Gedik Yatırım, yurt içi piyasalarda, bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda yapılması beklenen bütçe görüşmelerinin izleneceğini anımsatarak şu açıklamayı yaptı:
"ABD’de pazartesi günü açıklanan ISM imalat PMI rakamı kasım ayında 46,5 seviyesinden 48,4 seviyesine toparlanma kaydetti. Açıklanan rakam piyasa beklentisi olan 47,7 seviyesinin üzerinde gerçekleşse de imalat PMI rakamları eşik değer olan 50,0 seviyesi altındaki seyrini sürdürdü. Çarşamba günü açıklanan kasım ayı ISM hizmet PMI rakamı ise 56,0 seviyesinden 52,1 seviyesine gerileme göstererek piyasa beklentisi olan 55,5 seviyesinin üzerinde bir gerileme kaydetti. Tahminlerin altında kalan hizmet PMI verisi, ekonominin en büyük kısmını oluşturan hizmet sektörünün ivme kaybettiğine işaret etti. Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdamı 150 bin olan beklentiye yakın 146 bin kişi artış gösterdi. Açıklanan veri istihdam artışının sektörler arasında karışık bir görünüm sergilediğini gösterdi. Eğitim ve sağlık hizmetleri ile inşaat sektörleri artışa öncülük ederken, imalat istihdamı son bir yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Eğlence ve finansal hizmetler sektörlerinde de işe alımlar zayıf seyretti. Fed’in yayınlanan Bej kitabında, ekonomik faaliyetin çoğu bölgede hafif arttığını ve iş dünyasının talebin gelecek aylarda artacağı yönünde iyimser olduğunu belirtildi. Haftanın en önemli veri akışının oluşturan ve cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamı kasım ayında 202 bin olan piyasa beklentisinin hafif üzerinde 227 bin kişi artış kaydetti ve önceki ay grev ve kasırga etkisiyle 12 bin olarak açıklanan veri de 36 bine revize edildi. İşsizlik oranı %4,1’den %4,2 seviyesine yükselirken, ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,3 olan beklentinin üzerinde %0,4 oranında artış kaydetti. İstihdam verisi sonrasında Fed’in aralık ayında faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentilerin korunduğu görülürken, verinin varlık fiyatları üzerinde önemli bir etkisi olmadı.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Yurt içi piyasalarda, bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda yapılması beklenen bütçe görüşmeleri izlenecek. 10 Aralık Salı günü ise asgari ücret için ilk toplantının yapılması bekleniyor. Hafta içerisinde, Türkiye'de sanayi üretimi, işsizlik oranı verileri takip edilecek. Yurt dışında, bu hafta Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı önemli olacak. Banka için bu ayki toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. Hatırlayacak olursak, Avrupa Merkez Bankası, 2024 yılının haziran ayında, faiz indirimine başlayan ilk majör merkez bankasıydı. Banka için 2025 yılında nasıl bir politika izleyeceği, toplantıdaki detaylarla şekillenebilir. Fed'in toplantısı ise gelecek hafta 17-18 Aralık tarihlerinde olacak. Bu nedenle bu hafta Fed ile ilgili beklentilerde, varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam edebilir. Fed üyelerinin ise toplantı öncesi, bu hafta sessiz kalmaları bekleniyor. Bu hafta ABD'de enflasyon haftası olacak ve gelecek haftaki toplantı için önemli olacak. Bu hafta açıklanması beklenen kasım ayı ABD enflasyonu, faiz indirimi konusunda belirleyici olabilir. Son dönemdeki veriler ve Fed yetkililerinin konuşmaları, Fed'in aralık ayındaki faiz indirimini desteklemeye devam ediyor. Cuma günü açıklanan kasım ayı istihdam verileri de, bu beklentileri destekledi. Bu haftaki ABD enflasyonu da bu açıdan önemli olacak. Çarşamba günü, ABD enflasyonu sonrası veri bazlı hareketler görülebilir. Asya piyasalarında, bu hafta Japonya'da 3.çeyrek büyüme verisi, ekim ayı cari işlemler dengesi, kasım ayı ÜFE rakamları ve ekim ayı sanayi üretimi verileri açıklanacak. Suriye’de rejim karşıtı güçler yaklaşık 2 haftalık ilerleyişin ardından başkent Şam'ın da kontrolünü ele geçirdi. Böylece yaklaşık 60 yıllık Beşar Esad iktidarı da sona ermiş oldu. Rus medyası, Moskova’nın Esad ve ailesine sığınma hakkı verdiğini ve Esad’ın Moskova’ya geldiğini duyurdu. Önümüzdeki günlerde, Suriye'de çözüme ilişkin müzakerelerin nasıl ilerleyeceği takip edilecek. Sektörel etkiler olarak; olumlu tarafta başta inşaat ve enerji taahhüt şirketleri, inşaat malzemeleri, demir çelik, üreticileri, ve ikincil olarak gıda/alkolsüz içecek ve lojistik sektörlerini görmekteyiz. Göreceli olumsuz etkilenecek sektör içinde ise düşük segmente servis veren gıda perakende şirketlerinde alışveriş trafiği büyümesi yavaşlayabilir. Dolayısıyla bu sektörlerde önümüzdeki birkaç gün için kısa vadeli hareketlilikler görebiliriz.
Teknik Takibimizde Olan Hisseler
Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: AGHOL, SAHOL, TCELL, TURSG"
Hibya Haber Ajansı