Konuyu rakamlarla ortaya koyan Temurci, "2017 yılında devletin ödediği faiz 57,6 milyar TL’ydi. Bugün bu rakam 1 trilyon 950 milyar TL’ye ulaştı. Yani neredeyse 35 kat artış var. Bu sadece bir rakam değil, bu milletin geleceği. Faiz harcamaları, toplam bütçe giderlerinin %40’ını oluşturuyor. Faiz batağından kurtulmak bir yana, daha da dibe batıyoruz. Bu bütçe milletin bütçesi değil, faizin bütçesidir." ifadelerini kullandı.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi üzerinden yapılan harcamaların bütçeye getirdiği yüklen ilgili de sert eleştirilerde bulunan Temurci, şu tespitlerde bulundu:
"Kur korumalı mevduat sistemiyle hazineye getirilen yük artıyor. 2023 yılı sonunda KKM nedeniyle hazineden ödenen rakam 750 milyar TL’ye ulaştı. Bu model, zengini daha zengin ederken, dar gelirliyi yoksullaştırıyor. Yani bu sistem, milletin emeğini servet sahiplerine aktarmaktan başka bir şeye yaramıyor. Bu politikalar sürerse ekonomik dengeler daha da bozulacak."
Gelir adaletsizliğinin derinleştiğine dikkat çeken Temurci, adaletsiz bölüşümün özellikle bütçe planlamalarında kendisini net bir şekilde gösterdiğini söyledi.
Enflasyon ve işsizlik sorunlarının toplumda yarattığı olumsuz etkiler üzerine de değinen Temurci, şu uyarılarda bulundu:
"Enflasyon, toplumun refah seviyesini yerle bir etti. Alım gücü düştü, temel gıdaya erişim zorlaştı. Aynı zamanda işsizlik oranları da her geçen gün artıyor. Genç işsiz oranı yüzde 25’in üzerine çıkmış durumda. Toplumun ümidi kalmadı. Bunun sonucu olarak sosyal çöküntüyü, göçleri ve bireylerin mutsuzluğunu artarak gözlemliyoruz."
Temurci, konuşmasında küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) ve esnafın yaşadığı mali sorunlara da değinerek "KOBİ’lerimiz krediye erişim konusunda ciddi sorunlar yaşıyor. Yüksek faiz oranları nedeniyle işletmeler kapanıyor, çekler karşılıksız kalıyor. Esnaf kan ağlıyor, ama bütçede onların sorunlarına dair somut bir çözüm yok. Ekonomik kalkınma ancak esnafın ve KOBİ’lerin desteklenmesiyle mümkün olabilir." dedi.
Hibya Haber Ajansı