İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında tamamen doğal malzemeden oluşacak Agroekoloji İklim Okulu’nu Diyarbakır’a kazandırıyor. Diyarbakırlı çocukları doğayla buluşturulup ekolojik bilince sahip yaşam becerilerinin kazandırılması hedefleyen okul, bir eğitim ve yaşam alanı olacak şekilde inşa edilecek.

İklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadelede bilinçli bir nesil yetiştirme vizyonuyla hayata geçirilecek olan İklim Okulu, 7 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak.

İklim Okulu, tamamen geri dönüşüm ve atık malzemelerden oluşturulmuş yapılarıyla, doğayla uyumlu bir eğitim ve üretim alanı sunacak. Alanda kullanılan kerpiç yapılar, yenilenebilir enerji kaynakları ve su tasarruf sistemleri, doğa dostu bir yaşam pratiğini çocuklara somut örneklerle aktaracak.

Çocuklara iklim değişikliği, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir yaşam konularında farkındalık kazanmalarının sağlanması amaçlanan okulda; geleneksel üretim yöntemlerini agroekolojik yaklaşımlarla birleştirerek hem bu bilgiyi ve deneyimleri uygulama fırsatları sunmak, hem de bunları kuşaklar boyunca aktarılabilir hale getirip, çocukların doğanın tüm renkleri ve döngüleriyle etkileşimde bulunabilecekleri bir ortam hedefleniyor.

Alanda kerpiçten yapılmış atölyeler, tohum kütüphanesi ve doğal oyun alanları; sera, bostan, meyve bahçesi ve tıbbi aromatik bitki bahçeleri; güneş panelleri, rüzgar enerjisi, yağmur suyu depolama alanları ve kompost üretim alanı; kümes, ahır, boranhane (güvercin evi) ve ördek havuzu gibi hayvan barınakları ile kıl çadırı, tandır ve ateş çemberi projelendirilecek.

Hibya Haber Ajansı