Gedik Yatırım, bununla birlikte ekonomideki zayıflamanın derinleşmesi ve ilerleyen süreçte ABD’den tarifelerin gelmesi halinde faiz indirim hızının ve boyutunun artırılması da söz konusu olabileceğini bildirdi. Analizde şu ifadeler kullanıldı:

"Avrupa Merkez Bankası (ECB) perşembe günkü toplantısında beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan faiz indirimine gitti. Karar metninde dezenflasyon sürecinin rayında ilerlediği vurgulanırken, ECB aylık ortalama PEPP portföyünü de 7,5 milyar euro azaltma kararı aldı. Karar metninde, birçok göstergenin enflasyonun yüzde 2 seviyesinde sürdürülebilir olarak istikrar kazanacağına işaret ettiği, bankanın enflasyonun bu seviye etrafında istikrar kazanması konusunda kararlı olduğu ve veri odaklı yaklaşımın devam edeceği belirtildi. Ayrıca önceki karar metninde politikanın gerektiği kadar uzun süre “yeterince kısıtılayıcı” kalacağı yönündeki ifadeler bu karar metninde kaldırılarak ECB duruş değişikliği sinyali verdi. ECB Başkanı Lagarde toplantı sonrasında yaptığı açıklamalarda enflasyon ve büyüme üzerine genel değerlendirmelerde bulundu. Lagarde, finansman koşullarının sıkı kalmaya devam ettiğini ve para politikası ile finansal istikrar konusundaki gelişmeleri takip ettiklerini belirtti. Lagarde, enflasyonun yüzde 2'lik hedefe yaklaştığını, verilere bakarak karar almaya devam edeceklerini ve ABD'deki seçim sonucu sonrası karşılarına çıkabilecek politikaların olduğu ifade etti. Son olarak Lagarde, sıkılaştırıcı politikalarına devam ettiklerini ve hala sıkılaştırıcı bir tarafta olduklarını vurguladı. Özellikle son haftalarda ECB üyelerinin açıklamalarında faiz indirimlerinin devam edeceğine yönelik vurgular da öne çıkarken, Avrupa’da PMI rakamlarında süregelen zayıflama eğilimi ile artan durgunluk riskleri 2025 yılının ilk yarısında da ECB’nin faiz indirimlerine devam edeceğine dair beklentileri canlı tutuyor. Piyasadaki genel beklentiler mevcut durumda %3,0 olan mevduat faiz oranının 2025 sonuna kadar %2,0 seviyesine kadar gerileyebileceği yönünde şekilleniyor. Bununla birlikte ekonomideki zayıflamanın derinleşmesi ve ilerleyen süreçte ABD’den tarifelerin gelmesi halinde faiz indirim hızının ve boyutunun artırılması da söz konusu olabilir. ECB’nin atacağı adımlar, Avrupa genelindeki ekonomik ve siyasi gelişmeler ile ABD Başkanı seçilen Trump’ın izleyeceği politikalar Euro’nun seyri üzerinde de belirleyici olacaktır. 

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Küresel piyasalarda, merkez bankaları haftası olacak. ABD, İngiltere ve Japonya Merkez Bankalarının bu hafta faiz kararları takip edilecek. En önemlisi ABD'nin olacaktır. 18 Aralık Çarşamba günü Fed’in faiz kararını açıklaması bekleniyor. Bu haftaki toplantı için faiz indirimi beklentileri korunuyor. Bu yılın son toplantısına ve faiz indirimine piyasalar hazır. Bu haftaki toplantıda, 2025 yılına yönelik ekonomik projeksiyonları yayınlanacak. Piyasalar, Fed'in gelecek sene nasıl bir politika izleyeceğini öngöremiyor. Projeksiyonlar bu konu için bir ipucu verebilir. Kararın ardından Fed Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. Fed toplantısı nedeniyle geçtiğimiz haftadan beri Fed üyeleri sessizliğini koruyor. Bu hafta karar sonrası haftanın kalanında üyelerde konuşmaya başlayabilir. Avrupa tarafında bu hafta Euro Bölgesi enflasyonu majör veriler arasında bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın konuşması ve banka yetkililerinin konuşmaları da takip edilecek. İngiltere'de enflasyon, işsizlik oranı verileri izlenecek. 19 Aralık Perşembe günü, İngiltere Merkez Bankasının faiz kararı takip edilecek. Perşembe günü, Japonya Merkez Bankasının da faiz kararı bulunuyor. İngiltere ve Japonya'dan bu haftaki toplantılarında bir değişiklik beklenmiyor. Karar metinlerindeki detaylar yakından izlenecek. Suriye ile ilgili gelişmelerde önemini korumaktadır. Yeni haftada bölgedeki haber akışları, siyasilerden gelecek açıklamalar takip edilecek. Yurt içinde, asgari ücretle ilgili haber akışları izlenecek. 

Hibya Haber Ajansı