Altun’un konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Haber üretimi, bir yandan muhabirin emeğine, araştırma, soyutlama ve analizine, öte yandan da yayın kuruluşunun editöryel tercihine, çabasına, cesaretine, imkanına ve kabiliyetine muhtaçtır.
Gerçek haber üretimi, zahmetli bir iştir. Gerçek haber üretimi, maliyetli bir iştir. Emek isteyen, çetrefilli bir iştir.
Çok açık ve net bir şekilde vurgulamak istiyorum ki haber metni, mutlak surette telif hakkı kapsamına alınarak korunması gereken bir eserdir. Bu analog medya dönemi için de geçerlidir, dijital medya dönemi için de geçerlidir.
Hatta ve hatta içinde bulunduğumuz şu dijital medya iletişim ekosistemi içerisinde haberin, telif hakkıyla korunması meselesi, analog medya döneminden çok daha önemli, çok daha acil bir hal almıştır. Zira bugün, orijinal haber içeriklerinin izinsiz şekilde kullanımı, kolaylıkla ve hızla dolaşıma sokulması habercilik açısından çok temel bir meseledir.
Bu durum, orijinal içerik üreten medya kuruluşlarının gelirlerinin azalmasına dolayısıyla medyamızın iş modeline de zarar vermektedir.
Ne yazık ki batılı dijital medya şirketleri, sosyal medya platformları, teknoloji devleri bu durumdan haksız kazanç elde etmekte, dahası açık ve net bir şekilde medya sektöründe haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır. Bu gidişe bir ‘dur’ denmesi gerektiği açıktır.
Bugün insanlık, küresel düzlemde bir adalet sorunuyla pençeleşmektedir ve bu adalet krizini derinleştiren başlıca dinamiklerden biri de bütün dünyanın muhatap olduğu medya emperyalizmi ve dijital faşizmdir.
Haber içeriklerinin telifinin korunması için gereken adımların atılması her şeyden önce gerçek haberciliğin gelişmesine, kökleşmesine ve gazetecilik mesleğinin yine tahkim olunmasına, güçlenmesine hizmet edecektir.
Karşımızda bir sömürü var ve bu sömürüyü gerçekleştirenler, batılı sosyal medya platformları, büyük teknoloji şirketleridir. Sömürülen ise bizim haber ajanslarımızdır. Bizim gerçek haber üreten medya kuruluşlarımızdır.
Dijital çağın getirdiği yenilikler, iletişim dünyasında köklü değişikliklere yol açıyor. Medyanın yapısı da işleyişi de radikal bir şekilde dönüşüyor. Bu dönüşüm en önemli bileşenlerinden biri de kuşkusuz yapay zeka. Yapay zekanın medya üzerinde oynadığı etkin rol, bugün itibarıyla bilgiye erişimden içerik üretimine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.”
Hibya Haber Ajansı