Ayna: En fazla şimdi mücadeleye asılmalıyız

DBP Yerel Yönetimler Merkezi üç gün sürecek olan Kadın Konferansı yüzlerce kadın delegenin katılımıyla başladı. DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, eş başkanlık sisteminin kadının sorununu çözme iradesi olarak ele almak gerektiğini belirterek, "Birlikte hem genel mücadelemizi hem de cins mücadelemizi yürüteceğiz. Bunları birlikte yapacağız" dedi.

2650 kez okundu.
Ayna: En fazla şimdi mücadeleye asılmalıyız Advert

"Toprağımızı suyumuzu enerjimizi komünleştirelim demokratik özgür yaşamı inşa edelim" şiarıyla düzenlenen DBP Yerel Yönetimler Merkezi Kadın Konferansı başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen konferansa, DTK Eş Başkanı Selma Irmak,  DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Mersin Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ve Kürdistan'ın tüm kentlerinden il ve ilçe belediye eş başkanları katılırken, DÖKH bileşenleri, belediye meclislerinde ve yerel yönetimlerde yer alan kadınlar, DBP il ve ilçe örgütlerinden kadınlar katıldı.

 

Çok sayıda kadının yöresel kıyafetleri ile katıldığı konferans salonuna PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı fedai eylem yapan Arin Mirkan'ın posterleri ile Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğrafları asıldı. Kobanê sınırında askerler tarafından katledilen Kader Ortakaya'nın da fotoğrafının asıldığı salon, DÖKH ve DBP bayrakları ve çiçeklerle süslendi.

 

'TC barışı da seçse savaşı da seçse kazanan Kürt halkı olacak'

 

Yaklaşık 300 delegenin katıldığı konferans saygı duruşu ile başladı. Ardında divan seçimi yapıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tüm konuşmalarında, heyetle yaptığı görüşmelerde sürekli kadın özgürlüğüne ilişkin konuşmalar yaptığına dikkat çekerek, kadının olmadığı bir demokrasi olmayacağını vurguladı. Kürt halkının önünü artık kimsenin tutamayacağını belirten Ayna, "Yakın zamanda Kobane'de yaşananları görüyorsunuz. Artık Kürtler baskıyı, zulmü kabul etmiyor. Bir insanı savaştan alıkoyan tek şey 'evladım ne olacak duygusudur' ama Kürdistan halkı eğer savaş bitmezse, çocuklarının özgürleşmesinin söz konusu olmadığını biliyor. O yüzden her yerden Kobanê'ye katılım oluyor. Kader birliği, gelecek birliği var. Oradaki kaybın hepimizin kaybı olacağını biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti barışı da seçse savaşı da seçse Kürdistan halkı kazanacak. Eğer barışı seçerse Türkiye halkı da kazanacak" dedi.

 

'Barış olsun diye sesimizi çıkarmalıyız'

 

Kadınların her zamankinden çok daha fazla şimdi kadın mücadelesine asılması gerektiğini belirten Ayna, "Müzakere süreçleri en fazla bizim kaybedebilmeğimiz süreçlerdir. Çünkü 'aman barış olsun' diye sesimizi çıkarmayacağımız süreçlerdir. Bu yüzden tam tersine bu dönem sesimizi yükseltmeliyiz" dedi.

 

'Her noktada her yerde kadınları temsil ediyoruz'

 

"Biz kadınlar, neden siyasete girdik, belediye başkanları olduk, neydi hedefimiz, amacımız" diye soran Ayna, kadınların bu sorunun cevabını çok net bir şekilde vermesi gerektiğini vurguladı. Kadın siyasetçilerin belediye başkanlarının birçok temsiliyet alanı olduğunu belirten Ayna, "Biri devlete karşı halkı temsil etmek. İkincisi halka karşı da ideolojiyi temsil etmek. Bulunduğumuz her noktada kadınları temsil ediyoruz, kadınlara karşı sorumluluğumuz var. Bize söylenecek herhangi bir söz olumlu ya da olumsuz her söz Kürdistan kadınlarına mal ediliyor. Bunun farkında olarak yaşamak zorundayız. Temsiliyet sorunu doğru oturtup yaşamda ilke edinirsek, 'devrimle birlikte cins kırımı tali mi olur' bu düşünceyi devre dışı bırakırız" dedi.

 

'İktidar kavgası cinsimize en büyük kötülüktür'

 

Eş başkanlık sistemine ilişkin de değerlendirme yapan Ayna, eş başkanlık kurumunun kadın ve erkeğin iktidar kavgası olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: "Ben ve iktidar kavgasının arkasında bunu cins sömürülmüşlüğüne dayanarak yaparsak cinsimize en büyük kötülüğü yapmış oluruz. Bu erkeğin yerine iktidara geçme olur. Eş başkanlık sistemini net bir şekilde görmemiz gerekiyor. Ben iradesi değil kadın cinsinin, kadının sorununu çözme iradesi olarak ele almak gerekiyor eş başkanlığı. Birlikte hem genel mücadelemizi hem de cins mücadelemizi yürüteceğiz. Bunları birlikte yapacağız" diye konuştu.

Bu konuda Ocak ayı içinde tüm belediyeleri ziyaret edeceklerini belirten Ayna, eğitim çalışmaları yapılacağını da kaydetti. Demokratik siyaset yapma kanalının belediyeler olacağını belirten Ayna, halkın doğrudan siyasete katılımını inşa edeceklerini dile getirdi. Ayna, "Buradan en güçlü kararlaşmaların çıkacağına inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

 

Ayna'nın konuşmasının ardından konferans, basına kapalı olarak devam ediyor.  DİHA

 

 

 

Ayna: En fazla şimdi mücadeleye asılmalıyız
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi