiyorsunuz" dedi.

İmamoğlu, ulaşım sübvansiyonu hakkında ise "2014-18 yılları arasında, İBB bütçesinin ortalama yüzde 7’si ulaşıma sübvansiyon olarak kullanılıyordu. Biz, ekonomik krizde artan yakıt maliyetlerini halkımıza yansıtmamak adına, 2020-24 yıllarında, bütçemizin yüzde 15’ini ayırmak zorunda kaldık. Böylece 2014-18 yıllarında ulaşıma destek 1.7 milyar dolar seviyesindeyken, bizim dönemimizde ulaşım sübvansiyonu 3.4 milyar dolara ulaştı. Bu kapsamda, özel halk otobüslerine 1.2 milyar dolarlık devasa bir sübvansiyon desteği sağladık. Burada, öz kaynaklarımızla 252 yeni metrobüs alarak, filomuzu yenilediğimizi de kaydetmek isterim. 2024-29 döneminde ise bu kaleme, toplam 526 milyar TL, yani 15,5 milyar dolar ayıracağız" ifadelerini kullandı.

Denetlemeler hakkında da açıklama yapan İmamoğlu, şunları söyledi:

"Bakın komik sayıları vermeye devam edeyim. 2019 yılına kadar, -kıyas yapıyoruz- bütün kurum, bütün İBB, 5 yılda 147 kez denetlendi. 2019-24 arasında Ekrem İmamoğlu yönetimi kaç kez denetlendi? 1019. Yani 147 neresi, 1019 neresi? Biz denetlenmekten korkmuyoruz. Asla. Niye korkmuyoruz? Yahu zaten denetleseniz ne olur, denetlemeseniz ne olur? Yapa yapa 5 yılın sonunda sizin bile güldüğünüz saçma sapan bir mahkemenin dışında ne yapabildiniz Allah aşkına? Adını bile anamıyorum, çünkü utanç verici. Diyeceksiniz ki, ‘Yahu bütçe sunuyorsun, nereden mahkemeye gittin?’ Yahu kardeşim, şu kapıdan çıkarken, belki de siyasetten yasaklı ilan edecek mahkemeyi orada bekletiyorsunuz. Ben demiyorum. Sayın sözcünüz dedi, ‘Hakimi niçin sürdüğümüzü anlatırım’ dedi. Televizyondan izleyince şaşırdım. Acaba dili mi sürçtü? Acaba dili ikrar mıdır? Dili mi sürçtü, dili ikrar mıdır? Şimdi 1019 denetimden sonra incelemeler, soruşturmadan sonra hala devam ediyorlar. Hakkımızda açılan davalar… içi boş, trajikomik. Devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan, baştan sona her aşaması hukuk devleti adına utanç vesikası, utanç."

Son 20 yılda toplumsal birlik ve dayanışmayı yeniden inşa edebileceklerini vurgulayan İmamoğlu, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"Tarihin bu zor dönemecinde, ülkemizde yanlış giden işleri düzeltmek, kentlerimizi ve doğamızı korumak, demokrasimize sahip çıkmak için yeterince gücümüz de enerjimiz de inancımız da var. Bu süreçte öncelikle biz, İBB Meclis üyeleri ve tüm İBB çalışanları sorumluluk alacağız. Daha iyi bir İstanbul ve daha güçlü bir Türkiye için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Bu yüzden yeni dönemimizde, aynı motivasyonla, yüksek enerjiyle ‘tam yol ileri’ diyoruz."

Hibya Haber Ajansı