Mersin'de 2015 yılında bir grup üniversite öğrencisi tarafından gönüllü olarak başlatılan "Her yer çocuk yaz okulu" projesi 3'üncü yılında. Ekonomik durumu kötü olan ailelerin çocuklarının bireysel gelişimi için yaz tatilinde başlatılan alternatif "Yaz okulu", Mersin, Hatay ve Adana'nın dışında ülkenin 52 kentin de hayata geçirilmeyi hedefleniyor. Birçok yurttaş tarafından da desteklenmeye başlanan proje kapsamında, çocuklar her yaz dönemi eğlenebilecekleri ve yeteneklerini geliştirebilecekleri bir ortamın sevincini yaşıyor.

 

Proje kurucularından sosyoloji mezunu Ufuk Sultanoğlu, "Öğrenciler arasında yaşanan tartışma sonucu alternatif eğitim nasıl olur ve nasıl geliştirilebilinir?" sorusundan yola çıkarak projeyi başlattıklarını ifade ederek, yaptıkları çalışmanın artık Türkiye geneline yayılmaya başladığını belirtti.

 

'SORGULAYAN BİREYLER İÇİN BİR ARADAYIZ'

 

Üniversite öğrencisiyken arkadaşlarıyla birlikte var olan eğitim sistemini sorgulamaya başladıklarını ve bu sorgulamalar sonucu mevcut eğitim sistemiyle iradeleşemeyen bireylerin yetiştirildiğinin farkına vardıklarını anlatan Sultanoğlu, “Bu eğitim sistemi çocuklara paralı bir eğitim veriyor yine verdiği eğitim ile bireyleri tek tipleştiriyor, yozlaştırıyor ve aynı zamanda da gericileştiriyor. Biz tüm bunlara karşı olarak bir proje ortaya koyarak bunu pratikleştirdik ve 2 yıl yazın bu projeyi uyguladık. Bu yılda uygulayacağız. Alternatif bir eğitim ile parasız, sorgulayan, iradeleşen, yetenekleri keşfeden, ezberlerin dışına çıkan ve toplumsal yaşama duyarlı bir birey yetiştirmek için bir araya geldik” dedi.

 

'HEDEFİMİZ 52 İLDE ÖĞRENCİLERE ULAŞMAK'

 

Sultanoğlu, planladıkları eğitimleri ilk önce Mersin ilinin 9 mahallesinde faaliyete geçirdiklerini akabinde Hatay ve Adana'da bir kaç mahallede de uyguladıklarını kaydetti. Bu yıl ise genişleyerek büyüyen gönüllü öğretmen sayısıyla Türkiye'nin 52 kentine ulaşmaya çalışacaklarını söyleyen Sultanoğlu, "Projede net olarak şu kadar kişi çalışıyoruz, diyemiyoruz çünkü gönüllülük temelinde olduğu için sürekli gelip destek veren öğrenci ve öğretmenler var. Bu kişiler sürekli artıyor yani bir hareketlilik ve devinim var diyebilirim" diye belirtti.

 

'ÇOCUK DÜŞLERİNDE ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN'

 

Özellikle yoksul mahallelerde yaşayan çocuklara ulaşmaya çalıştıklarını vurgulayan Sultanoğlu, şöyle dedi: "Gittiğimiz mahallelerde ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Başlattığımız yaz okulları 40 ila 45 gün kadar sürüyor. Çocuklara resim, tiyatro, halk oyunları, yaratıcı yazarlık ve yaratıcı drama gibi birçok ders veriyoruz. Bunun yanı sıra şenlikler düzenliyoruz. Tüm çabamız çocuk düşlerinde özgür bir dünya için mücadele etmek."

 

'ÇOCUKLARLA BİR DÜNYA YARATMAK İSTİYORUZ'

 

Mersin Üniversitesi Psikoloji son sınıf öğrencisi Şilan Sürmeli de, gönüllü eğitmenlik yapan öğrencilerden. Çocuklara verilen eğitim ile alternatif bir yaşam sunmaya çalıştıklarını ve onlara başka bir dünyanın da mümkün olduğunu anlatmaya çalıştıklarını aktaran Sürmeli, ülkedeki politikalarla çocukların cinsel saldırıya uğradıklarını, eğitim haklarının engellendiğini ve birçok haklarının ihlal edildiğini anımsattı. "Başka bir dünya mümkün" diyerek yola çıktıklarını ifade eden Sürmeli, "Yeni bir dünyayı yeşertmenin tek yolu çocuklar. Onlarla bu sistemi değiştirebiliriz. Hükümetin ortaya koyduğu eğitim sistemi daha çok eleştirmeyen, sorgulamayan ve biat eden bir nesil yaratmak. Biz ise alternatif bir eğitimle eleştiren, özgür düşüncelere sevk eden bir nesil yetiştirmek istiyoruz. Çocuklarla bir dünya yaratmak istiyoruz” diye konuştu.

 

'DERSLERİ ÇOCUKLARIN YETENEKLERİNE GÖRE VERİYORUZ'

 

Çocuklara daha çok kendi bedenlerini tanıyabilecek, yeteneklerini keşif edebilecek ve haklarını tanıyabilecekleri dersleri verdiklerini ifade eden Sürmeli, tüm bu dersleri kendilerine katılan gönüllü öğretmenlerle öğrencilerin yeteneklerine göre verdiklerini belirtti. Tüm çabalarının çocukların düşlerini gülüşlerinde buluşturmak olduğunu aktaran Sürmeli, şöyle devam etti: “Çok olumlu tepkiler alıyoruz. Okullar tatil olduğunda çocuklar bizi arayarak hocam ne zaman başlayacağız diyorlar bu da bizim umutlarımızı çoğaltıyor. Bizler böyle tepkiler aldığımızdan dolayı bu çalışmayı her yerde yapmayı planladık. Çalışmalarımızı tüm Türkiye geneline yaymak istiyoruz. Bizimle ortaklaşmak isteyen ‘ Bizde sizle beraber bu çalışmaya ortak olmak istiyoruz. Bizde kendi mahallemizde bu çalışmaları yapmak istiyoruz' diyen herkese kapımız açık. Sadece bize eğitim için destek vermek isteyenler değil maddi anlamda da destek vermek isteyenler de bizlere katılabilir. Herkesi bu projeye sahip çıkmaya çağırıyoruz."

 

KAYNAK:DİHABER