Ziyaretinin ardından basın açıklaması düzenleyen Dervişoğlu, Hatay ve Kahramanmaraş’ta gördüğü tablonun bir benzerine de burada şahit olduğunun altını çizerek; “Sorunlar hala çözülmüş değil; birkaç boyutuyla ele alınması icap eden sorunlar var. Bu konteyner kentte öğrenciler yaşıyor. Hem üniversite öğrencileri var hem de ilk ve orta öğretim çağındaki evlatlarımız var. Onlar da eğitimlerinden kaynaklı sorunlarını bizlerle paylaştılar. Ayrıca hem evlerini kaybetmiş hak sahibi olmuş insanlar var. Bunun yanında kiracılar da var. Onlar da evlerinden bir iğne alamadan ayrılmak zorunda kalmış, komşularını kaybetmişler, bugün burada bu konteyner kentte yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Onların bir kısmının kuralarda hak kazandıklarına dair sonuçlar elde ettiklerini söyleyebilirim. Ama kurada sanki çıktılar ve hakları teslim edilmiş gibi gösteriliyor. Yapılan konutları natamam durumda altyapıları yok. Dolayısıyla içine bir yerleşim temin edilmesi de mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“Bir kenti sadece işte binaları yaparak canlandıramazsınız” diyerek konuşmasına devam eden Dervişoğlu; “Burası çok büyük bir felaket geçirdi. Dolayısıyla sosyal alanda da atılması icap eden adımlar var. Esnafın durumu da keza yine diğer ziyaret ettiğimiz illere benziyor, mücbir sebebin uzatılması ve uzun vadeli bir planlama yapılması arzusu taşınıyor. Vatandaşlar bunu söylüyor, gezdiğimiz dolaştığımız yerlerde. Ayrıca buralar pozitif ayrımcılık istiyor yani bura başka yerlerde uygulanan yasalarla yapılabilecek, çözülebilecek problemler olmaktan çıkmış dertler. Dertler büyümüş buranın yüksek miktarda yatırıma da ihtiyacı var. İstihdam alanlarının yapılması lazım” şeklinde konuştu.

Borçların özellikle çok uzun vadeli ve faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini belirten Dervişoğlu; “Özellikle kamu bankalarına olan borçları kastediyorum. Vergilerin, SGK primlerinin ve Bağ-Kur primlerinin de affedilmesi lazım geriye dönük olarak. Çünkü dükkanlarını kaybetmiş insanlar. Tamam, mal kaybı telafi edilir ama biri de sevdiklerini kaybetmişler. Dolayısıyla burada büyük yatırımların önünü açabilecek teşvik programlarının da uygulanması lazım. Bu bölgenin daha fazla ilgiye ihtiyacı olduğunu buradan söylüyorum. Devlet şu anda elbette işte birtakım tedbirleri almakla meşgul ama işler arzu edilen hızda devam etmiyor. Vatandaşlarımız da ziyadesiyle muzdarip durumda” diye konuştu.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Vartana Prefabrik Kent’in de altyapısında çok ciddi sorunlar olduğunu söyleyerek konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“22 aydan beri kuyu sularından yararlanılıyor. Şimdi kış geldi bakın bu depremin üzerinden üçüncü kışı yaşıyoruz. Ciddi barınma sorunlarının yanında, ısınma problemleri de var. Bir de hijyenik problemler var. Bu suların kötü olduğunu bölgede haşeratın yüksek bir miktara ulaştığını, salgın hastalıkların yaşanmasına vesile olabilecek birtakım olumsuzlukların da söz konusu olduğu ifade ediliyor. Bunların hepsinin takipçisi olacağız. Vatandaşlarımızın mutlu mesut bir şekilde bu konteyner kentlerden ve prefabrik konutlardan çıkarak gerçek yaşama alanlarını, hak ettikleri yaşama alanlarına ve şartlarına kavuşması için mücadelemizi sürdüreceğiz."

Hibya Haber Ajansı