Bahar Bayramı, Çinlilerin en önemli geleneksel bayramı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 4 Aralık’ta “Bahar Bayramı: Çinlilerin yeni yılı için geleneksel kutlamaları” adıyla, Dünya Maddi Olmayan Kültür Mirasları Listesi’ne dahil edildi. Bu gelişmeyle Çin’in aynı listeye dahil edilen miras sayısı 44’e yükseldi. Çin bu sayıyla dünyada birinci sırada yer aldı.

Çin’in Bahar Bayramı’nın Dünya Maddi Olmayan Kültür Mirasları Listesi’ne dahil edilmesi, esas olarak Çin’in Bahar Bayramı’na ilişkin gelenek ve göreneklerin dev cazibesi ile Çin hükümetinin, bu kültürün korunması ve devam ettirilmesi için  harcadığı yoğun çabalardan kaynaklanıyor.

Çin’in Bahar Bayramı, Çinlilerin geleneksel ay takviminden kaynaklanıyor.

Bu kültür, Çinlilerin insan-doğa uyumu düşüncesini yansıtıyor. Bahar Bayramı öncesinde Çinliler, bayram alışverişi yapar, ocak tanrısına ibadet eder ve ailesi için  huzur dileğinde bulunur. Tüm bu ritüeller, Çinlilerin doğaya verdiği saygıyı gösterir.

Bahar Bayramı’na ilişkin yemek gelenekleri ise Çinlilerin geleneksel estetik ve sağlık düşüncesini temsil eder, Çin halkının güzel yaşama olan dileklerini günümüze taşır

Bahar Bayramı kültürü aynı zamanda Çinlilerin aileye, topluma, devlete olan derin sevgisini yansıtır. Bahar Bayramı arifesinde tüm aile mensupları bir sofra etrafında toplanarak yeni yıl yemeğini birlikte yer. Çin ay takvimine göre yeni yılının birinci gününde ise Çinliler yeni kıyafetler giyerek, atalarına ibadet eder, yaşlı aile büyüklerini ziyaret ederek, dostları ve komşularına yeni yıl dileklerini iletir.

Çinliler panayırlara giderek, bayramı sıcak ve görkemli etkinliklerle kutlar. Tüm bunlar, aile bağlarını güçlendirirken, toplumsal uyumu da pekiştirir.

Çin hükümeti, Bahar Bayramı kültürünün korunması ve  devam ettirilmesi için büyük özen gösteriyor. 2024 Bahar Bayramı’nda Çin genelinde bayram konulu 45 binden fazla etkinlik düzenlendi. Çin son yıllarda dünya genelinde “mutlu bahar bayramı” adlı bir etkinlik düzenledi ve yeni yıl konseri, yeni yıl panayırı gibi birbirlerinden ilgi çekici programlar gerçekleştirerek, Çin’in seçkin kültürünü tüm dünyaya tanıttı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian kısa süre önce yaptığı açıklamada, Bahar Bayramı’nın Çin milletinin barışa, dostluğa ve uyuma verdiği değeri yansıttığını, bu nedenle bu bayramın Çin halkına ait olduğu gibi tüm dünya halkına ait olacağını söyledi.

Yapılan istatistiklere göre, günümüzde yaklaşık 20 ülke ve bölgede Bahar Bayramı resmi tatil olarak ilan edildi. Bahar Bayramı’na ilişkin etkinlikler 200 ülke ve bölgede düzenleniyor. Dünya nüfusunun beşte biri, çeşitli etkinliklerle Çin bahar bayramını kutluyor.  

Özellikle geçen yıl düzenlenen BM 78. Genel Kurulu’nun ilgili oturumunda Çin ay takvimine göre Bahar Bayramı, BM’nin resmi tatili olarak kabul edildi. Bahar Bayramı, küresel bir kültür ziyafeti haline geldi ve dünya genelinde çatışmaların ortadan kaldırılması ve farklı medeniyetlerin uyum içinde bir arada bulunmasına önemli katkılar sağladı.   

Hibya Haber Ajansı