Van’da insan hakları kuruluşları tarafından düzenlenen İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında, Van Barosu Konferans Salonu’nda "Herkes İçin İnsan Hakları" konulu panel düzenlendi. 

Panele Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, DEM Parti VE DBP Van İl Eşbaşkanları, ilçe belediye eşbaşkanları, Van’daki kurum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Moderatörlüğünü İnsan Hakları Derneği Van Şube Eşbaşkanı Av. Mehmet Salih Coşkun'un yaptığı panele Batman Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, İnsan Hakları Aktivisti ve DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan panelist olarak katıldı. 

Moderatör Coşkun'un açılış konuşmasının ardından kayyım politikaları ile alakalı konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, kayyım rejiminin asıl amacının Kürt halkını inkâr olduğunu ifade etti.

Kayyım politikasının gelişen demokratik çoğulcu, şeffaf, ekolojik, kadın özgürlükçü yerel yönetimlerde savunulan fikriyatın yaşamsallaştırılmasına yönelik bir saldırı olduğunu dile getiren Zeydan, şöyle devam etti:

"Kayyım halkın, iradesine, varlığına, inancına ve değerlerine karşı bir darbedir. Kayyım atamaları yapılırken ise kentin tüm kaynaklarını yandaşlarına peşkeş çekme anlayışı da ortaya çıktı. Gaspla, sopayla halkın kendi kendisini yönetme hakkı elinden alınması ortaya çıkan bir sömürgeci anlayış ve hukuku olduğunu gösteriyor. İktidarın, yüzyıllık asimilasyon, ret ve inkar anlayışından, vazgeçip, tecridi sonlandırıp, diyalog ve çözüm sürecine biran önce başlanması, gasp edilen belediyeleri halk iradesine geri teslim edilmesi gerekiyor.”


Ardından söz alan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük ise Batman'da yaşanan kayyım gaspı öncesi ve sonrasını anlattı. Hizmet süresi boyunca Batman'da yürütülen çalışmaları anlatan Eşbaşkan Sönük, Batman halkına verilen hizmete gölge düşürülmek istendiğini vurgulayarak, "Kürt halkına yönelik yapılan kayyım atamaları ve tecrit politikaları bu saldırıların en bariz örneğidir. İktidar, partimizin halkçı belediyecilik anlayışını kendisine bir tehlike olarak görüyor. İktidar halkın sorunlarının mahallede kurulan mahalle meclisleri, kent konseyleriyle çözüme kavuşması, halkın demokratikleşmesi, kadın ve gençlerin siyasette önlerinin açılması ve feodal zihniyetin bitişe gitmesi rahatsızlık yarattı. Her yerde Kürt kültürü, dili, tarihi, sanatına yönelik partimiz tarafından yerel yönetimlerle halkın hafızasının yenilenmesine karşı bir saldırıdır" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından panel, soru cevap şeklinde devam etti.

Hibya Haber Ajansı