Kudüs'te bir basın toplantısında konuşan İsrail başbakanı, İsrail'in yüksek araziyi kontrol etmesinin "güvenliğimizi ve egemenliğimizi sağladığını" ve "Golan'ın sonsuza kadar İsrail Devleti'nin bir parçası olacağını" söyledi.
Netanyahu, hafta sonu askerlere BM tarafından devriye gezilen bir tampon bölgeye girmeleri emrini verdi ve Suriyeli isyancıların Beşşar Esad'a karşı elde ettiği şok edici zaferin bölgenin cephe hatlarını yeniden şekillendirdiği sırada, rejimin silah depoları olduğunu söylediği yerlere hava saldırıları düzenledi.
BM Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu hareketin İsrail ile Suriye arasındaki 1974 tarihli bir ayrılma anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini söyledi.
BM Genel Sekreteri António Guterres'in sözcüsü Stéphane Dujarric, "Ayrılma bölgesinde hiçbir askeri güç veya faaliyet olmamalı. İsrail ve Suriye, 1974 tarihli bu anlaşmanın şartlarını yerine getirmeye ve Golan'da istikrarı korumaya devam etmeli," dedi.
Golan Tepeleri büyük bir bölümü, 1967'den beri İsrail tarafından işgal ediliyor. 1981'de tamamen ilhak edildi ve bu, uluslararası toplumun çoğu tarafından tanınmayan bir hareketti.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, hava saldırılarının, silahların İsrail'e ve vatandaşlarına zarar vermek isteyebilecek kişilerin eline geçmesini engellemek için olduğunu söyledi.
"Bu yüzden stratejik silah sistemlerine, örneğin kalan kimyasal silahlara veya uzun menzilli füzelere ve roketlere saldırdık, böylece bunlar aşırılık yanlılarının eline geçmesin," dedi. Esad'ın hala büyük miktarda kimyasal silaha sahip olduğuna inanılıyor.
Hibya Haber Ajansı